Masz możliwość porównać obiektywy na innym korpusie olka?
Na pierwszy rzut oka FF bije w oczy na obu kitowych obiektywach na niskiej ogniskowej.
Do serwisu wysłać nie zaszkodzi. Najwyżej nie zrobią. Nic nie tracisz, a mogą naprawić.
Masz możliwość porównać obiektywy na innym korpusie olka?
Na pierwszy rzut oka FF bije w oczy na obu kitowych obiektywach na niskiej ogniskowej.
Do serwisu wysłać nie zaszkodzi. Najwyżej nie zrobią. Nic nie tracisz, a mogą naprawić.
No właśnie nie mam gdzie sprawdzić. Może i masz rację do serwisu posłać. Ale na pewno po świętach) .
Dzięki za Twoje spostrzeżenie. Ale nasuwa mi się myśl jeśli tylko na kitowych, to może te obiektywy są walnięte, a nie puszka. Skoro ok jest na Sigmie 50 1,4 to puszk amusi być ok. Jak myślicie?
No i właśnie dlatego pytałem o możliwość sprawdzenia na innym body
Taki test wykluczyłby wszelkie wątpliwości... A tak... Ja bym na wszelki wypadek wysłał i korpus, i obiektywy. Ale najpierw polecam zadzwonić do serwisu i pogadać na ten temat. Sam już kilka razy odbyłem różne rozmowy, naprawdę odbierają, naprawdę są mili i pomocniTo nie konkureNcja, której nazwy nie napiszę
![]()
Od siebie dodam, że zdjęcia testowe do serwisu wysyła się nie obrobione. Pozostają chyba tylko JPG to RAW-y ze względu na wielkość były odrzucane.
Sprawa nie jest prosta. Po trzech naprawach AF przechodziły mi testy na ZD50 f/2.0 ale w praniu okazało się, że mam FF z L-X025 przy większej odległości od obiektu.
Tak sobie myślę, że to dziwne, że aż dwa obiektywy mają FF nawet jeśli są kitowe i obstawiam że to puszka.
Wrócił sprzęt z serwisu . Brawa . Na kitowych obiektywach ostrość super przy przysłonie 3,5 i ogiskowej 14 . Warto było wysłać . Pozdrawiam jeszcze niezdecydowanych . Zbig![]()
Witam
Wczoraj rozmawiałem z serwisem i opowiedziałem o FF. Poprosili aby wysłać zdjęcia testowe w formacie jpg, Large normal, bez żadnych obróbek i zobaczą. To był jeden z moich problemów. Drugi to taki że mój AF czasami nie radzi sobie w ogóle z ustawieniem ostrości( wróżnych trybach AF). Obiektyw stroi, kręci w tą i w tamta stronę i nic. Powtarzam czasami tak się dzieje, ale ogólnie nie ma rewelacji. Wspomaganie lampą błyskową AF włączone, warunki mieszkanie, wszystkie światła włączone, obiektyw 50mm f1,4 i mota się i mota. Pewnego razu żona chciała mi zrobić zdjęcie i stała w pokoju włączona funkcja "Auto", obiektyw f1,4 i tak sobie postałem jak na dyskotece, tylko lampa błyskała, doświetlała i nie zrobiła tego zdjęcia. Masakra
Wszystkie ustawienia sprawdzone, łącznie z zalecaniami z wczorajszego dnia od uwag serwisu. Wysłuchałem ich grzecznie i sprawdziłem wszystko jeszcze raz. Wszystko było ok.
Reset zrobiony i dziwnie się zakończył. Bo chciałem po resecie zaktualizować puszkę, bo tak doradzali w sprawie AF. Ale ku memu dziwieniu po resecie mam wersję Body 1,1, Lens 1,3. A miałem body 1,0.
Testów jeszcze nie robiłem na FF i BF. Ale AF nie radzi sobie za dobrze. Tak jak było.
Wczoraj byłem z koleżanką, która ma aparat NIKON i wybraliśmy się z jedną modelką-koleżanką na miasto porobić zdjęcia nocne.
MASAKRA !!!!!!!
Chciałem wyrzucić aparat do Odry i odkupić NIKONA.
Ja, aby pstryknąć zdjęcie prosiłem koleżankę, aby podświetlała mi twarz modelki swoim aparatem, kiedy ja stroiłem ostrość. Obiektyw specjalnie kupiłem f 1.4 i jestem z całości bardzo nie zadowolony. Robiłem także kitowym i też rewelacji nie było. Czasami było tak, że dziewczyna marzła -9st.C + wiatr siedziała na moście (oświetlonym + dużo śniegu) i czekała, aż szanowny kolega, czyli ja ustawi ostrość. Czasami w ogóle nie mogłem nacisnąć spustu. Powtarzam w ogóle !!!! Tylko można było spalić. Przeprosiłem i
. Później przeszedłem na LV i ręcznie bo w AF to samo. Koleżanka od nikona aby ustawić ostrość przez AF potrzebowała około 1 sek.
Wracając do wątku, bo pewnie mnie ktoś opierdz...., że to nie ten temat,ale musiałem, bo mnie tak zdenerwował. Oczywiście bardzo mili ludzie którzy odbierają telefony i starają sie wszystko wytłumaczyć , doradzić.
Jeżeli technicy stwierdzą że jest FF, bądź BF to oczywiście przyjmą aparat i usuną błąd. Około 3 tygodni z wysyłkami, raczej nie krócej. Aparat zastępczy tylko wtedy gdy terminu by nie dotrzymali.
Co to tym wszystkim sadzicie? . Jeśli ktoś ma też taki problem z AF to bardzo proszę o PW, aby nie śmiecić tego wątku.
Pozdrawiam
Przy testach nie wziąłeś pod uwagę bardzo ważnej informacji:
- 14-14 - minimalna odległość ostrzenia - 25cm
- 40-150 - minimalna odległość ostrzenia - 90 cm
Spróbuj jeszcze raz.
Witam
Mam pytanie do "doświadczonych" problemem wysyłki do serwisu E-520.
Po serii testów (test chart i bateryjki, pudełeczka) wyszło na to że mój E-520 ma FF na najmniejszych ogniskowych na obu kitach.
Wysłałem emaila do Olympusa wraz ze zdjęciami. Niestety nie dostałem jeszcze żadnej odpowiedzi.
Możecie poradzić co robić? Tzn. wysyłac kurierem czy dzwonić jeszcze i się dowiadywać (tylko czego?
OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R
A jak dawno mail wysłany?
Jak co to ponowienie.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Serwis ostatnio zwleka z odpowiedziami. Wysyłałem aparat już kilka razy i wada nie jest usunięta. Wcześniej dostawałem odpowiedź po kilku godzinach, a teraz dobijam się od ponad tygodnia. Osobiście podejrzewam, że serwis nie potrafi naprawić tej wady. Nie poinformowali mnie na co czekają, ale ja mam "czekać na odpowiedź". Wcześniej dostawałem odpowiedź: "wysłać aparat z obiektywami".