Strona 19 z 28 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    przed wysyłką, wyłączeniu aparatu towarzyszyły wibracje "brr-rr-rrt". Związane, jak sądzę, z czyszczeniem matrycy. Obecnie - cisza. Nic, zero, null. Dioda sswf świeci się tylko przy włączaniu aparatu.
    Ten dźwięk jest związany z włączoną funkcją stabilizacji podczas wyłączania aparatu. Odkurzacz działa przy włączeniu aparatu i nie warczy.

U mnie występuje FF przy słabym/żarowym świetle na 14mm. Przy dobrym dziennym ostrzy jak trzeba.

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Piętnuję sam siebie za niewiedzę, macie rację :/

Zrobię jeszcze testy za dnia, przy dobrym świetle, żeby mieć pewność co do FF. Aczkolwiek nie mam wielkich złudzeń, że będzie lepiej...
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Może się mylę ale jak ja wypełniałem formularz do serwisu Olympusa to ważny był punkt o informacji czy zgadzasz się na naprawę za kasę czy coś w tym stylu. Można to odszukać i sprawdzić czy to nie było powodem braku naprawy wysłanego korpusu. Dziwne że odesłali z awarią.
    mente et malleo

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    Odświeżam wątek. Niecałe dwa tygodnie temu zdecydowałem się na wysyłkę korpusu do serwisu. Samego korpusu, bo tak poradził mi pan we wcześniejszej rozmowie telefonicznej.

Dzisiaj kurier dostarczył korpus z powrotem. Na papierze bardzo lakoniczna wiadomość: "nasz punkt serwisowy sprawdził urządzenie i stwierdził, że SYSTEM AUTOFOKUSA wymaga naprawy" (pisownia oryginalna).
    Nic poza tym. Nie napisano, czy naprawiono, tylko że wymaga naprawy. Na tej podstawie można by sądzić, że nic nie zrobiono
    Wysłałeś aparat na naprawę gwarancyjną do Olympusa? Suwak 3, Warszawa itp itd?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak, na Suwak.
    To była naprawa gwarancyjna, więc nie zaznaczałem swojej zgody na naprawę za kasę... Poza tym dzwoniłem tam kilka razy dowiedzieć się, co jest ze sprzętem i dostałem informację, że sprzęt jest poddawany kontroli po naprawie.
    Ja nie wątpię, że coś przy nim działali. Pewnie to zrobili i może u nich było wszystko ok. Sprawozdania ludzi z tego wątku świadczą o tym, że nie zawsze to, co w serwisie wydaje się być w porządku, jest w porządku u nich.

Mnie tylko dziwi lakoniczny komentarz na formularzu przyjęcia zlecenia, i tyle.

po godzinach...

kowalikster
    Gość
    Może jakiś problem ze szkłem masz.
    Wcześniej miałeś widoczny FF też na innych szkłach?

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Może jakiś problem ze szkłem masz.
    Wcześniej miałeś widoczny FF też na innych szkłach?
    Tia, na wsyskich tsech.

70-300 tylko nie badałem, bo mam za mały pokój, żeby odpowiednio ze statywem odjechać, ale problem też jest, widoczny na zdjęciach portretowych, które zdarzyło mi się robić. Nieostre w czort.

Ale to nie jest problem szkieł. Sprawdzałem je wszystkie na E-500 i wszystko grało. Zresztą trochę dziwne byłoby, gdyby każde moje szkło, w sumie sztuk cztery, miało problem z FF, było źle skalibrowane, czy inny diabeł. Jakieś straszne fatum musiałoby mnie prześladować. A nie wydaje mi się

po godzinach...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    No nie problem szkieł bo sam pisałeś że w serwisie napisali że wymaga naprawy. Dowiedz się może telefonicznie dlaczego nie naprawili. Jak ja dostałem z serwisu body to było że naprawiono i kod usterki.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mam takie pytanie do osób z frontfocusem. Czy testy robicie w dobrym dziennym świetle? Z moich obserwacji wynika, że w świetle żarowym pojawia się ff w obu kitowych obiektywach (tylko takie posiadam) na najszerszych dla nich kątach i ustępuje wraz ze zwiększeniem ogniskowej (przy czym w 40-150 wolniej).
    Testy w dziennym dość dobrym świetle pokazały brak problemów z ff/bf.

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przed chwilą wykonałem test w świetle dziennym, "pokojowym". I doszedłem do podobnych wniosków, co ty, Misiu. Świeciło słońce, idealne ostrzenie w punkt (zdjęcie 1).
    W trakcie zrzucania zdjęć do komputera przypomniałem sobie, że podczas testów na statywie była włączona stabilizacja, mogąca wpłynąć na ostrość zdjęcia. Zabrałem grata, wyłączyłem IS i zacząłem robić to samo zdjęcie, statywu nie ruszałem ani o milimetr.
    Ale w tym czasie zaszła chmura, albo coś w ten deseń. W każdym razie zdjęcie wyszło ciemniejsze niż poprzednio - a FF pojawił się w całej rozciągłości (zdjęcie 2)!

Już sam nie wiem, co z tym robić. Zadzwonię i pogadam z serwisem, może oni coś podpowiedzą.

A co do dopytania o usterkę, to okazało się, że przeczyścili, zakonserwowali i posprawdzali, ale pani, która mi to odczytała nie była w stanie powiedzieć, czy w ramach tej konserwacji była robiona jakaś czynność przy autofokusie. Trochę niepoważnie... W każdym razie pretekst do ponownego wysłania jest.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.JPG
Wyświetleń:	438
Rozmiar:	57,0 KB
ID:	26614   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.JPG
Wyświetleń:	432
Rozmiar:	54,7 KB
ID:	26615  

po godzinach...