Dlatego pytam jak to wygląda w E-30. Na E-1 problemu nie ma (nawet z Sigmą 30/1.4), punkty AF wyglądają podobnie, używam tylko środkowego. Szukam kogoś kto ma E-30 we Wrocławiu, wtedy mógłbym to sprawdzić na żywo, a nie teoretycznie.
Dlatego pytam jak to wygląda w E-30. Na E-1 problemu nie ma (nawet z Sigmą 30/1.4), punkty AF wyglądają podobnie, używam tylko środkowego. Szukam kogoś kto ma E-30 we Wrocławiu, wtedy mógłbym to sprawdzić na żywo, a nie teoretycznie.
darkelf ja tylko nie rozumiem dlaczego nie możesz pójść do sklepu we Wrocławiu i sprawdzić sobie E-30 osobiście zamiast dzielić włos na czworo.
Każda Chińczyzna obecnie produkowana może mieć FF/BF, sam wiesz na czym zależy więc wiesz jak testować.
Z E-30 nie powinno być problemów, wiem że zuiko 35mm a Sigma 30/1.4 to całkiem inne szkła, ale zauważyłem ostatnio że mam FF w E-30 z Zuiko 35mm.
Poniżej zamieszczam fotki.
1.
2.
// na pierwszej "trochę" widać FF, a na drugiej znacznie gorzej to wygląda. (ostrość łapałem na oko muchy)
E-30 ma taką "magiczną" możliwość korygowania FF/BF.
Wczoraj udało mi się to skorygować i teraz ostrość łapie tam gdzie ja chceNa tablicy testowej ostrość była idealna.
Olympus E-410 /ZD 14-42mm / ZD 40-150mm / ZD 70-300mm / om 50mm 1\8f
Jesteś pewien, że nie ruszyłeś ręką? Taki test szczególnie w makro ma sens tylko ze stabilnego statywu.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Dokładnie, w makro pstrykanych z ręki nie sprawdzisz, czy to BF/FF, czy tylko lekkie drgnięcie ręki.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Magnesus, epicure jestem pewienrobiłem zdjęcia testowe na tablicy, ze statywu i był zauważalny FF. Po korekcji juz niema.
Olympus E-410 /ZD 14-42mm / ZD 40-150mm / ZD 70-300mm / om 50mm 1\8f
Aha. Korekcja to była jedna z przydatniejszych rzeczy ostatnio wprowadzonych przez Olka do lustrzanek jak widać. Ciekawi mnie czy dało się odpowiednio Sigmę 30mm za jej pomocą "ugłaskać", bo ona bardziej losowo nie trafia, a nie robi ciągle te same błędy. Może kiedyś się przekonam, jeśli zdecyduję się zmienić puszkę i nie będzie to zmiana na mikro.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Odświeżam wątek. Niecałe dwa tygodnie temu zdecydowałem się na wysyłkę korpusu do serwisu. Samego korpusu, bo tak poradził mi pan we wcześniejszej rozmowie telefonicznej.
Dzisiaj kurier dostarczył korpus z powrotem. Na papierze bardzo lakoniczna wiadomość: "nasz punkt serwisowy sprawdził urządzenie i stwierdził, że SYSTEM AUTOFOKUSA wymaga naprawy" (pisownia oryginalna).
Nic poza tym. Nie napisano, czy naprawiono, tylko że wymaga naprawy. Na tej podstawie można by sądzić, że nic nie zrobiono
Sprawdziłem na jednym z obiektywów (14-42) - FF dalej występuje. Ok, byłem przygotowany na taką ewentualność.
Natomiast ciśnienie podniosło mi coś innego. Mianowicie, przed wysyłką, wyłączeniu aparatu towarzyszyły wibracje "brr-rr-rrt". Związane, jak sądzę, z czyszczeniem matrycy. Obecnie - cisza. Nic, zero, null. Dioda sswf świeci się tylko przy włączaniu aparatu.
Co o tym sądzicie?
Oczywiście jeszcze w tym tygodniu wysyłam korpus z powrotem do ponownej naprawy... Pytanie, czy brak wibracji jest symptomem nowej usterki?