Miałeś na myśl zapewne 70-300, tak?
No właśnie... Kilka dni temu zerknąłem na ten wątek, poczytałem i wychodzi, że mam te same objawy, co wszyscy "poszkodowani" właściciele E520... Od pewnego czasu frapowało mnie, czemu niektóre zdjęcia na moich różnych obiektywach wychodzą nieostre :/ Dodam, że oprócz dwóch kitów mam 70-300 a od dzisiaj również 14-54 II. No i nieostrości - jak teraz zaczynam kojarzyć i sprawdzać - pojawiały się zawsze na najniższej ogniskowej (szczególnie 14 i 70mm). Po powrocie do domu podpiąłem nowe, prosto z paczki, 14-54 i zamiast zacząć się bawić, zacząłem testować...
Ponieważ bateria była już słaba, padła po kilkunastu zdjęciach, ale z tego, co zdążyłem się zorientować (testowałem na statywie, z samowyzwalaczem, na butelkach wina - kartka z testem nie załapała się jeszcze) to FF występuje na nowiutkim obiektywie. Na LV wyostrzyło jak się patrzy, bez - kicha.
Póki co, bateria się ładuje. Zamierzam sprawdzić wszystkie pozostałe obiektywy, następnie pożyczyć od kumpla E500 i sprawdzić je wszystkie na nim.
Jeśli objawy się potwierdzą, będę wściekły (na razie jestem "tylko" rozczarowany). Do następnego posta, zdam relację po przeprowadzeniu testów...
Ja mam wiele obiektywów i dwa korpusy - E-520 i E-1. Problem pojawia się tylko na E-520, na E-1 wszystkie (nawet Sigma) ostrzą dobrze. Waham się pomiędzy odesłaniem E-520 do serwisu (na dwa tygodnie, zostałby mi tylko E-1) a kupieniem E30/E3 (ale wtedy miałbym trzy korpusy).
moi znajomi kupili właśnie E-520 i wszystkie dwie sztuki miały problemy z AF, aparaty zostały wymienione w sklepie.
Jeśli przeczytasz wątki o problemach AF w E-3/E-510/E-520 to na twoim miejscu nie liczyłbym, że po dwóch tygodniach będziesz miał aparat z działającym AF. Mnie dopiero po 4 naprawie wymieniono na nowy i nie jestem jedyny z takim doświadczeniem - można sobie o tym poczytać na forum.
BTW ja mam trzy korpusy ale nieużywany E-510 zepsuł się leżąc w szafie i teraz pojechał do serwisu niestety po gwarancji- nie działa wyświetlacz w wizjerze a punkty AF świecą się wszystkie niezależnie jaki wybiorę.
Powodzenia życzę
Czesc. Mialem zamiar kupic uzywanego Olka E520, ale po przeczytaniu tego watku, troche sie zaniepokoilem. Wnioskuje ze z powodu czestego FF nie warto kupowac uzywanych E520?
Oczywiscie mam tez na uwadze to ze nie wszyscy uzytkownicy Olympusa zagladaja na forum, a wiekszosc ktora zaglada i zaklada watki to tylko dlatego ze ma problemy.
Wiec czy problem z Front focus jest rzeczywiscie az tak czesty?
Powiem ci tak: nie miałem pojęcia o problemie, dopóki nie dotarłem do tego wątku. Porobiłem kilka zdjęć testowych, teraz czekam na możliwość przetestowania szkieł na innym body (E500)...
Wcześniej na kilku zdjęciach zaobserwowałem lekkie nieostrości, które nie miały prawa się tam pojawić (statyczny model, świetne warunki oświetleniowe), dziś wiem, że mógł to być FF.
Jeżeli zajrzysz do innego wątku, okaże się, że problem mają też użytkownicy E-3. Oraz innych modeli aparatów innych systemów. W sumie zbierze się mnóstwo, mnóstwo innych aparatów!
Pytanie brzmi, czy jest to usterka całkowicie dyskwalifikująca body? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam, jako potencjalny użytkownik danego aparatu :]
Kiedy zaobserwowałem u siebie FF byłem bardzo zły. Teraz emocje opadły i stwierdziłem, że FF to nie wszystko, co może doskwierać korpusowi, czy obiektywom (akurat jestem po weselu, na którym usiłowałem zrobić kilka fajnych zdjęć). Kwestia tego, czego aparatowi brakuje zaczyna się u mnie wydłużać :]]]
Ale sądzę, że to naturalny mechanizm, wg którego "apetyt rośnie w miarę jedzenie" i do FF aż tak bardzo nie przywiązuję wagi. Kiedy przekonam się na 100% o występowaniu FF, wyślę body do naprawy i tyle. Ale szat nad tym rozdzierał nie będę.
Napisałeś o E-3. Myślę, że najważniejsze pytanie w tym momencie brzmi - czy problem może pojawiać się na E-30? Chodzi mi oczywiście o jego możliwość ustawiania korekcji AF. Przy okazji pytanie do użytkowników E-30 - czy korekcję ustawia się oddzielnie dla każdego obiektywu i aparat to pamięta, czy po zmianie trzeba zmieniać też korekcję?
Im bardziej będziesz tego problemu szukał, tym bardziej on tam będzie. W każdej puszcze, niezależnie od producenta. Przypomina to robienie testu szumów przy obiektywie zaślepionym dekielkiem - wychodziło wtedy, że każdy testowany aparat jest kompletnie bezużyteczny. Jeśli na zdjęciach nie widać nic niepokojącego, to niczym się nie przejmuj i po prostu rób zdjęcia. Ci zaś, którzy byli ciekawscy i postanowili przetestować sprzęt w warunkach kompletnie niespotykanych w rzeczywistości, ale za to dających bardzo dokładne wyniki pomiarów, teraz latają po serwisach i piszą elaboraty na forach o tym, jak to ich producent X oszukał, sprzedając niesprawny aparat.
Korekcja jest dla każdego obiektywu oddzielnie. Aparat rozpoznaje numer seryjny obiektywu i przypisuje do niego wartości korekty, więc pamięta ją za każdym razem, kiedy dany obiektyw podepniesz do puszka. W dodatku korektę możesz wprowadzić dla każdego punktu AF z osobna i dla najdłuższej i najkrótszej ogniskowej. Kombinacji jest tyle, że roboty masz na kilka bezsennych nocy...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zrozum że gdy zaczałem obrabiać zdjęcia w powiększeniu odkryłem, że zawsze mam "zblurowane oczy", problem przestał się pojawiać, gdy zacząłem robić zdjęcia E-1 (który ma dwa razy mniej megapikseli). To nie jest wydumany problem, zdjęcia naprawdę mam nieostre przy mocno otwartej przysłonie i muszę je wyostrzać softwarowo, na odbitkach na maxmodels tego może tak wyraźnie nie widać, ale już na pełnym ekranie tak.
Problemem może być sama matryca. To nic, że masz 10 mpx, skoro mocny filtr AA sprawia, że szczegółów jest tyle, co na matrycy 7 mpx. Jak powiększysz obraz do 1:1, to będzie mydlany.
A sprawdzałeś, jaka jest różnica (i czy w ogóle jest) między ręcznym ustawieniem ostrości a pracą AF? Poza tym weź pod uwagę samą wielkość punktu AF. Jest on dużo większy, niż kropeczka widoczna na matówce. Tak naprawdę nawet do końca nie wiesz, na które miejsce w obszarze tego punktu została ustawiona ostrość. Wystarczy, że zamiast na oko została ustawiona na nos albo na ucho, a mała GO już zrobi resztę...
Ostatnio edytowane przez epicure ; 24.08.09 o 20:00
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb