Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    A nie proponowali zwrotu kasy?

MSZ zwrot kasy możliwy jest tylko u sprzedawcy a nie w serwisie producenta. Walcz o wymianę na jak najlepszych warunkach, w końcu to nie twoja wina że sie produkt popsuł.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czacha > ponad całym tym zamieszaniem o zasadność walki z serwisem, ja bym wymienił gdybym dostał taką propozycję. 900zł to dałbym za sam AF z E620, a do tego nowa matryca która bardzo ładnie się zachowuje jeśli chodzi o szumy i DR (w/g dpreview), obracany ekran - same orzeszki.
    Myślę że te profity warte są tej kwoty.
    Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Czacha, porównaj ceny za samo body (bo tylko to Ci wymienią). Wychodzi 750 zł a nie 900 zł. Życzę powodzenia w negocjacjach
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zgadza się, ale porównujemy NOWE body, a E520 Czachy nowe już nigdy nie będzie.
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    Zgadza się, ale porównujemy NOWE body, a E520 Czachy nowe już nigdy nie będzie.
    Ale ma prawo do wymiany na nowe! Więc powinien swoje E-520 traktować jako nowe, a nie dobrowolnie pozbywać się praw.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zgadzam się w 100% że ma do tego prawo - tylko że czasami dla 150 zł nie warto szargać zdrowia i poświęcać czasu na "negocjacje", dlatego pisałem że ja bym się zamienił, nawet nieco dopłacając.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zgadzam się w 100% że ma do tego prawo - tylko że czasami dla 150 zł nie warto szargać zdrowia i poświęcać czasu na "negocjacje", dlatego pisałem że ja bym się zamienił, nawet nieco dopłacając.
    Dla 150 nie, ale dla 900 tak. Prawo to ma do otrzymania drugiej puszki i tyle. To że producent dysponuje tylko nowszymi to problem producenta.
    Ja bym nie miał ochoty doplacac do zmiany swojego 520 na 620 za tyle kasy. Bez sensu dla mnie wydawać kasę na body mniejsze i kolejne nie uszczelniane.

Równie dobrze można proponować wymianę e-3 na e30 lub odwrotnie.

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ...900zł to dałbym za sam AF z E620...
    Dla mnie nie jest to bez sensu, następna kompatybilna puszka z podobnym AF kosztuje więcej niż te 900zł różnicy.

Przypominam że odpowiedź padła na zapytanie Czachy brzmiące:
    "Wiem, że można by się kłócić, w efekcie może znaleźli by w magazynie jakąś 520-stkę, w ostateczności może zwróciliby pieniądze, itp.... Ale chodzi mi o to, czy jest to dobra okazja do wymiany aparatu?"

Natomiast moja odpowiedź zaczyna się od słów:
    "Ponad całym tym zamieszaniem o zasadność walki z serwisem, ja bym wymienił gdybym dostał taką propozycję."

Pewnie, że to nie jest winą Czachy że w serwisie nie mają E520, co nie znaczy że mieć nie będą.
    Pyta że zasadne jest dopłacić 900 zł do body które wady, z powodu której nie żal mu poprzedniego aparatu z natury mieć nie będzie.
    Niektórzy ludzie walczą do ostatniej dozy cierpliwości "bo im się należy", a niektórzy po prostu wykorzystują okazję to unowocześnienia bazy sprzętowej nie przychodząc na "krzywy ryj" ze sprzedawcą / serwisantem. Stałeś kiedyś po drugiej stronie ?

"Równie dobrze można proponować wymianę e-3 na e30 lub odwrotnie. "
    A czy różnica w AF - kryterium dla mnie najważniejszym, na którym się oparłem wysuwając tezę o zasadności zamiany będzie podobna co między E520 i E620 ?

Gdybym był maniakiem sprzętowym, mój kark czerwieniałby od naporu dodatkowych pasków z przeróżnymi napisami. Ja jestem raczej "mierz siły na zamiary", a jedyne czego mi brakuje w E510 to AF, który nietoperzem nie jest i w nocy się gubi.

Tyle.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    ...a jedyne czego mi brakuje w E510 to AF, który nietoperzem nie jest i w nocy się gubi...
    Nie tylko w E-510 AF nie daje rady. W E-520 jest to samo. Dopiero zdjęcia ostrzone przy detekcji kontrastu na LV są OK i to nie jest kwestia marnych warunków oświetleniowych. Testy robiłem w tych samych miejscach wieczorem i w dzień. Efekty były takie same - zdjęcia z wykorzystaniem układu AF mydło, z wykorzystaniem LV ostre.
    "Przerabiałem" już wymianę sprzętu - obiektywu i body. Przy wymianie obiektywu też miałem propozycję dopłaty, ale to była moja inicjatywa aby 14-42 wymienić na 14-54. Dopłata miała wynieść chyba 1200 zł. Po namyśle poprosiłem o nowy obiektyw 14-42 (bez dopłaty )

Zaproponowane 900 zł dopłaty to też jest różnica między nowymi zestawami z dwoma kitami. Moja sugestia aby porównać cenowo same body wynikła z faktu wymiany E-510 na E-520. Zakupu dokonałem z dwoma kitami, a wymienione zostało tylko body nie cały zestaw.
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sikor - właśnie, E510 ma ten sam układ AF co E520 (pomijając AF w LV). Jest to układ prymitywny, o słabej czułości, któremu naprawdę dużo brakuje do oczekiwanej sprawności. Po dokupieniu Metza z doświetlaczem AF miałem nadzieję że chociaż zbliżę się do AF który miałem w D70s - gdzie tam...
    Naprawdę, dla mnie to pięta achillesowa tych modeli (E510/520), jeszcze do tego wspomniany problem z celowaniem FF/BF. E620 wydaje się tutaj bardzo rozsądnym rozwiązaniem, a kwota którą należy dopłacić, hmm...
    Oczywiście można się targować, ale jeśli nic z tego nie wyjdzie ? Za 900zł nie kupimy body Olka z podobnym do E620 AF-em. Możemy kupić drugie, n.p. E620/E30/E3, wtedy wydamy ponad 2k i zostanie nam padnięty E520, z którego i tak korzystać pewnie nie będziemy, chyba że w LV lub MF. Podejrzewam też że nawet gdyby był w pełni sprawny, to po przejażdzce z AF-em E620, body E520 poszłoby do szafy. Na wycieczki brać oba ? Bez sensu. Na urodziny, imprezy, koncerty, wesela nic nam po E520 z padniętym AF (nawet ze sprawnym jest ciężko - bez lampy z doświetlaczem). Ile dobrych zdjęć mi umknęło bo te body są ślepe w ciemnicy jak krety ? Czy te stracone ujęcia warte były 900zł ? Z pewnością - i nawet o wiele więcej. A nikt najważniejszej ceny - straconych nerwów i niespełnionych nadziei autora tego zapytania nie liczy.
    Ale - to tylko moje zdanie.