Strona 14 z 28 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    IMHO układ AF znajduje się z puszcze, więc przesunięcie w bok w łapaniu ostrości chyba nie zależy od obiektywu
    Nie dociekałem, ale z wyjaśnień Sigmy zrozumiałem, że diodka podświetlająca punkt ostrości nie jest zgrana właśnie z właściwym punktem, na który ostrzy układ. Znaczy się, błąd informacji od systemu. Może mnie wkręcali, ale z moich fot testowych wynikało, że ma to ręce i nogi.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    a i nawet mnie dopadl FF. nagle i niespodziewanie. tak jest - nie bylo i nagle sie zrobilo.
    moze macie podobny przypadek. zrobilem update softu aparatu i szkla 70-300 no i sie zaczelo. nie sprawdzielm wczesniej, tylko ruszylem w miasto i robilem wszystko rozmazane. pomogl reset do fabrycznych i jest ok.
    moze w sklepach tez aktualizuja soft i stad te problemy. ale tez nie da sie ukryc, ze czasami pojawia sie nowy sprzet z BF lub FF. proponuje resetowac-mnie pomoglo.
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Do serwisu!

Faktycznie, sprawę psuje aktualizacja firmware (jakakolwiek!). Ja po kupnie zauważyłem FF (ale wcześniej od razu wgrałem j.polski bo nie było i aktualizacje do obiektywów - taki nawyk...), po posłaniu do serwisu problem ustąpił...do czasu aż coś mnie znów podkusiło wgrać język i aktualizację do ZD35... Front focus powrócił, choć mniejszy niż był przed serwisem. W związku z tym aparat znów w "szpitalu", jak wróci podzielę się wrażeniami. A reset nie pomagał - tzn. "pomagał", ale na pierwszą fotkę po resecie (???) a potem wszystko wracało do nienormalności...

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Może w serwisie zmieniają coś w firmware twojego obiektywu, a aktualizacja go nadpisuje.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Raczej zmienia się coś w body

Po tej aktualizacji AF zwariował nie tylko na ZD35, ale i na 14-42 oraz 40-150 z zestawu. Ciekaw jestem jaką wersję softu mają osoby z tym właśnie problemem, bo mam wrażenie że skopali coś w 1.1

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Po piątym (!) odesłaniu aparatu do serwisu z wyraźnym żądaniem wymiany dostałem odpowiedź, że nie mają już E-520 i w zamian proponują mi E-620 za dopłatą 900zł. Myślicie, że warto? A może można się z nimi potargować, np o dodatkową baterię w cenie z uwagi na mniejszą pojemność?
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Powinni Ci wymienić bez żadnej dopłaty. To już ich problem, że nie mają takiego samego aparatu na wymianę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wiem, że można by się kłócić, w efekcie może znaleźli by w magazynie jakąś 520-stkę, w ostateczności może zwróciliby pieniądze, itp.... Ale chodzi mi o to, czy jest to dobra okazja do wymiany aparatu? Muszę przyznać, że nie siedzę ostatnio w temacie, powoli nadrabiam zaległości czytając znalezione testy, ale chciałbym też w miarę szybko załatwić sprawę, gdyż już zbyt długo byłem bez aparatu. Trochę też boję się, czy znów nie trafi mi się felerna 520-stka i cała zabawa od nowa
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Zsada jest taka,ze jesli nie maja takiego jak Ty to wymieniaja na nastepny model w tej klasie bez oplat dodatkowych lub zwrot kasy po cenie zakupu jaka ty zaplaciles.Nie daj sie nabrac na zadne doplaty-to ich problem nie Twoj.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Po piątym (!) odesłaniu aparatu do serwisu z wyraźnym żądaniem wymiany dostałem odpowiedź, że nie mają już E-520 i w zamian proponują mi E-620 za dopłatą 900zł. Myślicie, że warto? A może można się z nimi potargować, np o dodatkową baterię w cenie z uwagi na mniejszą pojemność?
    Ja miałem wymianę E-510 na E-520. Dostałem aparat w pudełku z całym wyposażeniem (kabelki, ładowarka, bateria). Zwrotu wyposażenia od E-510 nie chcieli.
    Niestety, E-520 ma tę samą przypadłość co E-510 - brak ostrości na AF. Aktualnie "puszka" w serwisie .

Odnośnie dopłaty - mocno bym się zastanowił. E-620 ma precyzyjne dostrajanie i 7 punktów AF (w tym 5 dwuosiowych). Czy jest to warte 900 zł - chyba tak (koniec problemów z FF/BF?). A nie proponowali zwrotu kasy?
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików