dokladnie , tak zrobie...
odpuszczam walke z fotojokerem....bo po co?Calkiem mozliwe ze moje body szwankuje - wtedy wyjdzie co i jak...
Jesli wszystko mam na gwarancji poza 14-54 to wyslac im je tez? (mimo ze wydaje sie byc ok?)![]()
Epicure, rozwiązanie umowy polega na zwrocie towaru i otrzymaniu pieniędzy więc jeśli ze sprzedawcą szarpać się nie będzie trzeba to od razu powinna być sprawa załatwiona.
vtec, sprawdź na forum czy nie ma ludzi z twojego miasta to byś sprawdził na innym body ten obiektyw.
jeszcze jedno pytanie aby sie upewnic....czy ostrosc ustawiana z odleglosci okolo 70 cm na np. kod kreskowy (dosc duzy) na kartanoniku....powinna byc rownie dobra ta ustawiona przez AF jak moja ustawiona MF z powiekszeniem w LV? U mnie roznica w ostrosci jest zauwazalna przy takich nastawach.
MF to chyba tylko w MACRO? W innych przypadkach AF powienien lapac "na zylete"? Prawda?![]()
Ustawiając ostrość w LV ostrzysz bezpośrednio z matrycy - zdjęcia będą tak ostre jak Twój obiektyw - nie ma tu miejsca na błędy inne niż wynikłe z precyzji oka czy ręki... Przy AF opartym na detekcji fazy czujnik jest gdzie indziej niż matryca i wówczas wychodzą ewentualne FF/BF.
Jeżeli ustawisz aparat na statywie wyostrzysz na coś przy pomocy AF, potem przestawisz na MF i dasz powiększenie w LV generalnie obraz powinien być ostry - kręcenie pierścieniem w jedną czy drugą stronę powinno odjeżdżać od punktu ostrości. Jeżeli się okazuje, że AF działa znacznie gorzej i dopiero przy pomocy MF uzyskujemy ostry obraz może to znaczyć, że układ body-obiektyw ma problem z FF/BF, szczególnie jeżeli błąd ten jest znaczny, powtarzalny w jednym kierunku i wychodzi przy ostrzeniu na różnych płaszczyznach. Układ AF jednak może się w niektórych sytuacjach mylić, jego czułość i precyzja jest nie jest doskonała, dużo zależy od powierzchni na jaką się ostrzy, nie wszystkie nietrafienia AF będą od razu świadczyć o FF czy BF.
ok, dzieki za odpowiedzi!
Teraz mam pewnosc ze dobrze zrobilem wysylajac Olka do "domu" = serwisu
Pierwsze wrazenie z serwisem bardzo pozytywne! Wszyscy mili , ba uprzedzili mnie o mozliwosci wydluzenia czasu naprawy ze wzgledu na zmiane jakiego systemu...ponadto zalatwilem sobie zastepczego Olka! Poki co jestem baaardzo zadowolony , mam nadzieje ze to uczucie pozostanie juz do konca![]()
Widzę, że większość użytkowników mimo rozczarowania po zakupie jednak zadowolona z serwisu. Ja mam mniej szczęścia. Mój zestaw e-520 + 14-42 + 40-150 już trzeci raz w serwisie. Przed wysyłką do Czech (trzeci raz) pan z serwisu potwierdził, że faktycznie obydwa obiektywy wykazują front focus, chociaż już dwa razy zestaw był niby naprawianyI dwa razy dostałem Testcharty, ze niby Ok. Obsługa może i miła, ale co z tego, jak serwis nieskuteczny. Tylko zwodzą człowieka. Jeśli ktoś z posiadaczy wadliwego sprzętu f-my Olympus zastanawia się, czy wysłać do serwisu, czy żądać w sklepie wymiany na nowy lub zwrotu gotówki - ja polecam wizytę w sklepie.
Pytanie do vtec'a i latimer'a:
Po serwisie obiektywy poprawnie ustawiają ostrość?
wiesz niby bylo ok, ale tak czy siak sprzet juz sprzedalem.
popros z olympusa o sprzet zastepczy - ja takowy dostalemOgolnie z serwisu bylem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam serdecznie!
Trudno mi uwierzyć, że dwa obiektywy wykazują FF i IMHO to wina puszki. Sam mam swoje doświadczenia ale z E-3 z FF.
Moja rada:
1. Jeśli możesz to sprawdź w sklepie puszkę z ZD 50
2. Jeśli już były 3 naprawy tego samego uszkodzenia to dzwoń do serwisu w PL i umów się na wymianę
3. Moja subiektywna opinia: serwis nie potrafi naprawić układu AF
4. Testchart przysyłany z serwisu jest zawsze dobry niezależnie od uszkodzenia.
Powodzenia