Strona 12 z 28 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez vtec Zobacz posta
    tak , tak - teraz juz wiem - bylem w sklepie

Czyli pozostaje wyslac maila do Olka a pozniej sprzet. Mam nadzieje ze szybko im to pojdzie?
    Vtec ja bym wysłał, wraz z ZD35, jeszcze body i ZD14-42, bo problem może być z korpusem.

Awatar vtec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dokladnie , tak zrobie...

odpuszczam walke z fotojokerem....bo po co? Calkiem mozliwe ze moje body szwankuje - wtedy wyjdzie co i jak...

Jesli wszystko mam na gwarancji poza 14-54 to wyslac im je tez? (mimo ze wydaje sie byc ok?)

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Uwierz mi, szybciej będzie, jak wyślesz do serwisu. Nawet jeśli sklep przyjmie towar z powrotem i sam zajmie się kwestią serwisu, to może bujać się z tym nie wiadomo ile. I jeszcze nie raz będziesz do nich łaził i za radą kolegi dawał im kolejne pisemka do podstemplowania. Lepiej skontaktować się z serwisem, tam Ci powiedzą, co masz zrobić.
    Epicure, rozwiązanie umowy polega na zwrocie towaru i otrzymaniu pieniędzy więc jeśli ze sprzedawcą szarpać się nie będzie trzeba to od razu powinna być sprawa załatwiona.

vtec, sprawdź na forum czy nie ma ludzi z twojego miasta to byś sprawdził na innym body ten obiektyw.

Awatar vtec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    jeszcze jedno pytanie aby sie upewnic....czy ostrosc ustawiana z odleglosci okolo 70 cm na np. kod kreskowy (dosc duzy) na kartanoniku....powinna byc rownie dobra ta ustawiona przez AF jak moja ustawiona MF z powiekszeniem w LV? U mnie roznica w ostrosci jest zauwazalna przy takich nastawach.

MF to chyba tylko w MACRO? W innych przypadkach AF powienien lapac "na zylete"? Prawda?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    jeszcze jedno pytanie aby sie upewnic....czy ostrosc ustawiana z odleglosci okolo 70 cm na np. kod kreskowy (dosc duzy) na kartanoniku....powinna byc rownie dobra ta ustawiona przez AF jak moja ustawiona MF z powiekszeniem w LV? U mnie roznica w ostrosci jest zauwazalna przy takich nastawach.
    MF to chyba tylko w MACRO? W innych przypadkach AF powienien lapac "na zylete"? Prawda?
    Ustawiając ostrość w LV ostrzysz bezpośrednio z matrycy - zdjęcia będą tak ostre jak Twój obiektyw - nie ma tu miejsca na błędy inne niż wynikłe z precyzji oka czy ręki... Przy AF opartym na detekcji fazy czujnik jest gdzie indziej niż matryca i wówczas wychodzą ewentualne FF/BF.
    Jeżeli ustawisz aparat na statywie wyostrzysz na coś przy pomocy AF, potem przestawisz na MF i dasz powiększenie w LV generalnie obraz powinien być ostry - kręcenie pierścieniem w jedną czy drugą stronę powinno odjeżdżać od punktu ostrości. Jeżeli się okazuje, że AF działa znacznie gorzej i dopiero przy pomocy MF uzyskujemy ostry obraz może to znaczyć, że układ body-obiektyw ma problem z FF/BF, szczególnie jeżeli błąd ten jest znaczny, powtarzalny w jednym kierunku i wychodzi przy ostrzeniu na różnych płaszczyznach. Układ AF jednak może się w niektórych sytuacjach mylić, jego czułość i precyzja jest nie jest doskonała, dużo zależy od powierzchni na jaką się ostrzy, nie wszystkie nietrafienia AF będą od razu świadczyć o FF czy BF.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Różnicy w ostrości między M na LV i AF nie powinno być.
    Oczywiście pod warunkiem, że nie pomyliłeś się ustawiając ostrość ręcznie.

Awatar vtec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ok, dzieki za odpowiedzi!

Teraz mam pewnosc ze dobrze zrobilem wysylajac Olka do "domu" = serwisu

Pierwsze wrazenie z serwisem bardzo pozytywne! Wszyscy mili , ba uprzedzili mnie o mozliwosci wydluzenia czasu naprawy ze wzgledu na zmiane jakiego systemu...ponadto zalatwilem sobie zastepczego Olka! Poki co jestem baaardzo zadowolony , mam nadzieje ze to uczucie pozostanie juz do konca

Mieszka w
    Reda
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Widzę, że większość użytkowników mimo rozczarowania po zakupie jednak zadowolona z serwisu. Ja mam mniej szczęścia. Mój zestaw e-520 + 14-42 + 40-150 już trzeci raz w serwisie. Przed wysyłką do Czech (trzeci raz) pan z serwisu potwierdził, że faktycznie obydwa obiektywy wykazują front focus, chociaż już dwa razy zestaw był niby naprawiany I dwa razy dostałem Testcharty, ze niby Ok. Obsługa może i miła, ale co z tego, jak serwis nieskuteczny. Tylko zwodzą człowieka. Jeśli ktoś z posiadaczy wadliwego sprzętu f-my Olympus zastanawia się, czy wysłać do serwisu, czy żądać w sklepie wymiany na nowy lub zwrotu gotówki - ja polecam wizytę w sklepie.

Pytanie do vtec'a i latimer'a:
    Po serwisie obiektywy poprawnie ustawiają ostrość?

Awatar vtec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    wiesz niby bylo ok, ale tak czy siak sprzet juz sprzedalem.

popros z olympusa o sprzet zastepczy - ja takowy dostalem Ogolnie z serwisu bylem bardzo zadowolony.
    Pozdrawiam serdecznie!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafotograf Zobacz posta
    Widzę, że większość użytkowników mimo rozczarowania po zakupie jednak zadowolona z serwisu. Ja mam mniej szczęścia. Mój zestaw e-520 + 14-42 + 40-150 już trzeci raz w serwisie. Przed wysyłką do Czech (trzeci raz) pan z serwisu potwierdził, że faktycznie obydwa obiektywy wykazują front focus, chociaż już dwa razy zestaw był niby naprawiany I dwa razy dostałem Testcharty, ze niby Ok. Obsługa może i miła, ale co z tego, jak serwis nieskuteczny. Tylko zwodzą człowieka. Jeśli ktoś z posiadaczy wadliwego sprzętu f-my Olympus zastanawia się, czy wysłać do serwisu, czy żądać w sklepie wymiany na nowy lub zwrotu gotówki - ja polecam wizytę w sklepie.

Pytanie do vtec'a i latimer'a:
    Po serwisie obiektywy poprawnie ustawiają ostrość?
    Trudno mi uwierzyć, że dwa obiektywy wykazują FF i IMHO to wina puszki. Sam mam swoje doświadczenia ale z E-3 z FF.
    Moja rada:
    1. Jeśli możesz to sprawdź w sklepie puszkę z ZD 50
    2. Jeśli już były 3 naprawy tego samego uszkodzenia to dzwoń do serwisu w PL i umów się na wymianę
    3. Moja subiektywna opinia: serwis nie potrafi naprawić układu AF
    4. Testchart przysyłany z serwisu jest zawsze dobry niezależnie od uszkodzenia.

Powodzenia