Strona 10 z 28 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czacha, może i wymieniają bez problemów puszki, ale robią to po trzecim razie. Tylko widzisz, zeby wymienili puche to muszą być 3 serwisy, które trwają razem prawie 2 miesiace. Czyli 2 miechy mam sprzet nieczynny. A gdybym chciał kupić sprzed 2 miesiace później to kupilbym go taniej. Jeżeli wyszła rzeczywiscie wadliwa seria, to przecież wiedzą jaka to seria i z wlasnej woli powinni wymienic puche albo przynajmniej upewnić się że naprawili problem a nie twierdzić że naprawili na podstawie jednego sfoconego testcharta.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    rodia, a co u Ciebie słychać?
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    rodia, a co u Ciebie słychać?
    U mnie słychać tyle, że aparat nie wyleczony, a nie ma mnie w kraju wiec nie moge narazie wyslac do serwisu. W piątek wracam to wyślę.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Co u Was, koledzy?
    Wczoraj wrócił do mnie aparat (po raz trzeci) oraz obiektywy (po raz drugi). Niestety - wciąż to samo.
    Dołączona informacja, że wszystko sprawdzili i wszystko jest ich zdaniem cacy.
    Wy też dostawaliście takie informacje przy kolejnych naprawach, czy zawsze coś grzebali?
    Oba obiektywy zachowują się podobnie, przy czym wynik silnie zależy od początkowego ustawienia, czyli podczas ostrzenia od nieskończoności do właściwego położenia FF jest wyraźnie mniejszy, lub czasem nawet niewidoczny. W drugą stronę o wiele gorzej.
    Czy to będzie wina aparatu czy obiektywów, aż dwóch?
    Bo nie wiem czy mam teraz wysyłać do wymiany sam korpus, czy razem z obiektywami. Czwarty raz to już chyba wymiana? Ile się czeka na wymianę? Tyle co normalny serwis? Jeżeli obiektywy są dobre i na dodatek wykalibrowane (sprawdzone) w serwisie, to po co dostawać nowe nie wiadomo jakie...
    Pozdrawiam
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To zadzwoń do nich i pogadaj o wymianie.

Ja wysłałem drugi raz sam korpus. Tym razem dostałem zastępcze body dzięki czemu się okazało, że to nie to nie mój wymysł z tym FF bo na zastępczym sprzęcie wszystko śmiga dobrze. Na razie czekam.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

W końcu naprawiony

Moja pucha e520 wrócila z drugiego serwisowania. Do drugiej reklamacji załączyłem pisemko wyrażające moje poirytowanie związane z zakupem nowego aparatu z taką wadą i nienaprawienie jej przy pierwszym serwisowaniu. I najwyraźniej pomogło. Tym razem naprawione elegancko. Nie miałem czasu i sposobności na porządne testy bo to wyjdzie przy następnej imprezie jaką sfocę. Z domowych prób narazie wynika, że jest ok. Nie mowie o test chartach tylko o zwyklych fotach przy jakich wczesniej problem istniał.

Btw:
    Dostałem zastępczo e510. Nie mogłem dogadać się z tą puchą. Głównie problem z ekspozycją. Nie wiedzieć czemu e510 ma tendencje do ustawiania ekspozycji jak mu sie widzi. Kiedyś było trochę głosów użytkowników e510 z uwagami na ten temat, ale wszyscy im radzili czytanie instrukcji. Problem wystepuje gdy w kadrze pojawiaja sie obszary bardzo kontrastowe. Dodatkowo ciekawa sprawa bo mimo wyłączonej opcji wspólnej korekcji flasha i expo to przy fotografowaniu scen z dużymi kontrastami lampa tez potrafi wypalić znacznie słabiej. Nie wymyślam tu nic. W e500 i e520 problemów takich nie miałem, a fotografuje sporo i zawsze te same miejsca więc wiem co piszę.
    Może dlatego dość szybko po 510 puścili 520.
    Jakość obrazu moim zdaniem w 510 też odbiega znacznie od tej z e520.
    Jakby ktos pytał to zdecydowanie radzę doplacic pare groszy przy dylemacie 510/520.

Awatar vtec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam prosze o pomoc , caly czas jestem niestety niezadowolony z ostrosci w E-520 Prosze o pomoc czy to FF? Widac to sczegolnie w zdjeciach makro , ale nie zamieszczam ich bo moga byc niemiarodajne. Zrobilem test z kartka:

Zdjecia byly robione w jasnym pokoju dodatkowo skierowalem na kartke lampke - daje ona efekt taki jakby w pokoju bylo ciemno ale to nie prawda

Po 3 zdjecia z serii(najnizsze f, 5,6, powatarzalnosc na najnizszym f), exify widoczne w jpg.

ZD 35mm MACRO:

ZD 14-42 KIT:

ZD 14-54:

ISO najczesciej 200-400 wlaczone IS czasy widoczne w EXIF ale powyzej 1/100

Przy okazji , odszumianie jest wylaczone - ale czy ten szum i tak nie jest zbyt duzy? Kiedys wyczytalem ze to wplywa na ostrosc dlatego wylaczylem. Moze ja po prostu mam fiola na punkcie ostrosci?

Sam nie wiem , ale od samego poszatku moje zdjecia nie wychodza tak jak bym chcial (ostrosc).
    Ostatnio edytowane przez vtec ; 28.03.09 o 03:41

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ale będziesz miał opierdziel za wage fotek

Awatar vtec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    poprawilem , ale nie wiem czy przy tej rozdzielczosci widac?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    vtec na sporej części tych zdjęć AF jest trafiony. Pamiętaj o jednej rzeczy: głębia ostrości nie rozkłada się po równo przed i za obiektem. Nie pamiętam jaka jest proporcja ale coś kolo 30/70 chyba stosunek przodu do tylu albo odwrotnie.

Druga sprawa, ze fotki musialbys robic ze statywu bo przy tych małych różnicach różnicach to na 100% bujasz aparatem w przód lub tył nawet nie zdając sobie z tego sprawy - wiec taki wynik jest mało wiarygodny.

Natomiast jeśli problem zauważyłeś przy makro to wiedz, że zaburzenia AF mogą być spowodowane odległością fotograrowania na granicy minimalnej odległości ogniskowania dla danego obiektywu. I oczywiście fakt, że pole AF jest spore i musisz być pewien że aparat ustawia ostrość na ten sam fragment obrazu co ty chcesz.