Witam
ma ktoś może instrukcję obsługi (polską) do oly Fl-40?
Przeszukałem forum (może żle?) i nie mogę nigdzie znależć![]()
Witam
ma ktoś może instrukcję obsługi (polską) do oly Fl-40?
Przeszukałem forum (może żle?) i nie mogę nigdzie znależć![]()
Obsługa tejże lampy jest prosta jak budowa cepa. Zdradź nam tajemnicę, co miałoby kryć się w instrukcji...?
Jedna rzecz ,r-ttl
Tu coś o tym piszą....
http://www.allegro.archiver.pl/olymp...91-161284.html
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Dodalam w temacie, ze chodzi o instrukcje![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
mam angielską instrukcję,pytanie jest kto może mi wytłumaczyć "budowę tego cepa" jak napisał karol ,a teraz nagle zamilkł...( swoją drogą , całkiem dobry cep) i wytłumaczyć mi ,czym się różni ttl od r-ttl???????????
od 13 lat używałem w sumie 8 nikonów,wiem dosyć dużo na temat tego systemu.przeszedłem na system olympusa i chciałbym żeby mi ktoś zdradził tą strasznie skrywaną tajemnicę bez uszczypliwych uwag
O Stary...
R-TTL jest czymś w rodzaju jednorożca w systemach Olympusa. Podobno ktoś to widział, wielu może o tym powiedzieć, ale dowodów brak...
I nie żartuję!
Pojawiło się to to w instrukcji Fl-40. Wytłumaczone w zasadzie identycznie jak TTL. Poza jednym: że działa tylko z wybranymi modelami aparatów.
Na dpreview, tropili to namiętnie.
To były czasy hybryd serii C-3030 chyba, potem 5050 i 8080 oraz niesamowitych E-10 i E-20.
Na nich wszystkich próbowano odpalić funkcję R-TTL i o ile dobrze pamięta chyba nikt nigdy nie dotarł
Pojawił się szereg hipotez na temat tej funkcji.
R-TTL to nic innego jak FP TTL, czy dopalenie na synchronizacji z szybką igawką. wtedy zdaje się mowa była o 1/640 s.
R-TTL - R to skrót od remote i miałoby działać w układzie gdy wbudowana lampka oświetlała obiekt, a FL-40 waliła na ścianę/sufit dopalając tło, po odbłysku
R-TTL - mówiło się też, że może to być system stroboskopowego błysku, ale chyba by go wyzwolić trzeba było do lampy podłączyć dodatkowe zasilanie.
Sumując. To wszystko co napisałem to okruchy pamięci z czasów kiedy obiektem kultu były dla mnie wymieniane wcześniej hybrydy Olka. 8080 i E-20 uważam za legendy do dziś i dlatego coś tam coś tampamiętam.
Generalnie nie łam się. Pewnie i tak nie masz aparatu, który obsługuje R-TTL. WIęc nigdy tego magicznego napisu nie uświadczysz na wyświetlaczu.
Jak chcesz szukaj starych wpisów na dpreview. Może ktoś kiedyś faktycznie doszedł o co chodziło. Ja nie pamiętam.
Powodzenia! Mam nadzieję, że chociaż odrobinę rozjaśniłem ci tą tajemnicę...
E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.
WIELKIE DZIĘKI
TAK JAK PISAŁEM WCZEŚNIEJ UŻYWAŁEM SYSTEMU NIKONA, E SYSTEM DOPIERO POZNAJĘ STĄD MOJA CIEKAWOŚĆ NA TEMAT DODATKOWEGO SKRÓTU KTÓREGO W ŻADEN SPOSÓB NIE MOGŁEM URUCHOMIĆ,CHOCIAŻ WIDNIEJE W INSTRUKCJI.WIDZĘ TEŻ ,ŻE NA FORUM SĄ JEDNAK LUDZIE KTÓRZY OPRÓCZ DZIWNYCH ZACZEPEK MAJĄ DUŻĄ WIEDZĘ,PAMIĘĆ I POTRAFIĄ NORMALNIE ODPOWIEDZIEĆ NA "DZIWNE" PYTANIE.
Tak na marginesie,4 lata temu miedzy 8080 a 70s przez parę miesięcy miałem e-20p.Do dzis wspominam go jako jeden z najlepszych aparatów jakie trzymałem w ręku,i pewnie też dzięki niemu po tych 4 latach zdecydowałem się wrócić do Olympusa na dobre I WCALE TEGO NIE ŻAŁUJĘ!!!!
Proszę o przestrzeganie zasad netykiety - nie da się tego czytać. - wyłącz CAPS LOCK.
Pozdrawiam
było sobie życie