Widze tylko 8 ...
Walone lampą na wprost przez co zdjęcie jest strasznie płaskie i bez wyrazu ... według mnie pomysł dobry tylko musisz troszke zainteresować sie światłem ...
Widze tylko 8 ...
Walone lampą na wprost przez co zdjęcie jest strasznie płaskie i bez wyrazu ... według mnie pomysł dobry tylko musisz troszke zainteresować sie światłem ...
fajnie, ze eksperymentujesz, ale chyba za wysoko postawilas sobie poprzeczke. uwazam, ze trudno jest zrobic dobrze zdjecie ze specjalna stylizacja modelki. w dodatku przy sztucznym oswietleniu. kompozycje w porownaniu z pierwsza seria - moim zdaniem lepsze. nic w tle nie rozprasza i mozna sie skupic na.. ..niedoskonalosciach glownego motywuna minus - zlewanie sie ciemnych elementow z tlem, niekorzystne cienie, sztucznosc w pozach dziewczyny (byc moze za sprawa spojrzenia w obiektyw), no i to swiatlo
na dworze mamy zime i mozna uprawiac jedynie fotografie kurtkową - czyli zdjecia modelek poowijanych w tony tekstyliowale kiedy jest dostatecznie widno (np od rana do godz 14-15) posadz swoja modeline twarza do okna i zrobcie foconko takich prostych portretowych rzeczy. jesli osiagniesz zadowalajace cie efekty z prostymi zdjeciami - sama dostrzezesz bledy w swoich powazniejszych projektach.
Nooo ... już widze i 9 i 10 i 11
podpisuje sie pod słowami dka ...
BTW pomysły masz bardzo dobre![]()
Poprawa w jeden dzień? To może potrwać lata, fotografia to hobby dla cierpliwych...
Z "pierwszego rzutu" przedostatnie (na tle cegieł) bardzo fajne, jakby jeszcze modelka miała czerwony szalik....no i cegły przyciąć z lewej.
Fotki "straszydeł" nie bardzo.
"Amator martwi się o sprzęt,
Profesjonalista martwi się o kasę,
a Mistrz martwi się o światło."
Harpowe fotki
Dziękuje..Tak wiem ze fotografia jest dla cierpliwych i zanim bede robic dobre zdjecia to troche czasu minie.. Ale staram się każdą uwage brać pod uwage i poprawiać moje błędy.
Ostatnio edytowane przez RockZi ; 4.01.09 o 23:44
Poprawnie naświetlasz, ciekawie kadrujesz, masz pomysły.
Reszta to kwestia czasu, im więcej wypstrykasz, tym szybciej będziesz się rozwijać.
(no i podstawy obróbki na kompie pomogą ci wyrobić indywidualny styl)
Diabolique Dziękuje za tak miłe słowa..![]()
enooogalancie. fachura! najbardziej podoba mi sie 13 (choc pozowana, wcale nie wyglada sztucznie i dretwo) i 14 (ktora jest bardzo daleko od sztucznosci). 14 moze nie jest zbyt szczegolnie ostra jak bym chcial ale to kwestia wprawy. patrzac na 12 nachodzi mnie mysl o fakcie, ze aparaty fotograficzne maja problemy z zarejestrowaniem wszystkich tonow - jasnych i ciemnych. na zdjeciu, w ktorym przewazaja ciemne (wlosy, kurtka) w aparacie nie zmiescily sie odcienie sniegu stad wyszedl taki przepalony - jednak nie mozna wymagac zbyt wiele od rejestracji odcieni sniegu
jesli sie mysli o popelnianych bledach zdjecia staja sie coraz lepsze - co widac na twoich przykladach. trenuj, trenuj i staraj sie jaknajbardziej korzystnie przedstawiac swoja modelke. bujaj sie wokolo modelki z aparatem przy oku i wyszukuj najlepszego miejsca do strzalu.
zauwaz (13) jak przyjemnie oglada sie portrety na ktorych swiatlo wpada w oczy, cos sie w nich odbija a nie zostaja tylko ciemnymi plamami.
zdjecie po zmniejszeniu z orginalu mozesz lekko podostrzyc jakims programem graficznym. tylko zeby nieprzesadzic.
ciesze sie, ze czytalas moje wywody i zwrocilas na nie uwage.
ps. widze, ze modelka doczyscila buzie po poprzednich malunkach![]()