Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Ladowarka i Aku do C-750

| OlyJedi Awatar ZoltAn
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Nie, to raczej...

Cytat Zamieszczone przez kondi
    czy zabawa z rozładowywaniem kompletnym aku ... jest zabiegiem ktory przyniesie odpowiednie korzysci
    poza tym aku nie sa az tak drogie a przy okazji zamiast tego, mozna kupic porządną ładowarke, ktora najpierw rozladuje aku a kolejno je naładuje Nio chyba, ze wyjątkowo podoba Ci sie czerwone swiatelko z latarki
    ...nawyk z okresu rozpowszechnienia akumulatorów NiCd z "efektem pamieciowym"i okresu, kiedy i one nie były za dostępne

Wprawdzie producenci piszą, że najnowsze akumulatorki Ni-MH nie mają "efektu pamieci" - ale ja tam wolę "na zimne dmuchać"

Po za tym nie chodzi mi o jakieś "unieśmiertelnienie" ogniw a głównie o zmniejszenie pojawiającej się z czasem coraz wiekszej rozbieżności w ich pracy - gdy jeden z akumulatorków jest słabszy i całość zaczyna szybko "zdychać" - zaś pomiar pod obciążeniem wykazuje, że pozostała trójka jest wciąż naładowana. Zakup nowego akumulatorka jest niecelowy - pozostałe są już nieco wyeksploatowane i całość wcale nie będzie pracować lepiej.

Niekiedy po głębokim rozładowaniu stosowałem kilkunastosekundowe "podładowanie" akumulatora udarowym prądem ( przy napięciu 6V!!!) o wiele przekraczającym pełny prąd wyładowania akumulatorka - aż do chwili wyraźnego rozgrzania się ogniwa. Proces natychmiast przerywałem a rozgrzany akumulatorek szybko chłodziłem przez zanurzenie w zimnej wodzie.

Takie brutalne potraktowanie szwankującego ogniwa nierzadko przywracało mu poprzednią funkcjonalność. Widocznie udarowy prąd musiał niszczyć jakieś nieprawidłowe zmiany strukturalne w materiale ogniwa. A jeśli nie - i tak nie miałem nic do stracenia

Może to i jest błędne rozumowanie, ale jeden z moich Olympusków 1700mAh - który zaczął wykazywać wyraźne zmniejszenie pojemności - wrócił do normy po kilkakrotnym "przekatowaniu" i cały kwartecik znowu spisuje się należycie

A porządna ładowara... no, cóż przydałaby się takowa ... ale co z tego, że są zamiary skoro "sił" brak...

Jaki byś model polecił Twoim zdaniem najlepszy?

Pozdrawiam. ZoltAn
    Nie zamierzam wstępować do PARTII, w której będą tytułować mnie CZŁONKIEM!!!

Olympusy: C2100UZ, D490, D580 - a od dzisiaj C770UZ (czarny!

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    @ZoltAn - ciezko mi powiedziec jaka ładowarka bedzie najodpowiedniejsza.
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Na pewno należy unikać ładowarek bardzo szybkich (1-2 godz.). Ładują one akumulatory bardzo dużym prądem, co powoduje silne nagrzewanie ogniw i skrócenie ich żywotności.

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    HAMA delta 2/4! Szybka ładowarka procesorowa 4,5h ładują się 4 ogniwa 2100mAh jak do tej pory nie mam z nią żadnych kłopotów, nie widzę również żadnego spadku mocy aku.
    Mam dwa komplety aku:
    1. Panasonic Ni-MH 2100 - są suuuuuper
    2. Hama Ni-MH 2200 kupione razem z ładowarką- nie są super choć mają większą pojemność to nie dorównują panasonikom.
    Polecam aku. panasonic 2100 ja mam taki komplet już od marca, a moja dziewczyna katuje taki sam komplet aku już od 1.5 roku!!
    Pozdrawiam!!!
    C-750+tulejka+UV KING & EOS 3000

| OlyJedi Awatar ZoltAn
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Ładowarki Olympus, chorwacka strona - przy okazji

Mają jedną wadę: ogniwa nagrzewają się do dosyć wysokiej temperatury (ponad 40stC) - nie wiem na ile to ujemnie na nie wpływa, ale nie wygląda zachęcajaco. Zarówno wolna niskoprądowa BU300 jak i szybka mikroprocesorowa BU100, posiadająca ponoć termiczne zabezpieczenie ograniczające prąd ładowania przy wyższej temperaturze ogniw nagrzewają je mocno przy ładowaniu.

Zakładam, że producent dopuszcza taką temperaturę ogniw podczas ładowania - ale, jak mam być szczery - nie podoba mi się to!

Zapraszam na ciekawą chorwacka stronę poświeconą ładowarce BU100 -

http://jarac.net/photo/_mala_skola_f...talce_001.html -

niestety coś zubożoną ostatnio, poprzednio było tam dużo więcej zdjęć i danych technicznych kilku ładowarek,

oraz testowi obiektywu 38- 380 stosowanego w C7xxUZ i C2100UZ:

http://jarac.net/photo/_mala_skola_f...380mm_001.html

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kabelek zasilajacy

Ostatnio zdarzylo mi sie cos takiego, iz w pewnym momencie potrzebowalem aparatu i tu nagle okazalo sie, ze baterie sa rozladowane.
    Prosze podpowiedzcie mi czy mozna do aparatu C-750UZ stosowac w takich sytuacjach kabelki zasilajace do sieci 230V /jest takie wejscie na aparacie/.
    Jezeli tak to jakie one maja byc.
    Pozdrawiam -
    Waldemar

| OlyJedi Awatar ZoltAn
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Tak, ale...

...musisz mieć zasilacz "dedykowany" dla tej rodziny aparatów. Nie jakiś tam przypadkowy 6-voltowy od radia czy walkmana, ale wysokoprądowy, przeznaczony specjalnie do aparatów cyfrowych.

Na Allegro pokazują się takie od czasu do czasu - oryginalne Olympusa (drogie jak cholera!) albo kompatybilne (także polskie Tatarki) - tańsze a też dobre:

Np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29943758

Ale chyba najlepiej żebyś dokupił jeszcze jeden komplet akumulatorków (2100 - 2300mAh), a jeżeli bardzo dużo pstrykasz czy często korzystasz z dużego wyświetlacza to nawet dwa: w lesie czy górach zasilacza nie podłączysz...

Zresztą - wbrew pozorom - wiekszy pożytek będziesz mieć z zapasowych akumulatorków niż z zasilacza

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    niektorzy przerabiaja ladowarki na zasilacze ale ...

Mieszka w
    Lubiechowa, Jelenia Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    "tom soyer": jesteś pewien? W ładowarce występują inne napięcia i raczej nie uzyskuje się prądu 2A...
    Raczej słyszałem o takich co oszczędzają i próbują zmienić zasilacz za 10 zł od "ruskiego" na ładowarkę i potem przez tydzień doczyszczają pokój z resztek akumutorków...
    C-740 +tulejka +filtry +dekielek +[censored]

| OlyJedi Awatar ZoltAn
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

+tulejka +filtry +dekielek +trzęsące ręce +mętny wzrok...

Usunięte z uwagi na odmienną - od zamierzonej przeze mnie -interpretację treści przez uczestników tego wątku.