Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Ladowarka i Aku do C-750

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Ladowarka i Aku do C-750

witam
    jaki sprzet polecacie? i w jakiej cenie udalo wam sie go kupic?
    na razie mam na oku ladowarke godzinna GP ale cena troche odstrasza. moze sa jeszcze inni producenci warci uwagi ale tansi?

Poza tym podobno sa akumulatory o roznym napieciu - 1.3 i 1.5V, ktore moga wspolpracowac z C-750. Jak to wyglad na prawde?

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie wiem jak Inni uzytkownicy Olimpusa,ale Ja kupiłem Ładowarkę V1888 f-my Batimex(dostępna na Allegro w cenie około 25zł) i używam akumulatorków Energizer 2300mAh,i drugi komplet Forever 2400mAh.Obydwie pozycje dostepne są w dobrych cenach na Allegro.Jedynym minusem jest dość długi czas ładowania,około 24 godzin.
    Ja osobiście nie jestem zwolennikiem szybkiego ładowania akumulatorków,dlatego wybrałem opisany model,ktory może ładować zarówno AA,i AAA.Wybór należy do Ciebie.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ta ladowarka ktora opisales nie jest ladowarka procesorowa tylko czasowa i nie polecam takowej. Duzo uzytkownikow chwali sobie EMOS MW 8168GS - Procesorowa z opcja rozladowania AKU. Czas ladowania 2100mAh to okolo 4,5h. A Aku osobiscie polecam firmowe Sanyo, Energizer, GP...
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam

Korzystam z ładowarki Energizer, ktora dosc dlugo ładuje baterie. Cena ok.80zł ponadto uzywam aku Panasonic 2100mAh oraz Energizer 2300 mAh. Korzystam równiez z aku Panasonica 1600 mAh i nie polecam. Przy Olympusie c-4000 niemiłosiernie szybko padaja, tzn. raptem 100 fotek z włączonym LCD i koniec zabawy

Podłączam sie pod Vodnika z EMOSem. Dobrze zachwalona ładowarka w rozsądnej cenie. Polecana na roznych forach foto.
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dla trwałości akumulatorów najlepsza jest ładowarka, która ładuje 10-15 godzin. Ale ja też używam EMOSa

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wrocek
    Dla trwałości akumulatorów najlepsza jest ładowarka, która ładuje 10-15 godzin. Ale ja też używam EMOSa
    i wlasnie tyle ładuje moj Energizer ok 15h. Gdzies tam wyczytałem, ze ona najpierw rozładowywuje aku a kolejno zaczyna ładować.

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dzieki !
    czy macie spostrzezenia co do V1000 i MW? raczej bede wylacznie uzywal AA (aparat, rower i latarka) ...

| OlyJedi Awatar ZoltAn
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Nie tylko C750: a ja używam...

...w swoim C2100UZ "rotacyjnie" trzy komplety akumulatorków:

1/ Olympus 1700mAh - zdecydowanie najsłabsze, mimo, iż "rozładowywaniowo" zachowują się nieźle,

2/ Sanyo 2300mAh, bardzo dobre, ostatnio ukazały się w zwykle sakramencko drogim Fotojokerze za ca 50zł "kwartet" (sic!), - taniej niż na Allegro i w gliwickiej hurtowni "Bater"...

3/ Annsmann 2100mAh - porównywalne z Sanyo, no, może ciut, ciut szybciej sie rozładowują - wynika to zapewne z mniejszej pojemności.

Ciekawostka: Sanyo na swoich 2300mAh akumulatorkach nadrukowała"gwarantowana pojemność 2100mAh", co świadczy, że te2300mAhwyselekcjonowane pod kątem największej pojemności.

Cena 2300 i 2100mAh jest w Fotojokerze taka sama!!!

Ładowarka: Olympus BU100 (szybka, 4 - 5 godzin) i BU300 ("leniuch", nawet 12 godzin przy Sanyo). Z konieczności korzystam z szybszej ale od czasu do czasu włączam "lenia" (patrz niżej).

Od czasu do czasu stosuję "katowanie" akumulatorków" poprzez dalsze (bo aparat "rozładowuje" je tylko do pewnego stopnia więc duża cześć energii zostaje w akumulatorkach) rozładowanie ich w latarce aż do ciemnoczerwonego świecenia włókna - jest to dosyć skuteczny sposób na przedłużenie ich żywotności. Zabieg powtarzam co 10 - 12 ładowanie. Wtedy w ruch idzie wolna BU300
    Nie zamierzam wstępować do PARTII, w której będą tytułować mnie CZŁONKIEM!!!

Olympusy: C2100UZ, D490, D580 - a od dzisiaj C770UZ (czarny!

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ja polecam MW8168 GS mialem dwie ladowarki i ta jest najlepsza....
    a co do akumulatorkow to bezapelacyjnie najlepsze sa GP (bardzo dlugo trzymaja....)

Pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    @ZoltAn - zastanawiam sie, czy zabawa z rozładowywaniem kompletnym aku poprzez np. walkmana,latarke etc. jest zabiegiem ktory przyniesie odpowiednie korzysci poza tym aku nie sa az tak drogie a przy okazji zamiast tego, mozna kupic porządną ładowarke, ktora najpierw rozladuje aku a kolejno je naładuje Nio chyba, ze wyjątkowo podoba Ci sie czerwone swiatelko z latarki