Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Czystość soczewki obiektywu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    no wlasnie ircha i H2SO4

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zamiast stosować wątpliwe środki do czyszczenia obiektywów proponuje poszukać w firmach komputerowych środków w aerozolu do czyszczenia ekranów monitorów LCD. Niewielka ilość tego środka naniesionego na chusteczke higieniczną (bezpyłową) pozwala dobrze bez obawy o porysowanie, czyścić obiektywy czy wyświetlacze LCD w aparatach cyfrowych.
    Metoda wypróbowana.

| OlyJedi
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja polecalbym generalnie nic nierobic z ewentualnymi pylkami, sladami kropel itp paprochow nic nie robic do chwili az faktycznie zaczna one wplywac na jakosc zdjec, a z kolei zeby to sie stalo obiektyw musi byc niezle umorusany. Podobnie z LCD- wilgotnosc powoetrza tez robi swoje, a jakich srodkow byscie nie uzywali przy czestym "wycieraniu" scieraja sie mikroskopijne warstwy ochronne obiektywu- w koncu nie bez przypadku to cholerstwo jest takie drogie. Podobnie rzecz ma sie ze szklami antyrefleksowymi okularow- warstwy te sie troche scieraja, dlatego im rzadziej sie je wyciera tym na dluzej starczaja (mowie o obiektywie, bo okulary-wiadomo- nie moga byc upackane jak sie miedzy ludzi idzie), wycieranie obiektywu to ostatecznosc

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    kazdy fotoamator wie co to jest pompka z pędzelkiem, papierek do czyszczenia szkieł czy irch do optyki sa w sklepach zestawy w których jest to wszystko koszy ok 25zł (w zaleznosci od rodzaju i producenta)

ja mam oly... c5050 i własnie dokupilem tulrjke z filtrem wiec cały obiektyw i delikatne soczewki sa schowane i jak cos sie zapacka to czyszcze filtr który w razie czego kosztuje 25zł (uv), ten sposób ochrony obiektywów polecam posidaczon c5050 i jeszcze jedno załozenie tulejki trochre wyciszyło odgłosy obiektywu, kto ma c5050 wie o czy mówie,,,
    jest tez wada tego rozwiazania mianowicie przy robieniu fotek w pomieszczeniu na ninimalnym zoomie (najmniejsza ogniskowa) tulejka z filtrem zasłania ciut swiatło lamy błyskowej (lewy dolny róg) lecz to samo wystepuje bez tulejki, test jest taki stawiasz c5050 na ziemi (dywanie stole itp) płaski min ogniskowa i cykasz fotke z fleschem, w lewym dolnym rogu widac zaciemnienie, to samo jest z tulejka tylko w wiekszym stopniu....
    ale wkoncu mozna uzyc zewnetrznej lampy

Adacho
    Pozdrawiam
    Adacho

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Oczywiscie najlepiej nie czyscic zabardzo ale czasem trzeba Najlepszym wedlug mnie rozwjazaniem jest jakas delikatna szmatka + jakis roztwor na alkoholu a to dlatego ze szybko wyparuje i nie pozostawi sladow na szkle. W sklepie jednym dostalem jednorazowa sciereczke ktora musze przyznac nawet dobrze sie czyscilo. Wazne aby nie pozostawiala pylkow ani aby nie rysowala. Na sucho robic takie cos to szalenstwo Mozna huhac ale uwazam ze wilgotna sciereczka lepsza niz takie "plucie" na obiektyw

| OlyJedi
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    z tym huhaniem to do konca nie jest dobrze gdyz wilgoc potrafi zniszczyc bardzo delikatna warstwe antyrefleksyjna - jest to jeden z powrzechnych bledow, najlepiej kupic zestaw do czysczenia ( pedzelek z pompka do wydmuchiwania i delikatnymi sciereczkami do obiektywy - hama 25 zl) wieksze pylki i inne ciala "obce" wydmuchac , jezeli dojdzie do zabrudzenia lub zatluszczenia to uzyc suchej szmatki i delikatnie spobowac usunac zabrudzenia, ale wiadomo najlepszym sposobem na ochrone jest filtr Uv - koszt niski w porownaniu z uszkodzona optyka)
    kiedys c4000,C5050- w pracy c-725 - aktualnie d50
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=310792 troche moich aukcji <-