Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Pejzaże Goldfincha

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Gratuluję prac. Zawsze zastanawiałem się jak to robisz. I choć ogólnie, średnio lubię landszafty, to Twoje mnie zachwycają.

btw - w link do wystawy wkradł się błąd. pejzaże, a nie pejzarze

pat.p
    Gość
    Drogi Goldfinch

Serdecznie dziękuję za uchylenie rąbka... Czy mógłbyś napisać coś o stosowaniu filtrów? Tzn. jak istotne są według Ciebie i jakie stosujesz najczęściej? Zupełnie inaczej czyta się takie informacje w odniesieniu do konkretnych zdjęć i konkretnego twórcy, zupełnie inaczej - w podręczniku, szkółce czy artykule...
    Będę wdzięczny za garść informacji i dziękuję jeszcze raz za przepiękne przestrzenie... Patrzę na te zdjęcia i myślę, że ich fenomen polega na odczuwaniu tego, co jest dookoła zdjęcia, czego nie ująłeś w kadrze... Piękna sprawa.

Pozdrawiam

Pat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    uczta dla oka .. interesuje mnie z jakich ustawien korzystasz w aparacie przy krajobrazie, lubisz MF? czy polegasz na AF. Co do ustawien koloru itp to nie ma znaczenia dla RAW tylko JPG, ale np. inne z ostroscia, kontrastem itp. Z gory dzieki.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Piękne - bez dyskusji
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    prze ciebie sie zaczynam zastanawiac, czy nie zmienic miejsca zamieszkania irlandzkie klimaty zawsze mi byly blizsze, niz dziki zachod zapytam z ciekawosci-jak dlugo tam siedzisz i co robisz, ze nadal cieszysz sie otoczeniem? (bo, ze sie cieszysz, to wszyscy widzimy po wspanialych fotografiach )
    a druga rzecz, to czy przystajesz zafascynowany widokiem i idziesz na zywiol, czy tez powracasz z jakims konkretnym zamiarem/planem w konkretne miejsca?
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    pat.p: filtry są dla mnie bardzo istotne; mam tu na myśli filtry połówkowe które pozwalają w najszybszy i najpewniejszy sposób uzyskać właściwą ekspozycję. W 90% przypadków ogranicza się to do kompensacji ekspozycji nieba do ekspozycji pierwszego planu: można to zrobić wykonując punktowy pomiar światła na pierwszym planie a następnie na niebie, i na podstawie obliczonej różnicy w wartościach EV zastosować odpowiednie natężenie przyciemnienia filtra. Filtry te dzielą się jeszcze na miękkie, średnie i twarde w zależności od tego jaka jest linia horyzontu: twarde do poziomej (np. linia horyzontu morza) a miękkie do pofalowanej (np. góry lub drzewa).
    Stosuje filtry gradacyjne Cokina Z-Pro jak również nieczęsto odkręcam filtr polaryzacyjny z obiektywu.

black_bird: większość pejzaży wykonuje w programie pierwszeństwa przesłony, czasem na manualu (panoramy). Przeważnie używam AF- jeśli pomierze ostrość wystarczająco blisko wysoka przesłona (np: f16) zapewni odpowiednią ostrość na każdym planie kadru. Zdjęcia w nocy lub w przypadku gdy AF się gubi używam MF. Wszystkie ustawienia w aparacie przy RAW mam na zero (tzn: nasycenie, ostrość, kontrast etc.) aplikuje je dopiero w Camera Raw przy wywoływaniu.

k@czy:jestem tu już jakieś 4 lata z przerwami, pracuje w firmie geofizycznej co daje mozliwość podróżowanie po całej Irlandii, ale jakby tego było mało na łikendy też staram sie wyjeżdzać w plener
    I jedno i drugie często powracam w znane miejsca nie tyle z zamiarem wykonania jakiegoś planu (choć i tak się zdarza) ale z nadzieją na odpowiednie światło; jeśli ono dopisze reszte aranżuje na miejscu Z drugiej strony staram się odkrywać nowe miejsca nawet jadąc samochodem rozglądam się(!) w poszukiwaniu jakichś interesujących tematów gdzie można byłoby się zatrzymać lub wrócić później na sesję.

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Szanowny Goldfinch,
    Jestem pod wrażeniem Twoich prac i z uznaniem muszę przyznac,że oglądanie Twoich fotografii to przyjemnośc dla oka,szczególnie dla kogoś kto kocha pejzaż.Widzę też,że udało Ci się już ujarzmic PS,którego ja wciąż się uczę i doszedłem do wniosku,że jest to jedyne narzędzie fotografa na rynku,które jest w stanie oddac to co widział artysta w chwili wyzwalania migawki - oczywiście pod warunkiem,że się wie co się robi i dlaczego...
    Jest mi również niezwyle miło,że tak wpaniałe fotografie powstały dzięki extra szkle jakim jest 11-22 a którego ja jestem również sczęśliwym posiadaczem i co utwierdza mnie w przekonaniu,że obiektyw ten jest jednym z najlepszych w stajni Olympus'a.
    Nawiązując do zdjęc z Irlandii;kilka z nich było zrobionych w górach Wicklow,gdzie miałem przyjemnośc byc tam dwa tygodnie temu,jednakże z powodu niezbyt ciekawej pogody - nie udało mi się się zrobic ciekawych ujęc a nawiązując do tego co powiedziałeś,przyznaję,że Irlandia oprócz zachodniego wybrzeża i wspomnianych gór nie ma wiele do zaoferowania jeśli chodzi o pejzaż - Polska w porównaniu to kopalnia pejzaży - sami nie wiemy co mamy a szukamy tego w egzotycznych krajach .
    Na zakończenie mam dwa pytania - jakim body robione były te fotografie a drugie - czy odszumiasz zdjęcia a jeśli to czym?
    Jeszcze raz wielkie dzięki za pokazanie Nam tak wspaniałych fotografii.
    Jarek.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    e-510: z werdyktem o ujarzmieniu PSa to nie byłbym taki pochopny biorąc pod uwagę złożoność tego programu, na ujarzmienie go mogłoby zabraknąć czasu w tym życiu Potężne narzędzie pod warunkiem że jak napisałeś wie co się co robi i dlaczego. Ja również dopiero się go uczę Do podstawowej edycji zdjęć nie trzeba wiedzieć aż tak wiele; bardziej ważne jest wyczucie kiedy przestać

Wiem ze ZD11-22 w testach wypada pozytywnie, lubie to szkło bardzo i zdecydowanie polecam. Czy jest najlepsze nie wiem gdyż nie miałem okazji wyprobowac innych np 7-14mm czy 9-18mm wiem natomiast ze nie jest to dramatycznie szerokie szkło.

Nie dziwi mnie że nie trafiłeś na pogodę w Wicklow bo trudno trafić Pogoda w Irlandii to oddzielny temat Bardzo mokro i pochmurnie, choć co zauważyłem, odkąd zacząłem wstawać częściej na wschody słońca że są one spektakularne nawet gdy cała reszta dnia okaże się pochmurna i deszczowa. Dodatkowo, jest to wyzwanie żeby zrobić dobrą 'słoneczną' fotke w kraju w którym tak często niebo przesnute jest ciemnymi chmurami i pada.

Zdecydowana większość pejzaży w mojej galerii wykonana była E-3 nieliczne E-500; jestem jednak zwolennikiem poglądu że to nie tyle body co szkło stanowi o jakości foty.

Programów do odszumiania (takich jak np Noise Ninja) używam bardzo rzadko i jeśli już to tylko wybiórczo do części zdjęcia w której noiz jest zbyt widoczny (np nieba) i przewaznie tylko do zdjęć wykonanych nocą. Staram się nie używać wyższego ISO niż 100 dlatego jak już pisałem nie rozstaje się ze statywem.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Świetne fotki. Gratuluję
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Znakomite prace, z wielką ciekawością i nieukrywaną radością obejrzałem Gratuluję!
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R