Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Zawieszony E-3

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AndrzejSzczecin Zobacz posta
    dzemski: o co chodzi z tym gripem...? Mam E-3 z podłączonym na stałe gripem i sam grip czasem szwankuje - tj. nie reaguje na pokrętło zmiany przesłony, czasem tak się dzieje czasem nie, już się do tego przyzwyczaiłem choć korci mnie, aby oddać go do sewisu. Baterie używam tylko oryginalne. Wiesz coś na ten temat?
    Być może to dzieje się z powodu niższego napięcia jakie z niego wychodzi w porównaniu z akumulatorem podpiętym bezpośrednio do aparatu.

W gripie jest "elektronika", która umozliwia jednoczesne podłączeniou dwóch akumulatorów ale to powoduje spadek napięcia.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dzemski: o co chodzi z tym gripem...? Mam E-3 z podłączonym na stałe gripem i sam grip czasem szwankuje - tj. nie reaguje na pokrętło zmiany przesłony, czasem tak się dzieje czasem nie, już się do tego przyzwyczaiłem choć korci mnie, aby oddać go do sewisu. Baterie używam tylko oryginalne. Wiesz coś na ten temat?
    z tym akurat się nie spotkałem. U mnie jest tak, że jak włożę do gripa pakiet z paluszkami to aparat się zawiesza. Jedynie najmocniejsze i w miarę nowe alkaliczne jako tako śmigają, te tańsze można sobie od razu odpuścić. Dziwiło mnie to i nadal dziwi, bo na tych tańszych śmiga mi lampa błyskowa i naprawdę na długo wystarczają.

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Z podłączonym grip`em w mój E-3 kilka razy się zawiesił podczas seryjnych zdjęć. Wskaźnik naładowania baterii podawał błędne informacje. Nie było okresu przejściowego t.j. sygnalizacji, że bateria jest w połowie naładowana, lecz od razu, że już zupełnie rozładowana.
    Po odpięciu grip`a i włożeniu tej samej baterii do body mogłem jeszcze zrobić kilkaset zdjęć. Bateria oryginalna.
    Innych problemów z pokrętłami lub czymś podobnym nie miałem. Ciekawostką jest, iż ten sam grip na innym body od Kolegi Forumowicza działa bez żadnych niespodzianek
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Może firmware 1.3 przyniesie jakieś zmiany in plus w temacie gripa:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15777
    Na razie OM2 pokazuję dostępną wersję 1.2 firmware dla E-3.
    "There's no such thing as free titties"

Awatar buszm
    Mieszka w
    Wieliczka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A mój E-3 zwariował w innym stylu (na szczęście narazie samo mu przeszło) - zwariowała stabilizacja w pozycji IS-1 zamiast stabilizując mega poruszała zdjęcia (poruszenia poziome).
    Na czasach 1/100, 1/250, 1/500 zdjęcia były identycznie poruszone. Efekt był taki jak na drżących rękach fotka na czasie 1/2-1/5. Masakra poprostu. Dawało się usłyszeć w korpusie po klapnięciu lustra bardzo krókie bzyknięcie nie słyszane nigdy wcześniej i tylko wyłączenie IS lub ustawienie IS-2 usuwało ten efekt i dźwięk. Restart aparatu i zmiana szkła nic nie zmieniła.
    Robiłem zdjęcia bez IS ok 2h godz po czym chciałem sprawdzić czy usterka dalej występuje i bingo - przestała. Ale co mu było? Może ktoś z was miał podobne zdarzenie?
    E-3 E-510 FL50 FL-50R 7-14 14-54 40-150 OM50/1.8 .... http://MBphoto.pl

| OlyJedi Awatar Rychu
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zawiecha w E-3

Siema
    Czy spotkaliście się może z taką sytuacją w E-3:
    Szkło ZD 12-60 i chcę zrobić fotkę np. nad tłumem na podglądzie LIVE VIEW
    i po wyostrzeniu aparat się zawiesza i ni c kompletnie do niego nie dociera, muszę wyciągnąć baterie i dopiero go uruchomić. Nie zdarza się to cały czas ale się zdarza.

Dzięki z góry
    Olympus E-3, HLD-4, ZD 12-60, ZD 40-150 , ZD f2,0 50 mm i Metz 48AF-1, sigma 70-200

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    E-trójka zawiesia mi się jeden raz. Kadrowałem przez wizjer z ZD 70-300 AF w trybie S-AF. Wyciągniecie baterii na sekundę pomogło. BTW to było na zlocie OC w Zamościu, chciałem zrobić zdjęcie Crazy'emu, który był na motolotni w górze...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Jedna z przyczyn, dla których postanowiłem nie rozstawać się jeszcze z E-3: NIGDY nie wykręcił mi żadnego numeru typu zawiecha, rozłażący się wyświetlacz czy inne tego typu cuda. No, po prostu działa na 5+.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak samo u mnie zero zwiech i zero odklejających się i rozchodzących części.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Mi się kiedyś (1 kwietnia b. r., gwoli ścisłości) wieszał z ZD14-54 i manualnym Revuenonem. W dodatku najczęściej nawalał gdy włączony był tryb zdjęć seryjnych. Wgrałem ponownie soft - problem ustąpił.
    MK