Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 114

Wątek: o ogniskowych 4/3 vs. FF raz jeszcze

| OlyJedi Awatar Zybi_S
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

Jest taka sama !!!

Fizyczne właściwości obiektywu się NIE zmieniają, oraz odległość od matrycy.
    Przy mniejszej matrycy obraz na niej powstający będzie mniejszym fragmentem
    TEGO SAMEGO co na większej.

Np. obraz pada na FF, w jej miejsce wkładamy 3/4 (lub odpowiednio przysłaniamy boki, gorę i dół matrycy).
    Efekt dokładnie ten sam obraz z FF tylko obcięty.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tak zamieszaliście, że mniej doświadczeni fotografowie nie wiedzą już zupełnie nic z tego.

W praktyce obiektyw 300mm pod pełną klatkę da taki sam obrazek jak 150mm po olkowym cropie (głowa modela będzie tej samej wielkości). Różnica będzie tylko w GO i proporcjach boków.

I od tego zaczęła się cała dyskusja bo koledze S4INT błędnie wydawało się, że jest inaczej.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    I od tego zaczęła się cała dyskusja bo koledze S4INT błędnie wydawało się, że jest inaczej.
    To co, mam za to przeprosić czy co ?

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Czyli jesli zakładasz szkło z FF (np. m42) to przymykasz przesłonę, bo nie można stosować mniejszej niż minimalna - aby coś ułatwić, tak?
    O czym wy gadacie?
    Nie o to chodzi. Przykład - używasz FF Canona i APS Canona. Robisz ślub. Masz wyczuwkę z cropa jaką musisz mieć przysłonę, żeby młodzi i świadkowie byli ostrzy (czyli znaleźli się w GO). W momencie, kiedy przykładasz do oka puszkę FF to przeliczasz sobie w myśli przysłonę i stosownie ją przymykasz, żeby uzyskać taką samą GO jak w APS.

Już wiesz o czym gadamy?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    To co, mam za to przeprosić czy co ?
    Nie. Po prostu dyskusja stała się zagmatwana, a ja przypomniałem od czego się zaczęła.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 29.12.08 o 18:13 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ok - sprawa ogniskowej jest chyba już jasna - 50 mm w pełnej klatce to 100 mm w systemie 4/3 .

Ale pozostaje przynajmniej dla mnie jedna nieścisłość - która była już w tym wątku poruszana.

Czy np :

obiektyw 50mm/1.8 ( dla pełnej klatki ) w systemie 4/3 ma jasność nadal 1.8 czy jednak 3.6 ?

inaczej

zakładam do analoga szkło OM 100/2.8 , a do cyfraka ową 50/1.8 tylko przymykam ją również do 2.8.
    Ogniskowe te same, przysłony te same ( zakładając zbliżone wyniki pomiaru cw ).
    Czy czasy bedą te same ?

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tak, jasność będzie ta sama.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Ale pozostaje przynajmniej dla mnie jedna nieścisłość - która była już w tym wątku poruszana.
    Czy np :
    obiektyw 50mm/1.8 ( dla pełnej klatki ) w systemie 4/3 ma jasność nadal 1.8 czy jednak 3.6 ?
    Nie, to nie ten problem był poruszany. Mowa była o głębi ostrości przy takich samych przysłonach w 4/3 i FF. W 4/3 należy bardziej otworzyć przysłonę niż w FF by uzyskać taką samą GO (patrz porównianie DOF).
    Ja niefortunnie użyłem (w cudzysłowiu) sformułowania "crop przysłony" z czego niektórzy wyciągnęli daleko idące wnioski.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    ależ mnie wkurza przerabianie nazw, żeby sobie swoją manię wielkości połechtać:
    Nie FF (pełna klatka) a Mały Obrazek, taką nazwę miał od początku i proszę ją stosować. Dyskusja znów o pierdołach, ludzi idźcie pofocić, może ktoś zrobi ładniejsze Wąbrzeźno ;P

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nie, to nie ten problem był poruszany. Mowa była o głębi ostrości przy takich samych przysłonach w 4/3 i FF. W 4/3 należy bardziej otworzyć przysłonę niż w FF by uzyskać taką samą GO (patrz porównianie DOF).
    Ja niefortunnie użyłem (w cudzysłowiu) sformułowania "crop przysłony" z czego niektórzy wyciągnęli daleko idące wnioski.
    Tak, wiem tylko mi to "sformułowanie" nasunęło pytanie odnośnie jasności - która cały czas nie dawała mi spokoju w systemie cyfrowym.

Wielkie dzięki za odpowiedzi - teraz już mam pełną jasność

dzemski - i po co te nerwy, nie ważne jak zwał - istotne by wszyscy dobrze rozumieli przekaz. Nie bawmy się w semantykę .
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rumpel ; 29.12.08 o 18:54

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    W praktyce obiektyw 300mm pod pełną klatkę da taki sam obrazek jak 150mm po olkowym cropie (głowa modela będzie tej samej wielkości). Różnica będzie tylko w GO i proporcjach boków.
    To cała obiektywna prawda, święta prawda, jedyna prawda.
    howgh

Pogadajmy lepiej o tym jak nazwać człowieka przyłapanego aparatem w teatrze. Inszpilcjent? Inszpicjlent?
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 29.12.08 o 19:07