Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Architektura(?): Stary cmentarz

Architektura(?): Stary cmentarz

Ostatnio połaziłam sobie po lokalnym cmentarzu i oto, co udało mi się upolować:

Niestety, była to niezaplanowana sesja zdjęciowa, która miała miejsce w samo południe, więc foty nieco mi się nie podobają z powodu swiatła właśnie. Niemniej jednak uznałam, że te dwie mają w sobie coś, więc rzucam je wam na pożarcie ;))
    C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw = )
    Wiedźmie foty na PLFOTO
    Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: Architektura(?): Stary cmentarz

Cytat Zamieszczone przez Wiedźma
    Niestety, była to niezaplanowana sesja zdjęciowa, która miała miejsce w samo południe, więc foty nieco mi się nie podobają z powodu swiatła właśnie. Niemniej jednak uznałam, że te dwie mają w sobie coś, więc rzucam je wam na pożarcie )
    Wiedźma patrząc na zdjęcia myślę że warto zrobić powtórkę, tzn. zaplanować sobie porę dnia itd. itp. Temat jest ciekawy i może warto go pociągnąć.
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Podejrzewam, że znalezienie odpowiedniej pory dnia może być trudne. Teren pewnie jest porośnięty drzewami i zawsze będą jakieś niepotrzebne cienie.
    Może spróbuj nie rezygnować z koloru. Kontrast barw między zielenią i szarym kamieniem może poprawić czytelność zdjęć. Żeby nie psuć nastroju możesz spróbować mocno zmniejszyć nasycenie kolorów. Efekt może wyjść podobny do zdjęć z Westerplatte (chociaż tam była zastosowana inna technika).

To może wrzucę jedno zdjęcie w kolorze:

To jest orginalny wygląd zdjecia, tylko ciut wyostrzyłam.
    Może rzeczywicie pobawię się jeszcze nasyceniem kolorów, bo kolor stwarza tu wg mnie pewnien bałagan w kadrze. No i widac to ostre swiatło...
    Jak wyprawię się na kolejna cmentarną sesję lub wycisnę cos ciekawszego z tego, co mam, to jeszcze tu wrzucę.
    Wiedźmie foty na PLFOTO

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No Wiedźma ubieglas mnie. Planowalem na dniach wybrac sie na krakowskie rakowice i ustrzelic co nieco. Ale chyba sie jednak zdecyduje i moze w piatek, ale nie obiecuje. Temat swietny.

Obowiazkowy bedzie chyba statyw i pozna pora dnia.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @Wiedźma
    Mozna jeszcze spróbować zmniejszyć kontrast i nasycenie kolorów. Może zdjęcie będzie czytelniejsze, ale chyba nie wyjdzie z tego ciekawe zdjęcie.
    Miałem podobny problem. Zrobiłem zdjęcie okna obrośniętego bluszczem i wyszedł podobny wynik: duże kontrasty, zlewanie się obiektu z roślinnością. A wydawało się, że będzie ciekawe zdjęcie.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Niestety czasami zdarza się, że na zdjęciu nie otrzymamy takie efektu jak spodziewaliśmy się po danym ujęciu. Są miejsca, które zatrzymane w kadrze nie oddają w pełni tego co widzi ludzkie oko. Trzeba wtedy szukać jakiegoś innego rozwiązania.
    Napewno jeśli zdjęcia byłyby robione później, światło dałoby cieplejsze kolory i mniej jaskrawych kontrastów. Warto popróbować jeszcze raz. A jak się nie da to może poszukać rozwiązania w jakiś mniejszych wycinkach, tj zdjęciach jakiś szczegółów z tych pomników. Myślę, że tkwi tutaj spore pole do popisu. Czekam na kontynuację tego ciekawego wątku...

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

A więc wątku ciąg dalszy. Wybrałam się na cmentarz (he he) w porze wczesnopopołudniowej, ale słońce świeciło poprzez warstewkę chmur, więc nie było takie ostre. Oto kilka fotek:

1.

2.

3.

4.

Na razie tyle. Jeszcze pewnie cos kiedyś wrzucę. Czekam na opinie i rady Szanownych Kolegów :))
    Wiedźmie foty na PLFOTO

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pierwsze - swietne swiatlo
    drugie - szkoda ostrosci
    Trzecie i czwarte - bez zastzrezen.

Mysle ze stare cmentarzes posiadaja niespotykany klimat.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie muszę chyba mówić, że ten drugi wypad na cmentarz zdecydowanie bardziej udany

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii