Witam! Świeta święta i oczywiście świąteczna atmosfera .. chodzi mi o zrobienie ładnych zdjęć zapalonej choince i innym ozdobom kolorowym ... jak ustawic parametry ..iso, gradacje itp.?
Witam! Świeta święta i oczywiście świąteczna atmosfera .. chodzi mi o zrobienie ładnych zdjęć zapalonej choince i innym ozdobom kolorowym ... jak ustawic parametry ..iso, gradacje itp.?
Nie lepiej spróbować oraz poczytać coś o podstawach fotografii?
Mamy Ci powiedzieć ISO100 1/100 i f/1.4? A jak masz inną choinkę niż my to co wtedy?
Możesz spróbować HDR-a.
Próbować, eksperymentować - choinka "nie zając", a i "kliszy" nie szkoda.
Pozdrówka.
bez przeglądania postów z odpowiedziami postanowiłam sama próbowac. Ustawiłam ISO 100/200 a f1.3. Robiłam oczywiście na statywie.
W ramach sprostowania to f/3.8Sprobuj zrobic 2 zdjecia, jedno takie a drugie naswietlane na lampki i zlozyc w gimpie, to nie bedzie przepalen. Czas mogl byc jeszcze dluzszy, z 1/2-1 sek.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Czas mogl byc jeszcze dluzszy, z 1/2-1 sek. Nie wiem własnie jak takie cosik się robi![]()
Najłatwiej przełączyć na tryb S i kółkiem nastawień zmienić czas ...
czyli tak jak poradził krzysiekz 1 sekunda lub 1/2 sekundy ...
Pozdrawiam
własnie patrzyłam jakie miałam wtedy ustawienia i było 1.3 lampa![]()
Nie ma takiej wartości jak 1.3 ...
Jeśli już to 1/3 ale takiej tez nie ma ...
Exif pokazuje dokładnie że była to 1/4 ...
No i użyłaś lampy błyskowej ... mimo że tego na fotografii nie widać to odradzam tą metode ...
To co radziła Mysikrólik:
Aparat na statyw, ISO 100, czas i przysłona według uznania (czyt. warunków panujących w pokoju) i ŻADNEJ lampy błyskowej ...
Jeśli nie jestes pewna to próbuj ... po to masz aparat cyfrowy
Pozdrawiam.