Dzięki za Twoją odpowiedź. Nadal jednak męczy mnie to co napisał Willow32 z tym zniekształcaniem. Planuje robić tez zdjęcia z bardzo bliska, aby tylko twarz (a nawet tylko część) była w kadrze. Jak to jest z tym zniekształceniami?
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
Sigma 30mm 1.4 ma zniekształcenia beczkowate coś koło 2%, zobacz sobie na optyczne.pl.
Ale jeśli podejdziesz bardzo blisko to każdy obiektyw będzie przerysowywał, nie jest to wada obiektywu, tylko takie są zasady geometrii!
Jeśli chcesz robić portrety samej twarzy, czy wręcz fragmentów i jednocześnie chcesz uniknąć zniekształceń geometrycznych to potrzebujesz szkła o dłuższej ogniskowej które pozwoli Ci swobodnie skadrować tak jak chcesz z większej odległości!
Im dalej odejdziesz od modela tym przerysowania mniejsze, tylko nie przesadź bo z obiektywem 200mm obraz będzie dla odmiany zbyt płaski. Dlatego uważa się że do klasycznego portretu najlepsze są ogniskowe 85-135mm (na FF), dlatego też Sigma 30mm może być ciut zbyt krótka.
Nie no teraz mnie przekonałeśPrzypuszczam, że wyjdzie tak, że albo będę po prostu kadrował na kompie, albo za jakiś czas będzie trzeba kupić drugi obiektyw
Jeszcze raz dzięki za Wasze odpowiedzi! O to mi właśnie chodziło. Gdyby ktoś miał jakąś fotkę zrobiona z bliska to byłbym wdzięczny za wrzucenie do wątku, albo podanie linka!
MAF popatrzyłem na te zniekształcenia i jak dla mnie nie jest źlePóki co poczekam na opinie naszych specjalistów o Sigmie 50mm. Jak się uzbiera kasa to kupię jeden z tych dwóch obiektywów.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!
Ostatnio edytowane przez Largo ; 6.02.09 o 15:10
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
Niestety nie używałem żadnej z tych Sigm. Za to używam ZD50/2.0 i uwielbiam ten obiektyw. Robię nim najwięcej zdjęć.
Czasem jest zbyt długi, nieporęczny, ale przyzwyczaiłem się i wyciągam z niego najwięcej szczegółów. Obiektyw jest ostry i ma świetne makro.
Zdjęcia z ciemnych pomieszczeń wychodzą bardzo ładnie wyrysowane, z klimatem. Bez żadnego flesza można cykać przy sztucznym świetle pokojowym i wychodzą niepowtarzalne zdjęcia.
Osobiście nie szukałbym Sigmy, bo ZD50 jest zbyt dobry, żeby go pominąć.
![]()
w mojej galerii jest mnóstwo portretów ciasno kadrowanych, do tego typu zdjęć 30mm się nie nadaje za to ZD50 jest wprost idealnySigma jest za to świetna do portretowania całej sylwetki zwłaszcza w plenerze, ZD50 też się da ale mocno spada ostrość kiedy trzeba odejść od modela na tyle żeby cały zmieścił się w kadrze. Tak więc jednym obiektywem nie obskoczysz wszystkiego
pozdrawiam
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Dzięki Wam za info. Tak właśnie przypuszczałem, że będę musiał kupić dwa. W takim razie 14-54 II się oddali![]()
www.adamkrol.com
Pozwolę sobie wejść w polemikę. Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM bo taka jej pełna nazwa nie jest szkłem FF. Została zaprojektowana jako szkło do APS-C. Legenda oznaczeń obiektywów Sigma
Ostatnio edytowane przez format ; 15.02.09 o 09:47
C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
formaciany fotoblog .:. fotoziutek
"TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"
http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...8&postcount=22
Powyżej masz link do kilku portretów z Sigmy 50/1.4 na Nikonie. Wydaje się że to szkiełko może być hitem.