Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: ZD 50, Sigma 30 czy Sigma 50... do portretu?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Już nie mówiąc o portretach diabolique, które piękne są - sam nieraz pisałem że jest doskonała - ostra i jasna. Z tym światłem świetnie nadaje się do kopalni, czy jaskini - kąt widzenia jest zbliżony do kąta widzenia ludzkiego wzroku. No i jest na FF - czyli jak Olek w mglistej przyszłości zrobi FF to masz jak znalazł.
    Jak Olek zrobi FF, to chyba tylko wtedy mi się zawęży pole widzenia do 70 stopni...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za Twoją odpowiedź. Nadal jednak męczy mnie to co napisał Willow32 z tym zniekształcaniem. Planuje robić tez zdjęcia z bardzo bliska, aby tylko twarz (a nawet tylko część) była w kadrze. Jak to jest z tym zniekształceniami?
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Largo Zobacz posta
    Powiedz mi diabolique, czy Twoje portrety, na których jest w większości twarz też robiłeś S 30mm? Kadrowałeś na kompie, czy podchodziłeś bliżej? Jeżeli mi powiesz, że to jest naturalne zdjęcie z bliska zrobione Sigmą to ja ją biorę
    Nie powiem. Sigmą są robione w większości wcześniejsze portrety Roxany i dwie foty Moniki. Oczywiście, że podchodziłem bliżej. Przecież to czysta przyjemność przebywać na wyciągnięcie ręki od pięknej dziewczyny.
    Sigma daje dobrą wymówkę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Largo Zobacz posta
    Dzięki za Twoją odpowiedź. Nadal jednak męczy mnie to co napisał Willow32 z tym zniekształcaniem. Planuje robić tez zdjęcia z bardzo bliska, aby tylko twarz (a nawet tylko część) była w kadrze. Jak to jest z tym zniekształceniami?
    Sigma 30mm 1.4 ma zniekształcenia beczkowate coś koło 2%, zobacz sobie na optyczne.pl.

Ale jeśli podejdziesz bardzo blisko to każdy obiektyw będzie przerysowywał, nie jest to wada obiektywu, tylko takie są zasady geometrii!

Jeśli chcesz robić portrety samej twarzy, czy wręcz fragmentów i jednocześnie chcesz uniknąć zniekształceń geometrycznych to potrzebujesz szkła o dłuższej ogniskowej które pozwoli Ci swobodnie skadrować tak jak chcesz z większej odległości!

Im dalej odejdziesz od modela tym przerysowania mniejsze, tylko nie przesadź bo z obiektywem 200mm obraz będzie dla odmiany zbyt płaski. Dlatego uważa się że do klasycznego portretu najlepsze są ogniskowe 85-135mm (na FF), dlatego też Sigma 30mm może być ciut zbyt krótka.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nie powiem. Sigmą są robione w większości wcześniejsze portrety Roxany i dwie foty Moniki. Oczywiście, że podchodziłem bliżej. Przecież to czysta przyjemność przebywać na wyciągnięcie ręki od pięknej dziewczyny.
    Sigma daje dobrą wymówkę.
    Nie no teraz mnie przekonałeś Przypuszczam, że wyjdzie tak, że albo będę po prostu kadrował na kompie, albo za jakiś czas będzie trzeba kupić drugi obiektyw
    Jeszcze raz dzięki za Wasze odpowiedzi! O to mi właśnie chodziło. Gdyby ktoś miał jakąś fotkę zrobiona z bliska to byłbym wdzięczny za wrzucenie do wątku, albo podanie linka!

MAF popatrzyłem na te zniekształcenia i jak dla mnie nie jest źle Póki co poczekam na opinie naszych specjalistów o Sigmie 50mm. Jak się uzbiera kasa to kupię jeden z tych dwóch obiektywów.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!
    Ostatnio edytowane przez Largo ; 6.02.09 o 15:10
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

| OlyJedi Awatar GALILEUSZ
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Niestety nie używałem żadnej z tych Sigm. Za to używam ZD50/2.0 i uwielbiam ten obiektyw. Robię nim najwięcej zdjęć.
    Czasem jest zbyt długi, nieporęczny, ale przyzwyczaiłem się i wyciągam z niego najwięcej szczegółów. Obiektyw jest ostry i ma świetne makro.
    Zdjęcia z ciemnych pomieszczeń wychodzą bardzo ładnie wyrysowane, z klimatem. Bez żadnego flesza można cykać przy sztucznym świetle pokojowym i wychodzą niepowtarzalne zdjęcia.
    Osobiście nie szukałbym Sigmy, bo ZD50 jest zbyt dobry, żeby go pominąć.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    w mojej galerii jest mnóstwo portretów ciasno kadrowanych, do tego typu zdjęć 30mm się nie nadaje za to ZD50 jest wprost idealny Sigma jest za to świetna do portretowania całej sylwetki zwłaszcza w plenerze, ZD50 też się da ale mocno spada ostrość kiedy trzeba odejść od modela na tyle żeby cały zmieścił się w kadrze. Tak więc jednym obiektywem nie obskoczysz wszystkiego
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki Wam za info. Tak właśnie przypuszczałem, że będę musiał kupić dwa. W takim razie 14-54 II się oddali
    www.adamkrol.com

| OlyJedi Awatar format
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    No i jest na FF
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Sigma to jest szkło FF
    Pozwolę sobie wejść w polemikę. Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM bo taka jej pełna nazwa nie jest szkłem FF. Została zaprojektowana jako szkło do APS-C. Legenda oznaczeń obiektywów Sigma
    Ostatnio edytowane przez format ; 15.02.09 o 09:47
    C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
    formaciany fotoblog .:. fotoziutek
    "TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"

GoOrange
    Gość
    http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...8&postcount=22

Powyżej masz link do kilku portretów z Sigmy 50/1.4 na Nikonie. Wydaje się że to szkiełko może być hitem.