Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Nowy obiektyw do E510

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam. Jeszcze dwa tygodnie temu mógłbym pytać o to samo: czy 520 z kitami a może 12-60. W zawiązku z tym, że taki cud finansowy może się drugi raz nie powtórzyć kupiłem body i 12-60. Nie żałuję z uwagi na uniwersalny przez co wygodny jak dla mnie zakres ogniskowych. Zanim jednak kupiłem ten obiektyw zapoznałem się z faktem,że nieciekawie wygląda współpraca podczas ostrzenia na LV. Pomyślałem,że warto wspomnieć o tym akurat tutaj. Nie bardzo mogę w fachowy sposób wypowiedzieć się w tym temacie.Moja wiedza w tym temacie jeszcze niewielka. Faktem jest niestety,że przy ostrzeniu w trybie LV obiektyw robi to dość długo i nieprzyzwoicie głośno. Przy użyciu wizjera, no tu już jest miód. W większości przypadków spust migawki można ciągnąć od razu w dół.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Podejdz do tematu na zasadzie leniwca.Ja tak podchodze.Uwazam,ze ostrzenie na ekranie to taki nieprzeszkadzajacy gadzet.Duzo wiecej przyjemnosci mam,jak przystawie aparat do oka,wtedy tak jak przez dziurke od klucza widze inny swiat(takie podgladactwo)Czesto sam ustawiam ostrosc-wtedy to pelnia szczescia.Co mi jakis kondensator bedzie decydowac czy juz ostro czy nie.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ektomek Zobacz posta
    Witam. Jeszcze dwa tygodnie temu mógłbym pytać o to samo: czy 520 z kitami a może 12-60. W zawiązku z tym, że taki cud finansowy może się drugi raz nie powtórzyć kupiłem body i 12-60. Nie żałuję z uwagi na uniwersalny przez co wygodny jak dla mnie zakres ogniskowych. Zanim jednak kupiłem ten obiektyw zapoznałem się z faktem,że nieciekawie wygląda współpraca podczas ostrzenia na LV. Pomyślałem,że warto wspomnieć o tym akurat tutaj. Nie bardzo mogę w fachowy sposób wypowiedzieć się w tym temacie.Moja wiedza w tym temacie jeszcze niewielka. Faktem jest niestety,że przy ostrzeniu w trybie LV obiektyw robi to dość długo i nieprzyzwoicie głośno. Przy użyciu wizjera, no tu już jest miód. W większości przypadków spust migawki można ciągnąć od razu w dół.
    To normalne. Przy użyciu LV z tego co się nie mylę to e-520 ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu, a to działa wolniej niż w przypadku normalnego ostrzenia AF, gdy ostrzysz przez wizjer .
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    To normalne. Przy użyciu LV z tego co się nie mylę to e-520 ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu, a to działa wolniej niż w przypadku normalnego ostrzenia AF, gdy ostrzysz przez wizjer .
    Prawdopodobnie chodzi o klepanie lustrem, hałas z tym związany oraz czas. E-520 ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu z wybranymi obiektywami do których póki co ZD 12-60 nie należy...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    I dlatego też postanowiłem nigdy z tego "wynalazku" nie kożystać. Kadrowanie przez wizjer to przecież cała frajda. Dwa lata fotografowałem hybrydą. Olek to moja pierwsza lustrzanka dlatego jestem ostro podjarany.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    I dlatego też postanowiłem nigdy z tego "wynalazku" nie kożystać. Kadrowanie przez wizjer to przecież cała frajda. Dwa lata fotografowałem hybrydą. Olek to moja pierwsza lustrzanka dlatego jestem ostro podjarany.
    Podejście bez sensu... ale spoko sam dojdziesz do tego, ze rozwiązania techniczne są dla ludzi i do uzywania.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    I dlatego też postanowiłem nigdy z tego "wynalazku" nie kożystać.
    Nie mów hop ...
    LV to nie tylko bajer dla początkujących rodem z kompaktów. Jak odkryjesz co to jest histogram i jakie walory niesie możliwość włączenia go podczas podglądu może zmienisz zdanie. To samo z korekcją WB czy lupką do manualnego ostrzenia...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Nie mów hop ...
    LV to nie tylko bajer dla początkujących rodem z kompaktów. Jak odkryjesz co to jest histogram i jakie walory niesie możliwość włączenia go podczas podglądu może zmienisz zdanie. To samo z korekcją WB czy lupką do manualnego ostrzenia...
    Dobrze prawisz - dopiero w LV nauczyłem się odpowiednio dobierać WB...
    Gdyby jeszcze w E-510 była detekcja na podstawie kontrastu w LV coby nie kłapał lustrem bez potrzeby było by dla mnie idealnie.

Żeby nie było OT powiem tak:

Kupiłem dual kita E-500 bo była okazja, z czego od razu dokupiłem 14-54 - Traf w 10, jako że lubiłem zabawę w macro dokupiłem ZD-35, jako że lubie szeroko i nie stac mnie na ZD 7-14 dokupiłem fisheye-a 8mm - strzał w dziesiątkę, zważywszy że dałem za nówkę 1600zł. Teraz za mną chodzi portretówka... ZD50 albo Sigma 30 / 1,4 (światło i GO kusi ale....) Chciałem kiedyś pstrykać ptaszki i takie tam ale cierpliwości brak i najdłuższe moje Zuiko to póki co 40-150 dla mnie to optymalne dłuższe szkiełko. Boję się w ZD 70-300 tej ćimy... na końcu tunelu
    Ostatnio edytowane przez dziekan ; 17.01.09 o 16:48
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar Yegr
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    To samo z korekcją WB czy lupką do manualnego ostrzenia...
    Tutaj muszę całkowicie przyklasnąć. Powiększenie nadaje się doskonale do ostrzenia przy korzystaniu z obiektywów OM. Sam używam teraz 50mm 1.4, gdyby nie LV z powiększeniem, to wielu zdjęć nie byłbym w stanie dobrze wyostrzyć.
    Poza tym LV, pozwala bardzo dokładnie dobrać balans bieli w skali Kelvina. Jak dla mnie LV jest super przydatną opcją. Chociaż do kadrowania lepszy jest wizjer.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    70-300 jest za to niezbyt ostre powyżej 200mm. Chyba że się go domknie do f/8, ale to już ciemnica.
    Bardzo ciekawa teoria
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.