Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Nowy obiektyw do E510

Awatar Skajpel
    Mieszka w
    S_in City
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nowy obiektyw do E510

Chciałbym się przywitać!
    Jest to mój pierwszy post na forum. Tworzę nowy temat ponieważ nie znalazłem informacji na temat, który mnie interesuje (wiem, że fora są zaśmiecane przez zwielokrotnione wątki).

Jestem amatorem, który jednak lub spędzać sporo czasu z aparatem, wykorzystując go głównie do zdjęć plenerowych oraz wnętrz, czasem portretów. Inny rodzaj fotografii zdarza się raczej sporadycznie.

Po przeczytaniu wielu pochlebnych opinii o obiektywie Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm f/2,8-4,0 SWD postanowiłem w niego zainwestować, gdyż dotychczas fotografowałem na dołączonych kitach 14-42 mm 1:3.5-5.6 oraz 40-150 mm 1:4-5.6.

Jednak moje body to amatorska, znakomita zresztą, lustrzanka E510.

W związku z tym mam pytanie czy Waszym zdaniem warto zainwestować w ten obiektyw, biorąc pod uwagę mój poziom zaawansowania, rodzaj fotografowanych obiektów oraz body, jakie posiadam.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

rocco
    Gość
    Jeśli masz kaske do wydania to zawsze warto.
    To swietne szkiłko a to jest ważniejsze od puszki.
    Zresztą E-510 niczego nie brakuje a z tym szkłem jeszcze rozwinie skrzydła

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Skajpel Zobacz posta
    Chciałbym się przywitać!
    Jest to mój pierwszy post na forum. Tworzę nowy temat ponieważ nie znalazłem informacji na temat, który mnie interesuje (wiem, że fora są zaśmiecane przez zwielokrotnione wątki).

Jestem amatorem, który jednak lub spędzać sporo czasu z aparatem, wykorzystując go głównie do zdjęć plenerowych oraz wnętrz, czasem portretów. Inny rodzaj fotografii zdarza się raczej sporadycznie.

Po przeczytaniu wielu pochlebnych opinii o obiektywie Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm f/2,8-4,0 SWD postanowiłem w niego zainwestować, gdyż dotychczas fotografowałem na dołączonych kitach 14-42 mm 1:3.5-5.6 oraz 40-150 mm 1:4-5.6.

Jednak moje body to amatorska, znakomita zresztą, lustrzanka E510.

W związku z tym mam pytanie czy Waszym zdaniem warto zainwestować w ten obiektyw, biorąc pod uwagę mój poziom zaawansowania, rodzaj fotografowanych obiektów oraz body, jakie posiadam.

Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Witaj

Miałem ten sam problem (każdemu życzę TAKICH problemów) - tzn. - nieoczekiwany przypływ gotówki i możliwość zakupu 12-60 w dobrej cenie.
    Zrobiłem to - i nie żałuję. Przesiadka z 14-42 na 12-60 do wielki szok, ale odczuwalny dopiero wtedy, kiedy zaczniesz możliwie jak najrzetelniej budować swój warsztat, wiedzę i poszerzać umiejętności... Ale to jest frajda - mieć świadomość, że masz sprzęt z "dużym zapasem" i ten zapas stopniowo, pomalutku zmniejszać...
    Polecam z całego serca, choć to poważne "wdepnięcie" w fotografię

Pozdrawiam i życzę entuzjazmu i powodzenia w robieniu zdjęć

Pat

Myślę, że body raczej nie jest powodem do wahania, czy obiektyw kupić. Tak samo tematyka, którą przedstawiłeś. Masz kasę - bierz szkło i miej frajdę.

Do portretów moim zdaniem najlepszy jest ZD 50 f/2... Ale 12-60 to uniwersalne szkło.

P.
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 11.01.09 o 15:51

Awatar Skajpel
    Mieszka w
    S_in City
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dziękuję

Dziękuję za rzeczowe argumenty. Dzięki nim mój zapał rośnie!
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam, postanowiłem się podpiąć tutaj bo problem mam można powiedzieć podobny.
    W najbliższym czasie planuje zakup 520 z podwójnym kitem i tutaj zaczynają się schody. Chciałem kupić kit 14-42 + 40-150 który kosztuje w granicach 1800zł. Jako, że jestem początkujący na razie to wystarczy, ale zacząłem się zastanawiać nad kitem tele 70-300.

Lubię fotografować ludzi, makro, niebo i gwiazdy. Pytanie do Was, czy 40-150 poradzi sobie z niebem i gwiazdami, czy warto dopłacić ponad 700zł na ten drugi obiektyw?
    i drugie pytanie jaki jest max czas migawki w trybie bulb? Osiągnę coś PODOBNEGO do tego: http://plfoto.com/zdjecia_new/1316203.jpgobiektywami 14-42 40-150?

pozdrawiam,
    Jounin

| OlyJedi Awatar Yegr
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moim zdaniem 40-150 bardzo fajnie nadaje się z do fotografowania ludzi. Jest nie duży, mniej rzuca się w oczy niż masywny 70-300, a powiększenie ma na tyle duże, że można wyłapywać twarz z odległości powiedzmy 4-5 metrów, a twarz z korpusem przez np. pół wagonu kolejowego.
    Nie wiem jak z niebem (zawsze lubiłem obiektywy szerokokątne do fotografowania nieba), ale do fotografowania np. księżyca 150 mm w Olympusie to jednak trochę za mało.

Zdjęcie, które pokazałeś Jounin, wygląda wykonane przy skrajnie długim czasie naświetlania. Nie wiem, czy będziesz w stanie tak długo utrzymać palec na spuście, żeby je wykonać.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam wszystkich Nowicjuszy (taaa, wyjadacz się odezwał )
    Tak jak powiedział przedmówca Rocco - szkło ważniejsze od puchy będzie dopóty, dopóki zdjęcia Waszmość robić będzie, a nie podniecał się i polemizował co lepsze, C?N?O?P?S?....
    12-60 to perełka której zazdroszczą nam posiadacze innych systemów, a to powinno być wystarczającym argumentem dla - już chcących - ją kupić.
    Tryb Bulb można podeprzeć pilotem za kilkanaście zł lub innymi wynalazkami a'la McGyver - tutaj pełna dowolność.
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15203
    Zdjęcie takie da się uzyskać Olkiem, bez problemu szkłem kitowym, jedyne przeciw to takie że mogą Wam wyjść szumy. Ale i tutaj sobie poradzicie - od czego mamy NeatImage, Photoshopy czy Gimpy. Przeszkodą może być maksymalny czas w trybie BULB - w E510 wynosi on 8 minut, w E520 minut 30. Więc ten drugi wygrywa.
    Pozdrawiam serdecznie !
    PS zapomniałem:
    40-150 to szkiełko bardzo dobre i w pełni używalne, 70-300 jest za to niezbyt ostre powyżej 200mm. Chyba że się go domknie do f/8, ale to już ciemnica. Więc o żyletkach na pełnej dziurze przy ogniskowej 300mm nie do końca jest co marzyć.
    Ostatnio edytowane przez tank_driver ; 16.01.09 o 01:46
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    40-150 to szkiełko bardzo dobre i w pełni używalne, 70-300 jest za to niezbyt ostre powyżej 200mm. Chyba że się go domknie do f/8, ale to już ciemnica.
    Do podanych zastosowań 40-150 powinno starczyć. 70-300 się przydaje do ptaszków, zwierząt (bardzo użyteczne w ZOO), tylko trzeba się z nim przyzwyczaić do używania ISO400 prawie cały czas, nawet przy dobrej pogodzie, jeśli chcesz robić zdjęcia z ręki na końcówce zakresu!

Więc o żyletkach na pełnej dziurze przy ogniskowej 300mm nie do końca jest co marzyć.
    Nie tylko marzyć, jest pewne, że się nie uzyska. Przy 7.1 jest już całkiem znośnie, o ile się nie poruszy (o co łatwo).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Do zoo starcza i 40-150, bo to jednak zoo ;p Można stosunkowo blisko podejść, jasne, nie do wszystkich zwierząt, ale spokojnie da się.

Do w/w zdjęcia gwiazd to chyba szeroki kąt, nie? Nie wiem, nie robiłam nigdy, ale tak mi się coś kojarzy - jeżeli źle to mnie poprawcie
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam,
    Do szerokiego kąta i makro jeszcze dojdę :D po tym czego się od Was dowiedziałem jestem pewny że wystarczy mi zwykły double kit. Teraz czekam już tylko na przypływ gotówki i kupuję :)

Dzięki za wszystkie informacje
    pozdrawiam