Strona 14 z 67 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 667

Wątek: Blondynka z aparatem ;)

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wybrałam się dziś w nocy na Kopiec Kościuszki w celu poćwiczenia nocnych zdjęć ze statywem i... jestem załamana Poniżej "najlepsze" zdjęcie z całej serii.

Poradzcie jak uniknąć tak strasznych szumów? ISO było ustawione na 100. Pozatym jak uzyskać takie fajne "gwiazdki" rozchodzące się w okół lamp? Mi wyszły jakieś takie rozmazane (ale to pewnie przez te szumy...)

Chciałam, żeby to zdjęcie wyszło takie mroczne, nie do końca doświetlone..ale chyba mi nie wyszło :P
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	30.jpg
Wyświetleń:	261
Rozmiar:	66,6 KB
ID:	11458  
    Dive now - Work later
    Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
    Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    Wybrałam się dziś w nocy na Kopiec Kościuszki w celu poćwiczenia nocnych zdjęć ze statywem i... jestem załamana Poniżej "najlepsze" zdjęcie z całej serii.

Poradzcie jak uniknąć tak strasznych szumów? ISO było ustawione na 100. Pozatym jak uzyskać takie fajne "gwiazdki" rozchodzące się w okół lamp? Mi wyszły jakieś takie rozmazane (ale to pewnie przez te szumy...)

Chciałam, żeby to zdjęcie wyszło takie mroczne, nie do końca doświetlone..ale chyba mi nie wyszło :P
    cześć!! co do gwiazdek - przysłona na maksa. Niektórzy napiszą, że dystorsja - nie przejmuj się!! chodzi o to, żeby czas był jak najdłuższy a to się właśnie uzyskuje przez wysoką wartość przysłony..
    co do szumów ja nic nie widzę (niewielki rozmiar zdjęcia, kiepski monitor, późna pora, no i dłuższy czas lunatykuje przed ekranem próbując nie spać) ale proponuję ustawić odzumianie przy długich czasach (w e510 to 1. menju, 3 od końca linijka noise reduct.. Z tego co widzę mój aparat (poprzedni e330 - był ok!!) na automacie w nocy przyciemnia zdjęcia!!!, dlatego radzę robić wszystko w trybie M i prześwietlać nawet 2/3krotnie. Później zobacz podgląd zdjęcia i najlepiej histogram. W razie czego pisz privy lub na Forum!

pe es. założyłem, że masz lustrzankę, jeśli tak nie jest to trochę lipa z tym moim postem

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    cześć!! co do gwiazdek - przysłona na maksa. Niektórzy napiszą, że dystorsja - nie przejmuj się!! chodzi o to, żeby czas był jak najdłuższy a to się właśnie uzyskuje przez wysoką wartość przysłony..
    co do szumów ja nic nie widzę (niewielki rozmiar zdjęcia, kiepski monitor, późna pora, no i dłuższy czas lunatykuje przed ekranem próbując nie spać) ale proponuję ustawić odzumianie przy długich czasach (w e510 to 1. menju, 3 od końca linijka noise reduct.. Z tego co widzę mój aparat (poprzedni e330 - był ok!!) na automacie w nocy przyciemnia zdjęcia!!!, dlatego radzę robić wszystko w trybie M i prześwietlać nawet 2/3krotnie. Później zobacz podgląd zdjęcia i najlepiej histogram. W razie czego pisz privy lub na Forum!

pe es. założyłem, że masz lustrzankę, jeśli tak nie jest to trochę lipa z tym moim postem
    Dzięki Tak, zdjęcie było robione lustrzanka (E-3) w trybie manualnym. Nie chciałam dawać większego czasu naświetlania bo wszystko wychodziło jakieś dziwne czerwone (?). Co do przesłony to dałam 10. Myślisz, że można jeszcze większą dać? A czasy naświetlania 4 sekundy.
    Dive now - Work later

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzięki Tak, zdjęcie było robione lustrzanka (E-3) w trybie manualnym. Nie chciałam dawać większego czasu naświetlania bo wszystko wychodziło jakieś dziwne czerwone (?). Co do przesłony to dałam 10. Myślisz, że można jeszcze większą dać? A czasy naświetlania 4 sekundy.
    z tego co widzę, można by spokojnie "prześwietlić" o 2EV. Wciskaj przysłonę na 22 lub ew. na 16 a czas rzędu 45-60s(f22) lub 30-45s(f16). w erze cyfr zdjęcie w zasadzie nic nie kosztuje. próbuj.. wyjdź przed dom, znajdź jakąś lampę, zrób zdjęcie na automacie, następnie przejdź do manuala i poprześwietlaj o 1, 2, 3, 4 EV. Pobaw się przysłoną... będziesz miała ogólny wgląd co, ile czasu i jak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Do gwiazdek używa się specjalnych filtrów, wtedy wychodzą naprawdę ładne. A co do nocnych zdjęć powinna być zawsze włączona opcja redukcji szumów i hot pikseli, munusem tego rozwiązania jest to, że aparat wykonuje 2 zdjęcia, więc jest to czasochłonne. Przykładowo jeżeli ustawisz czas na 30 s. to przy włączonej tej opcji po 30 s aparat zacznie wykonywać kolejne zdjęcie, tym razem jednak z zamkniętą migawką. Następnie zdjęcia są od siebie odejmowane i w ten sposób pozbywasz się szumów.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    A ja bym spróbował, oprócz 'manuala", zrobić parę fotek na preselekcji przesłony (A), eksperymentując jej nastawą, np. od f5,6- f8 ew. dalej, ale tu już jest zagrożenie wychodzenia szumu. Oczywiście wszystko zależy od ilości i jakości źródeł światła. Ważne jest też prawidłowe ustawienie WB, choć przy wołaniu z RAW to z tym nie ma problemu. Przy manualu ja tak długich czasów nie stosuję, chyba, że chcę zarejestrować jakiś ruch lub fajerwerki. ISO jak najmniejsze. Statyw+ pilot lub wężyk spustowy aby uniknąć mimowolnego poruszenia przy wciskaniu spustu. Owe gwiazdki, jak wpomnieli koledzy wyżej, pojawiają się już od przesłony ca about f8. Dla mnie odszumiacze itp. tylko przeszkadzają przy fotkach nocnych.

Pozdrawiam
    Kaz
    Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 16.01.09 o 11:44
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    a gdyby tak troszkę cienie powyciągać i poprawić niebo?
    tak na szybko, wstawiam tu bo nie umiem do galerii..
    oczywiście możnaby delikatniej
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Twoje.jpg
Wyświetleń:	224
Rozmiar:	99,3 KB
ID:	11469   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	podciągnięte.jpg
Wyświetleń:	226
Rozmiar:	193,5 KB
ID:	11470  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Przepraszam, że póki co, odniosę się tylko do ostatnich zdjęć. Bardzo podobają mi się 28 i 29. Ze wskazaniem na 28. Świetne zdjęcie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 16.01.09 o 15:46

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Do gwiazdek używa się specjalnych filtrów, wtedy wychodzą naprawdę ładne.
    A jakie konkretnie filtry?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    a gdyby tak troszkę cienie powyciągać i poprawić niebo?
    tak na szybko, wstawiam tu bo nie umiem do galerii..
    oczywiście możnaby delikatniej
    Niestety na moim monitorze w lapku nie widać żadnej różnicy Jak się przekopie przez bałagan w pokoju to podłączę go do lepszego monitora i zobaczę Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez diveata ; 16.01.09 o 16:59 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Dive now - Work later

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A jakie konkretnie filtry?
    Pogogluj o Gitter filter