Troszkę rzesadziłas z nasyceniem niebieskiego![]()
Troszkę rzesadziłas z nasyceniem niebieskiego![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Mnie jeszcze przeszkadza ta linka.
Jak w starym porzekadle - 'Widoki może by były i ładne, ale drzewa wszystko zasłaniają'
I ten niebieski wpadający w fiolet - sam lubię mocno kontrastować, ale tu jakoś za mocno to poszło.
TE podwodne - świetne.
Pozdrówka.
Hmm.. Ciekawe, bo u mnie to niebo jest jasnoniebieskieChyba muszę podłączyć jakiś lepszy monitor do lapka... Jest jakiś inny sposób na sprawdzanie kolorów?
Żeby w fiolet wpadało to nie powiedziałbym. Natomiast nasycenie jest dość duże - co kto lubi.
Mi osobiście nie pasuje.
A kolory można sprawdzić po wartościach RGB, CMYK, Lab. Jeśli coś ma być neutralne - np. śnieg (ale nie w cieniach - gdzieś w dobrze oświetlonym miejscu) to powinien mieć wartości a i b w okolicach 0. Jeśli po zmierzeniu pipetką mamy a: 0 i b: 10 no to wiemy, że jest zafarb. No i analogicznie w każdej innej przestrzeni kolorów i w każdym innym przypadku.
Seria podwodnych fotek świetna, choć u niektórych brak ostrości (wiem czepiam się)![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Chciałabym poprosić was o poradę na temat robienia nocnych zdjęć bez statywu (nie wszędzie da się go dotaszczyć :P) Poniżej moje pierwsze próby.. niekoniecznie perfekcyjne :P
20 - E-510 - Paryż, Montmartre
21 - C7070 - Jordania, wybrzeże Akaby
22 - C7070 - Izrael, Jerozolima
Ostatnio edytowane przez diveata ; 2.01.09 o 00:32
Nocne bez statywu to nienajlepszy pomysł.
Jeszcze jakieś reportaże, koncerty w świetle zastanym OK ale architektura już prosi się o statyw.
Powyższe fotki są ładne ale byłyby ładniejsze, gdybyś użyła statywu i manualnych ustawień. Tu widac ślady szumów, zwłasza na ostatniej fotce.
Mimo tego, ona najbardziej mi się podoba, zadarty obiektyw powoduje "walenie się" ścian ale tu jest to jeszcze do przyjęcia, gorzej ze srodkową fotką.
Ją należaloby wyprostować.
Zresztą prostowanie architektury to zasada, są od niej wyjątki ale lepiej jej się trzymać.
Pejzaż ładny ale przydałby się dluższy czas naświetlania, woda wyglądałaby jak zamarznięta tafla. warto spróbować
W sumie fotki sa przyjemne ale wartałoby zmierzyć się z fotkami nocnymi używając statywu i eksperymentując z czasem naświetlania.
PS
Grrr
Poprzestawiałas fotki i teraz kolejność nie pasuje mi do komentarza.
Dopasuj sobie sama
PPS
Jak Ci się widzi coś takiego?
Oczywiście, prostowanie pogarsza jakość fotki i należałoby to robić na oryginale a nie na małej kopii ale chciałem tylko pokazać, o co mi chodzi.
Ostatnio edytowane przez rocco ; 2.01.09 o 01:02