czekam na następne opisy fotki itd![]()
czekam na następne opisy fotki itd![]()
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Całą seria ostatnich fotek jest świetna a opisy rewelacyjne. Włąśnie parę dni temu czytałam artykuł na temat różnic w statusie kobiety i mężczyzny w judaiźmie i byłam bardzo zaskoczona. Jak ktoś ma ochotę to może sobie przeczytać http://kobieta.interia.pl/byc-kobiet...e,1422687,5124
Z tego co wyczytałam to chłopcy od najmłodszych lat praktycznie nic wiecej nie robią niż studiują w szkole religijnej. natomaist kobiety ponoć nie mają zbyt wiele do pwoiedzenia publicznie ale za to rządzą domem i tam znó mężczyzna nie może sie zbytnio buntować![]()
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
Tak, to niestety prawda. Istnieją spore dysproporcje pomiędzy tym co mogą kobiety a co mężczyźni. Co ciekawe, nauki religii wcale nie trzeba przerywać po zakończeniu szkoły! Można się zadeklarować, że planuje się do końca życia zgłębiać Torę i wtedy nie trzeba pracować tylko dostaje się stałą pensję za przesiadywanie cały dzień w Synagodze i czytanie jednej książkiNo może z tą jedną książką to przesadziłam.. Napisano już milion książek interpretujących Torę i każdy szanujący się Żyd powinien mieć w domu przynajmniej jedną ścianę zawaloną tymi księgami
Książki zawierają baaaaaaardzo daleko idące interpretacje. Przykładowo, znajomy u którego mieszkaliśmy przytoczył taką oto naukę:
Jeśli wykopiesz dziurę w ziemi i wpadnie do niej krowa sąsiada, złamie nogę i umrze to czy to jest Twoja wina? Nie.. ponieważ nie zabiła jej ani twoja łopata, ani Twoja dziura TYLKO ziemia, która była kilka metrów niżej niż powinna! o_O Natomiast jeśli wykopiesz dziurę i przykryjesz ją liśćmi to już jest Twoja wina, bo próbujesz przed krową zataić stan faktyczny.
Dla nas pewnie zabawne, a oni zarabiają na tym grubą kasę, przesiadując całe dnie w takich przytulnych pomieszczeniach -> [127]
Wracając jeszcze na chwilę do dysproporcji w traktowaniu kobiet i mężczyzn. To co mnie najbardziej zszokowało i wręcz oburzyło to to, że kobieta podczas okresu jest nieczysta i nie wolno jej dotykać. Do tego stopnia, że jak para ma ze sobą dziecko to nie mogą go sobie podać z rąk do rąk, tylko kobieta musi je odłożyć na ziemię czy tam łóżko i dopiero mężczyzna może je podnieść! Szok! Dopiero po siedmiu dniach kobieta idzie do świątyni, gdzie musi się pomodlić i wtedy już można ją dotykać ;] Tzn. nie wszyscy, tylko jej mąż :P
Przejdźmy może teraz do ściany płaczu. Najważniejszego dla Żydów miejsca w Jerozolimie [128]. Skąd się wzięła? Dawno, dawno temu.. jeszcze ponad 900 lat p.n.e. król Salomon wybudował na wzgórzu świątynię, najświętsze miejsce judaizmu. Według Żydów pod wzgórzem miała się znajdować Arka Przymierza. Oczywiście, jak to zwykle w życiu bywa parę innych osób również uwidziało sobie, że to będzie także ich święte miejsce i po wielu latach wojen wzgórze przejęli muzułmanie. Zburzyli świątynie i wybudowali na jego miejscu meczet, zwany dzisiaj Dome of the Rock. Przy okazji całe wzgórze obudowali dookoła murem i zabronili wszystkim nie-muzułmanom wstępu na wzgórze (wyjątki niedziela od 10:30 do 13:00, ale to i tak zależy od widzimisię panów na bramce :P). Później muzułmanie doszli do wniosku, że nie chce im się tuptać po schodkach na wzgórze świątynne, bo za dużo zachodu, więc nadbudowali miasto parę metrów wyżej (aktualnie dzielnica muzułmańska) tak, aby móc być na tym samym poziomie co świątynia. W efekcie aktualna ściana płaczu jest to jedyna pozostałość po zachodniej części starego muru. Znajdując się przy niej Żydzi są najbliżej Arki Przymierza, dlatego też to miejsce wybrali na miejsce swoich modlitw. Kiwając się przy ścianie płaczu, Żydzi opłakują starą świątynię i modlą się o odzyskanie Arki [129]. Niektórzy wciskają w szczeliny ściany karteczki ze swoimi modlitwami.
Co ciekawe, po całej akcji podnoszenia poziomu dzielnicy muzułmańskiej pod miastem utworzyły się bardzo ciekawe tunele, prowadzące wzdłuż muru ograniczającego wzgórze (dalsza część ściany płaczu). Wybierając się na zwiedzanie tuneli mamy okazję zobaczyć oryginalne bloki skalne z których zbudowano mury [130]. Jest to o tyle ciekawe, że największe bloki miały wymiary około 17x3x4 metry! Wyobraźcie sobie jak transportowano takie bloki w tamtych czasach! Warto dodać, że budowa murów zajęła mniej niż 3 lata.. Niestety łatwo się domyślić, że odwrotnie proporcjonalna liczba niewolników zginęła podczas budowy
Idąc dalej tunelem, dochodzimy do najbliższego dostępnego przez człowieka miejsca do Arki Przymierza [131]. Ponoć znajduje się ona kilkanaście metrów w linii prostej od tego miejsca. O ile ściana płaczu jest ogólnodostępna to tu wpuszczani są tylko nieliczni [tego akurat nie do końca rozumiem, bo nas wpuścili bez problemu.. tzn. za opłatą.. no tak, cali Żydzi :P)
[132] - tunel zwęża się coraz bardziej, nie ma już wyrzeźbionych bloków skalnych, widzimy tylko litą skałę.
Ogólnie rzecz biorąc muszę powiedzieć, że wizyta w tunelach naświetliła mi wreszcie genezę powstania Jerozolimy. Jak doszło do podziału na dzielnice różnych wyznań oraz jak to się stało, że dzielnica muzułmańska znajduje się dużo wyżej niż pozostałe. Tutaj [133] możecie zobaczyć makietę wzgórza świątynnego i jak wyglądały mury, dopóki nie podniesiono poziomu dzielnicy muzułmańskiej.
Uhh.. ale się dziś rozpisałam :P Ciekawe czy komukolwiek uda się przebrnąć przez taką masę tekstuA tu jeszcze tyle zdjęć i ciekawych rzeczy do opisania
Miłej lektury i dziękuję wszystkim serdecznie za tak pozytywne komentarze!
![]()
Ostatnio edytowane przez diveata ; 7.04.10 o 23:45
Dive now - Work later
Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl
Absolutnie sie nie nudziłem i z wielkim zainteresowaniem i ciekawością przeczytałem tekst konfrontując go z zdjęciami. Poprzednie z ulicy i mało znanych miejsc także świetne. Powinnaś spędzać czas na podróżach bo naprawdę wciąga Twoja relacja.
pozdrawiam Wiejo
Komentarz do tego co zobaczylas swietny, zdjecia rowniez fajne...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Poprawiłam zdjęcia w ostatnim poście. Mam nadzieję, że tak się będzie lepiej czytać i oglądać![]()
Dive now - Work later
Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl
Chetnie czytam te zadziwiajace historie, ktore towazysza Twoim zdjeciom.
W ten sposob latwiej jest sobie to wszystko wyobrazic.
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Fascynujące są Twoje fotorelacje. Zazdroszczę podróży
Świetna fotorelacja. Opisy czytałem z ciekawością. Czekam na kolejne relacje.
Ekstra zdjęcia i komentarz!