Strona 5 z 67 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 667

Wątek: Blondynka z aparatem ;)

| OlyJedi Awatar 666cin
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    na początek sproboj pobawić się suwakami od kontrastu i jasności i może je troche ulepszysz... albo wstaw na forum, to ktos sie tym zajmie
    Olympus e-500 + 17.5-45mm + helios 44m4 m42 + 2gb CF x233 + 256mb H xD + sakar 29MZ + AAA z tesco + cin scoop + torba z biedronki + who knows?

http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14895

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli by się komuś chciało pobawić tym zdjęciem to jest dostępne tutaj: http://wyslijto.pl/files/pre_download/k9dya7be49
    Chętnie zobacze jakieś propozycje Bo ja zawsze jak ruszam tymi suwaczkami to coś przepale :P

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    To tylko dobrze świadczy o kitowych obiektywach Olympusa
    Nie o to chodzi.
    Zbyt mocno wyostrzone programowo, bądź też zmniejszone nieciekawym algorytmem.

Spróbowałem sił przy ostatnim zdjęciu. Jeśli się podoba to mogę po łebkach powiedzieć co zrobiłem.

pzdr
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	11-16-0903_PB160365.jpg
Wyświetleń:	353
Rozmiar:	229,3 KB
ID:	10711  
    Ostatnio edytowane przez Daniello ; 21.12.08 o 20:04

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    11 - fajny portrecik.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Spróbowałem sił przy ostatnim zdjęciu. Jeśli się podoba to mogę po łebkach powiedzieć co zrobiłem.
    pzdr
    Kolorki mi się bardzo podobają Napisz koniecznie co zrobiłeś!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Tu głównie chyba tylko o balans beli chodziło. Z automata WB i paru machnięciach w Gimpie wychodzi takie foto:

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Tu głównie chyba tylko o balans beli chodziło. Z automata WB i paru machnięciach w Gimpie wychodzi takie foto:

co zrobiłeś z niebem???(( jakies drobne pixele powychodziły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ksb Zobacz posta
    co zrobiłeś z niebem???(( jakies drobne pixele powychodziły
    Sorki, siedzę na lapcoku, na tym LCD ja tu nic nie widzę, jak obrabiałem, też ich nie było

Mam nauczkę, żeby tu zdjęć nie obrabiać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mam PSa po angielsku, więc użyje takich nazw narzędzi.

1. ACR 4.6 - suwaczki
    2. RGB/16bit - curves(krzywe)

Zwiększam kontrast korygując przy okazji kolorystykę. Aby móc skorzystać z zalet przestrzeni LAB, której zaraz użyję zdjęcie nie może mieć przebarwień.

3. LAB - curves + blending options + opacity(stopień krycia warstwy)+ prosta maska, zmniejszenie + wyostrzenie kanału L(unsharp mask)

a) Krzywa b przesunięta w kierunku koloru żółtego(przeciwny do niebieskiego), której działanie ograniczyłem:
    ...*do obszaru niezamaskowanego - to co nie jest zielone
    ...*do obszaru przebarwienia w prawej górnej części skał(suwakiem blending options).
    b) Druga warstwa krzywych, modyfikacja a i b. Nachylone krzywe a i b zwiększają kontrast między kolorami czyli je nasycją, ale to zupełnie inny zabieg niż suwaczki hue/saturation - o wiele lepszy. Krzywą kanału b odpowiedzialnego za kolory żółty i niebieski przesunąłem trochę w prawo(nadając niebieski zafarb całej fotce.) Pozwoliło to agresywniej zwiększyć nasycenie bez obawy, że skały staną się bardzo czerwone. Na końcu zmniejszyłem stopień krycia tej warstwy do ~50%
    c) Trzecia warstwa krzywych, modyfikacja L. Zwiększenie kontrastu i rozjaśnienie. Przy użyciu blending options ograniczam jej działanie tylko do obszarów gdzie kanał b warstwy ze zdjęciem charakteryzuje się wartościami dodatnimi - czyli do wszystkiego prócz nieba. Mogłem tak zrobić zamiast tej maski z punktu a) no ale już nieważne :P To było na szybkiego.
    d) Czwarta warstwa z krzywymi. Pewnie dałoby się mniej tych warstw, ale tak jest dla mnie przejrzyście.
    Przyciemniam(L) oraz zwiększam nasycenie niebieskiego(b) na niebie(blending options).
    e) Zmniejszam, wyostrzam, przechodzę do RGB i zapisuję.

Jak nie znasz tych poleceń to pobaw się, poczytaj jak działają. Jak to opanujesz to zrobisz wszystko co Ci się wymarzy z każdym zdjęciem. Nie chce tu mówić jak jakiś mentor co rozumy pozjadał, ale to nie tylko moje zdanie.

PS. Jak coś namieszałem lub jest niejasne to chętnie pomogę - jeśli ktoś mnie nie uprzedzi oczywiście

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    PS. Jak coś namieszałem lub jest niejasne to chętnie pomogę - jeśli ktoś mnie nie uprzedzi oczywiście
    Wielkie dzięki za dokładny opis (ze screenshotami - wow :] ) Postaram się jutro dokładnie przez to przebrnąć i ewentualnie się odezwę jeśli coś będzie niejasne

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta

Też ciekawie U mnie na kompie nie widać żadnych pixeli (?) Podoba mi się! Jedyne co do czego (moim zdaniem) można by się przyczepić to to, że ten tuman kurzu za osiołkami jest chyba przesadnie żółty...