Strona 32 z 67 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 667

Wątek: Blondynka z aparatem ;)

| OlyJedi Awatar 2em
    Mieszka w
    Świętochłowice, Katowice, Poland, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Hmmm...fotki takie sobie, brak ostrości na oczach rzeczywiście dyskwalifikuje (dobrze, że to wiesz!) Czasem jak przeglądam ten wątek i zastanawiam się nad jego popularnością to mam wrażenie, że to zasługa avatorka...ale pewnie się mylę, bo przeca z małego miasteczka jestem.

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 2em Zobacz posta
    Hmmm...fotki takie sobie, brak ostrości na oczach rzeczywiście dyskwalifikuje (dobrze, że to wiesz!) Czasem jak przeglądam ten wątek i zastanawiam się nad jego popularnością to mam wrażenie, że to zasługa avatorka...ale pewnie się mylę, bo przeca z małego miasteczka jestem.
    To było bardzo nie fair...
    Dive now - Work later
    Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
    Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Dieveata, uwazam ze nie powinnas sobie brac do serca opinii mojego poprzednika Niestety niektorzy mysla, ze fotka tylko wtedy jest cos warta jak jest idealna pod wzgledem technichnym, zapominaja o jej tresci i sile przekazu
    Hiszpanie maja takie bardzo madre powiedzonko:
    "Una imagen vale mas que mil palabras..."
    Czyli, maja na mysli to, ze jedno zdjecie czy obraz jest wart znacznie wiecej niz tesiace slow...W pelni sie z tym zgadzam

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki masakrer

Zgadzam się z tym, że ostatnie dwie fotki nie są ostre. Ale mam wrażenie, że niektórzy zapominają, że co innego jest robić modelkę w studio, która zamiera w jeden pozycji na minutę, a co innego małpkę z ADHD, która nie jest w stanie zatrzymać się w jednej pozycji ani na ułamek sekundy

Dla mnie dobre zdjęcie to nie zdjęcie idealnie ostre, spełniające wszystkie normy kadrowania, ale zdjęcie które budzi jakieś emocje, które pozostaje w pamięci na dłużej niż 5 minut. Nie mówię, że moje zdjęcia takie są, ale to jest coś do czego dążę. Dlatego też nie robię zdjęć w studio. Mam wrażenie, że większość osób i tak ocenia bardziej wdzięk modelki niż same umiejętnośći fotografa.

Chcę pokazać ludziom coś czego nie widzą na codzień, wspaniałych ludzi, urocze miejsca. Wiem, ze moje zdjęcia nie są idealne, ale bardzo cieszy mnie fakt, że niektórzy z was lubią je oglądać i właśnie dla was chce mi się je jeszcze robić i wystawiać
    Dive now - Work later

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    Chcę pokazać ludziom coś czego nie widzą na codzień, wspaniałych ludzi, urocze miejsca. Wiem, ze moje zdjęcia nie są idealne, ale bardzo cieszy mnie fakt, że niektórzy z was lubią je oglądać i właśnie dla was chce mi się je jeszcze robić i wystawiać
    Ja mam dokladnie takie samo zdanie i taki sam cel

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Przeglądam ten wątek od czasu do czasu i prawde mówiąc to brakuje mi szerokich kadrów, krajobrazów, zdjęć życia na ulicy, portrety powinny moim zdaniem stanowić element większej układanki, która by się przekładała na logiczną całość, tak żebym nie będąc w tym kraju, mógł poczuć jego klimat. Tutaj prezentujesz tylko bardzo fragmentaryczne urywki, które nie pozwalają, przynajmniej mi, na zbudowanie tej całości. Myślę, że takie zdjęcia nie powinny być prezentowane pojedyńczo, a seriami. Pojedyńczo to można pokazać zdjęcie, które powala na kolana i samo w sobie stanowi pewną historię. Skoro przedstawiasz kobietę z jakiegoś plemienia, to powinnać również pokazać gdzie ona mieszka, czym się zajmuje itp.

Kiedyś na pewnym kursie, znany reporter krakowskiej TV tłumaczył, że powinno się fotografować według 3 zasad, jeżeli myślimy o dobrym reportażu. CO? KTO? GDZIE?

Mogę również Ci polecić stronkę http://fotografwpodrozy.pl/
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Diveata nikt nie chce cię urazić, ale będąc na forum i wystawiając zdjęcia trzeba przygotować się nie tylko na pochlebstwa i na zachwyty.
    Chyba chcesz się czegoś nauczyć?
    Jeśli jesteś pewna walorów artystycznych swego zdjęcia, to broń swoich racji, ale jeśli z góry wiesz, ze zdjęcie nie jest dobre technicznie, to nie obrażaj się tylko popracuj nad tym aby poprawić to co kuleje. Czasem lepiej nie wstawiać zdjęć nieudanych. Wierz mi wszyscy mamy ich wiele.
    A pojęcie "siła przekazu" jest troszkę nadmuchane
    Ja jestem najlepszym przykładem na to , że zdjęcie z egzotycznego miejsca to nie wszystko. Nie raz zmyli mi głowę.
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Przeglądam ten wątek od czasu do czasu i prawde mówiąc to brakuje mi szerokich kadrów, krajobrazów, zdjęć życia na ulicy, portrety powinny moim zdaniem stanowić element większej układanki, która by się przekładała na logiczną całość, tak żebym nie będąc w tym kraju, mógł poczuć jego klimat. Tutaj prezentujesz tylko bardzo fragmentaryczne urywki, które nie pozwalają, przynajmniej mi, na zbudowanie tej całości. Myślę, że takie zdjęcia nie powinny być prezentowane pojedyńczo, a seriami. Pojedyńczo to można pokazać zdjęcie, które powala na kolana i samo w sobie stanowi pewną historię. Skoro przedstawiasz kobietę z jakiegoś plemienia, to powinnać również pokazać gdzie ona mieszka, czym się zajmuje itp.

Kiedyś na pewnym kursie, znany reporter krakowskiej TV tłumaczył, że powinno się fotografować według 3 zasad, jeżeli myślimy o dobrym reportażu. CO? KTO? GDZIE?

Mogę również Ci polecić stronkę http://fotografwpodrozy.pl/
    Dobrze mówisz Właśnie się ostatnio nad tym zastanawiałam. Bo w sumie mam mnóstwo takich zdjęć, ale ich nie wystawiałam, bo mam powiedzmy jedno zdjęcie dzieciaka z jakiegoś plemienia, z którego jestem naprawdę dumna i chciałabym je wystawić, natomiast reszta zdjęć przedstawiających otoczenie to zwykłe "pstryki", które równie dobrze można by zrobić małpką... no i potem dowiaduję się od różnych osób, ze zdjęcia są kiepskie To ja to wiem, że są kiepskie, ale razem tworzą fajną kompozycję. Mimo wszystko chyba jednak teraz będę robić tak jak mówisz, bo faktycznie sam portret niewiele wnosi. Dzięki za radę
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    Diveata nikt nie chce cię urazić, ale będąc na forum i wystawiając zdjęcia trzeba przygotować się nie tylko na pochlebstwa i na zachwyty.
    Chyba chcesz się czegoś nauczyć?
    Jeśli jesteś pewna walorów artystycznych swego zdjęcia, to broń swoich racji, ale jeśli z góry wiesz, ze zdjęcie nie jest dobre technicznie, to nie obrażaj się tylko popracuj nad tym aby poprawić to co kuleje. Czasem lepiej nie wstawiać zdjęć nieudanych. Wierz mi wszyscy mamy ich wiele.
    A pojęcie "siła przekazu" jest troszkę nadmuchane
    Ja jestem najlepszym przykładem na to , że zdjęcie z egzotycznego miejsca to nie wszystko. Nie raz zmyli mi głowę.
    Zawsze jestem wdzięczna za słowa krytyki. Oczywiście konstruktywnej krytyki. Np. w zdjęciu z tą straszą kobietą nawet nie zauważyłam braku ostrości. Dobrze jak Cie czasem ktoś sprowadzi na ziemię

Natomiast uważam za spore chamstwo pisanie, że mam beznadziejne zdjęcia, a wątek cieszy się dużą popularnością tylko ze względu na mojego awatara.. No ale o tym Panu już wiemy, że nie lubi Krakowa...
    Ostatnio edytowane przez diveata ; 21.04.09 o 23:14 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Dive now - Work later

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    które równie dobrze można by zrobić małpką...
    Czy zdjęcie zrobione małpką za 300 zł, czy Hasselbladem za kilkaset tysięcy, nie ma znaczenia jeżeli jest ono dobre. Aparat to tylko narzędzie pracy, które umożliwia osiągnięcie końcowego celu. Dobre zdjęcie jest poprostu dobre, nie ważne jakim narzedziem zostało wykonane.... Inna sprawa, że lepszym narzędziem jest łatwiej, ale Maluchem też do Mongolii dojechali
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tzn. bardziej miałam na myśli, że zdjęcie jest w porządku technicznie, natomiast samo jako takie szału nie robi.. za to w połączeniu z innym zdjęciem może stanowić dopełnienie kompozycji.
    Dive now - Work later