Strona 10 z 67 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 667

Wątek: Blondynka z aparatem ;)

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Nocne bez statywu to nienajlepszy pomysł.
    Jeszcze jakieś reportaże, koncerty w świetle zastanym OK ale architektura już prosi się o statyw.
    Powyższe fotki są ładne ale byłyby ładniejsze, gdybyś użyła statywu i manualnych ustawień. Tu widac ślady szumów, zwłasza na ostatniej fotce.
    Czyli rozumiem, że podkręcenie ISO na troszkę więcej nic tu nie da, tylko jeszcze bardziej zwiększy szumy?

Mimo tego, ona najbardziej mi się podoba, zadarty obiektyw powoduje "walenie się" ścian ale tu jest to jeszcze do przyjęcia, gorzej ze srodkową fotką.
    Ją należaloby wyprostować.
    Zresztą prostowanie architektury to zasada, są od niej wyjątki ale lepiej jej się trzymać.
    To znaczy, że nie powinnam robić zdjęć od dołu, tylko raczej odsunąć się w miarę możliwości jak najdalej i strzelić zdjęcie centralnie z przodu?

Pejzaż ładny ale przydałby się dluższy czas naświetlania, woda wyglądałaby jak zamarznięta tafla. warto spróbować
    W sumie fotki sa przyjemne ale wartałoby zmierzyć się z fotkami nocnymi używając statywu i eksperymentując z czasem naświetlania.
    Statyw niestety odpada, bo najczęściej podrózuję z plecakiem i liczy się każdy gram Zresztą i tak chłopak już mnie chce zabić jak zobaczył jaką torbę fotograficzną zabieram do Tajlandii :P Statyw mógł by go wykończyć psychicznie

PS
    Grrr
    Poprzestawiałas fotki i teraz kolejność nie pasuje mi do komentarza.
    Dopasuj sobie sama
    Sorki, ale jakoś mi się wgrały nie w tej kolejności co trzeba

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Są lekkie i małe statywy, może jakiś by się nadał.
    Co do geometrii fot. architektury zgadzam się całkowicie, szczególnie, że nie potrzebujemy już do tego specjalnych obiektywów czy zabiegów przy robieniu odbitek.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    Czyli rozumiem, że podkręcenie ISO na troszkę więcej nic tu nie da, tylko jeszcze bardziej zwiększy szumy?
    Zwiększanie ISO zawsze zwiększa szumy.

To znaczy, że nie powinnam robić zdjęć od dołu, tylko raczej odsunąć się w miarę możliwości jak najdalej i strzelić zdjęcie centralnie z przodu?
    Tak jest.
    Albo znaleźć punk fotografowania troche oddalony i na wysokosci mniej więcej polowy fotografowanego obiektu, czasem jakieś okno naprzeciw.
    Rzadko udaje się znaleźć dobre punkt, zwłaszcza w podróży więc pozostaje prostowanie w programie graficznym. Trzeba tylko pamietać, ze to zawsze trochę popsuje jakosc fotki.

Statyw niestety odpada, bo najczęściej podrózuję z plecakiem i liczy się każdy gram Zresztą i tak chłopak już mnie chce zabić jak zobaczył jaką torbę fotograficzną zabieram do Tajlandii :P Statyw mógł by go wykończyć psychicznie
    Eee tam, co to za chłopak
    Statyw to nosiła swgo czasu mija małzonka i to nie byle co, bo Frotkę z głowicą
    Poza tym samalutkie konstrukcje jak Slik Mini Pro, niskie to ale lekkie i poręczne a postawić mozna na jakimś murku czy parapecie.

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A jest jakaś automatyka do prostowania zdjęcia czy trzeba się z tym całkiem ręcznie bawić?

EDIT:
    O.. Właśnie zauważyłam, że na poprzedniej stronie wątku dodałeś poprawioną fotkę No cóż.. widać, że troszkę jakość ucierpiała, ale jako, że jest to nocne zdjęcie to myślę, że aż tak bardzo mu to nie przeszkadza Mógłbyś jakoś w kilku zdaniach opisać jak to zrobiłeś?
    Ostatnio edytowane przez diveata ; 2.01.09 o 12:14

rocco
    Gość
    Jakość mocno ucierpiała.
    Przede wszystkim dlatego, że obrabiałem już małą i skompresowaną fotkę.
    Takie zabiegi dobrze się robi na RAWach albo przekonwertowanych z nich TIFFach w pełnej rozdzielczości i jakości.
    Niestety, w większości przypadków trzeba to robić ręcznie, indywidualnie dla każdej fotki.
    Powyższa fotka była z exifem więc najpierw skorzystałem z plugina do Photoshopa (do Elements też) pod nazwą PTLens. Kosztuje $30, ma wbudowaną olbrzymią bazę lustrzanek, obiektywów a także firmowych kompaktów. Sam wykrywa rodzaj sprzętu i użytą ogniskową (jak jest exif) i wyrównuje dystorsję. Potem mozna w nim także poprawić (lub dodać) winietowanie obiektywu, obrócić fotkę i wyprostować walące się ściany i zlikwidowac aberrację chromatyczną.
    Korekcję zbieżnych linii (czyli perspektywy) można także przeprowadzić w "pełnym" Photoshopie i Elements przez narzędzie "Perspektywa" bądż "Zniekształcenie". Zaznaczamy obrazek i z menu Edycja - Przekształć wybieramy: "Perspektywa". Na rogach obrazka widoczne są węzły i rozciągając je prostujemy fotkę. Narzędzie "Zniekształć" pozwala dodatkowo przesuwac każdy róg oddzielnie ale często zakrzywia "rzeczywiśtość" i korzystam z niego tylko w ostateczności albo gdy chcę celowo wprowadzic przerysowania perspektywy.
    Ponizej zrzut:

To najprostsza metoda. Więcej możesz przeczytac pod poniższymi linkami:
    http://fotosesja.phorum.pl/viewtopic.php?p=10760
    http://www.cyberfoto.pl/edycja-zdjec...chitektury.htm
    W sieci zreszta można znaleźc dużo wuięcej ciekawych porad, nawet tu juz komuś gdzieś linkowałem.. Musze poszukać.

Życzę miłej zabawy, architektura jest bardzo wdzięcznym tematem do fotografowania, nie grymasi, zawsze jest na miejscu i pozwala wybrać sobie dowolna pogodę (czytaj: światło) na fotografowanie..
    Oczywiście pod warunkiem, ze jesteśmy w danym miejscu dłużej, w podróży trzeba korzystac z tego, na co się trafi a potem 'dłubać" w PSie.

PS
    http://www.olympusclub.pl/fotomic/pi...8810urbino.jpg
    Nawet ptaszki można sobie "załatwić" do nudnego widoczku w wolnej chwili
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 2.01.09 o 15:08

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W CS3 jest IMO lepsze narzędzie:
    Filter->Distort->Lens Correction

Zawiera:
    usuwanie winiety,
    dystorsji,
    aberracji chromatycznej,
    obracanie,
    korekcję perspektywy pionowej jak i poziomej,

No i ma siatkę odniesienia.

Do koloru do wyboru
    Ostatnio edytowane przez Daniello ; 2.01.09 o 15:09

rocco
    Gość
    "Lens Correction" to również nieszłe narzędzie (chociaz nie moje ulubione, wolę wtyczkę PTLens, ona potrafi to samo ale, IMHO, wygodniej) a jak "przedobrzymy" to ma opcję "Wyrównanie", służącą właśnie do automatycznego wyrównania fotki.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 2.01.09 o 15:14

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    To z Paryża - świetne.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki rocco za obszerny opis Poćwiczę na innych fotkach.

A teraz czas na chmurki

23 - C7070 - Zatoka Shark's Bay, Sharm El Sheikh, Egipt
    24 - C7070 - Okolice pustyni Wadi Rum, Jordania
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	23.jpg
Wyświetleń:	277
Rozmiar:	112,1 KB
ID:	10984   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	24.jpg
Wyświetleń:	276
Rozmiar:	76,3 KB
ID:	10985  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Dwa ostatnie świetne. Bardzo mi się podobają.
    Pozdrawiam, Jola