moze jeszcze raz zajme stanowisko w tej sprawie , otoz pelna zgoda co do fotografii przyrodniczej i moze nie tylko - ze wierne oodawanie tego co sie sfotografowalo ma niewatpliwe zalety i powiem szczerze ze tez mam tego sporo , natomiast sprawa nie idzie czy ktos to przedtawia tak czy inaczej bo kazdy wizja swoja ma a oto jak ty to okresliles ze ktos cos wkleja , nie drogi kolego bo wtedy napisal bym ze to foto montaz , jesli jednak jest to tylko posilkowaie pewnymi narzedziami w celu wiadomym tylko autorowi to mowienie o czyms takim nie ma miejsca.Watek sie zaczal od tego ze ktos cos przywiazal , przykleil czy podobne a nie czy dzialal na programach , ktos jak oglada foty to prawie zawsze wie czy fota jest ruszana w PS czy tez nie.Powiem ci jeszcze ze czasami warto cos poprawic ze wzgledu na ograniczenia sprzetowe czy nawet srodowiskowe, fota czasami fajna i chcialo by sie ja przedstawic , pokazac ale parametry ku temu nie przemawiaja , a zatem siega ow czy owa do programo i to co mozna sie poprawia, ktos powie pokaz naturalne a co z tego ze nie ostre i co z tego ze sa przeszkadzajki w kadrze i co z tego wreszcie ze niedoswietlone..., otoz duzo z tego bo albo pokazywac cos ma rece i nogi albo wcale...A wszystko tylko zalezy od umiejetnosci bawienia sie tymi programami.
Bernardus - nie pomyśl, że się czepiam, ale proszę wstawiaj jakieś odstępy czy coś, bo powiem szczerze, że po prostu ciężko się czyta Twoje wypowiedzi.
Wydaje mi się, że Dobasowi nie chodzi o takie sprawy jak wyostrzanie, tylko o obróbkę typu klonowanie.![]()
PS Aby uczciwości się stało zadość, jeśli uznasz OT w tym wątku za zbyt duży, to daj znać.
Myślę że wszystko co było do przedyskutowania na ten temat w tym wątku przedyskutowane zostało. wszyscy wszystko sobie wyjaśnili i skoncetrujmy się na Twoich zdjęciachNie chce rozbijać Ci wątku - i nie chcę żeby znów szedł w stronę jałowych dyskusji
bo znów robi się OT
minimalistycznie
PS uzyty w niewielkim stopniu.
Bardzo dobre kadry, zwłaszcza drugi.
Lotniskowiec
![]()
Jak nie lubię "robaków", tak te zdjęcia bardzo mi się podobają![]()
No kurczę! Jestem pełna podziwu, bo moje próby z ZD-35 na razie skończyły się fiaskiem, a tu takie obrazki widzę... Znaczy - du... ze mnie, a nie fotograf - musze poćwiczyć
A Twoje foty - świetne.