Strona 12 z 26 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 251

Wątek: Ptactwo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Ale się tu gorąco zrobiło!
    Mnie sie foty podobają i uważam, że jeśli ktoś umie korzystać z PSa - niech korzysta Ja nie umiem. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy sikają w majtki, jak oglądają zdjęcia modelek w studio (a no chyba dlatego, ze gołe), doskonale wiedząc, że są: wystylizowane, pokazane w najkorzystniejszym ujęciu, a na koniec jeszcze poddane obróbce na kompie. A jak człowiek to samo zrobi z sową, to już jest ble.

Mnie zdjęcie ma się podobać, albo nie podobać (nie jestem zawodowym krytykiem) - nie doszukuję się szkolnych błędów, bo "zasady kompozycji są inne". Nie patrzę krzywo na fakt, że obrobione na kompie bardziej niż ja obrabiam. Dla mnie liczy sie końcowy efekt - jeśli jest udany - gratki dla autora - za umiejętności

Swoje fotki wrzucam na Insta

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria

Smile

Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta

Mnie sie foty podobają i uważam, że jeśli ktoś umie korzystać z PSa - niech korzysta Ja nie umiem. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy sikają w majtki, jak oglądają zdjęcia modelek w studio (a no chyba dlatego, ze gołe), doskonale wiedząc, że są: wystylizowane, pokazane w najkorzystniejszym ujęciu, a na koniec jeszcze poddane obróbce na kompie. A jak człowiek to samo zrobi z sową, to już jest ble.

Mnie zdjęcie ma się podobać, albo nie podobać (nie jestem zawodowym krytykiem) - nie doszukuję się szkolnych błędów, bo "zasady kompozycji są inne". Nie patrzę krzywo na fakt, że obrobione na kompie bardziej niż ja obrabiam. Dla mnie liczy sie końcowy efekt - jeśli jest udany - gratki dla autora - za umiejętności

Jestem tego samego zdania.
    Miło przeczytać głos rozsądku na tym gorącym wątku.
    Życzę wszystkim Wesołych Świąt i udanych zdjęć, nawet tych obrobionych czymkolwiek.
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta

Nawet się nie odzywałem czekając, jak to sie zakończy
    Moje zdanie wszyscy znają, liczy się efekt a fotki mi się podobają więc nie mam co narzekać.
    Dawaj następne i Wesołych Świąt

PS
    Konik polny jest świetny.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 22.12.08 o 09:57

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bernardus74 Zobacz posta
    Następna sowa ale chyba raczej jakis okaz męski - niestety siedział dość daleko wieć jakość nie idealna...

Mała ingerencja PS + Crop co spowodowało utrate jakości ..

Wystraszona uszata, jak się wystraszy to się wydłuża, żeby odstraszyć.

Własnie radziłem się ornitologa (mój kolega dr z pracy). Sowe uszatą łatwo spotkać i co ważne, nie jest bardzo strachliwa, w dodatku w dzień nie sypia, więc można jej piękne zdjęcia zrobić. Co widać u kolegi Bernardusa

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Widzę że zwyciężył zdrowy rozsądek. Zdjęcia są po prostu dobre. Doczekaliśmy epoki fotografii cyfrowej i używanie komputera do rasowania zdjęć jest rzeczą normalną. Przecież wszyscy to robimy.
    Ale dlaczego mój wcześniejszy post moderator usunął???
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

bernardus74
    Gość
    Dzięcioł Jesiennie

Wszystkim życze wesołych udanych świąt i nowgo bardzo udanego roku..oraz samych wspaniałych fot.

bernardus

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Ładnie zapozował. Bardzo dobry kadr, ale ciut brakuje mi światła.
    Wszelkiej pomyślności.
    Pozdrówka.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Widzę że zwyciężył zdrowy rozsądek. Zdjęcia są po prostu dobre. Doczekaliśmy epoki fotografii cyfrowej i używanie komputera do rasowania zdjęć jest rzeczą normalną. Przecież wszyscy to robimy.
    Ale dlaczego mój wcześniejszy post moderator usunął???
    nie wszystcy to robimy...
    Jak ktoś potrafi zrobić zdjęcie aparatem, którego potem nie musi naprawiać" to nie robi. tak więc nie wszysscy, nie wszyscy
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    moderator usunął Twój post jak również kilkanaście (albo i więcej postów) w tym wątku - ponieważ dyskusja poszła w stronę kłótni i agresji.

z resztą - powód masz w mailu, który do Ciebie przyszedł.

bernardus74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    nie wszystcy to robimy...
    Jak ktoś potrafi zrobić zdjęcie aparatem, którego potem nie musi naprawiać" to nie robi. tak więc nie wszysscy, nie wszyscy
    Chwala za to ze nie wszyscy bylo by nudno , poza tym nie kazdy potrafi obslugiwac programy , to daje surowe zdjecia , napewno sa fantastyczne.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ja akurat pracuję jako grafik więc programy mam obcykane, ale robiąc zdjęcia przyrodnicze - bo taka dziedzina fotografii jest chyba najbardziej wierna rzeczywistości - na konkursy czy do oceny daję zdjęcia z aparatu.
    Nie z Photoshopa tylko z aparatu.

Co więcej gdy wysyłam zdjęcie na konkurs WYMAGA się ode mnie dostarczenia slajdu, negatywu lub RAWa, aby wykluczyć możliwość wprowadzania odbiorców w błąd.

Oczywiście nie twierdze że jest to jedyna słuszna ścieżka, NIE NIE
    Niechaj każdy robi co lubi. Tylko jeśli ktoś wkleja gołębie na dach przystanku i mówi że tam były a do tego jest dziennikarzem to coś jest nie tak.

W każdym razie z całą pewnością są osoby które nie wklejają wąsów babci i chmurek na niebo więc chciałem wyprowadzić Kolegę piszącego "wszyscy to robią" z błędu. Nie nie wszyscy to robią

Dzisiejsza fotografia cyfrowa i dostępność oprogramowania daje takie możliwości że każdy może znaleźć coś dla siebie - panoramy, hdry, fotomontaże... po to to jest i po to tym się zajmujemy żeby robić co lubimy i miło spędzać czas. tak więc nie ma w tym nic złego

Ale - zawsze powtarzam, sam dla siebie wolę wiedzieć czy zachód jest prawdziwy czy wklejony, czy mewy nad ulicą lecą czy są wklejone ....

Wtedy jako odbiorca wiem co napisać pod czyimś zdjęciem

Nie zrozum mnie źle - bo nie staram się narzucić komuś "jedynej słusznej drogi" - co tym myślę to moja sprawa, ale nie planuję "nawracać" wszystkich co myślą inaczej niż ja. bo nie w tym rzecz...

tyle poglądów ilu ludzi, którzy się tym zajmują

z resztą.. nie ważne - bo znając życie nie da się na forum wyrazić co się myśli na jakiś temat aby ktś inny nie zrozumiał tego inaczej i aby nie wyszła z tego jakaś sieczka

jedyne co chcę powiedzieć to że nie wszyscy picują zdjęcia w fotoszopie - nie mam pojęcia czy to dobrze, czy źle, czy powinni czy nie powinni - to nie jest istotne.

i gorąca prośba - nie zamieniajmy wątku w dyskusję czy to dobrze czy nie dobrze i czy lepsze są zdjęcia takie czy inne. przynajmniej nie w czyimś prywatnym wątku - był tu już sporawy bałagan więc nie ma co tego odnawiać