Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 251

Wątek: Ptactwo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Świetny debiut na Naszym forum - zdjęcia naprawdę na wysokim poziomie - brawo!!!
    Nie daj się prosić (było już kilka zapytań) i Napisz - jak udało Ci się tak blisko podejść...
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

bernardus74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez K_Puchatek Zobacz posta
    Świetny debiut na Naszym forum - zdjęcia naprawdę na wysokim poziomie - brawo!!!
    Nie daj się prosić (było już kilka zapytań) i Napisz - jak udało Ci się tak blisko podejść...
    Pozdrawiam
    Dzieki za wyrozumiales ....

Odpowiem na kilka pytań

1.Jesli chodzi podejscie do tych sow a zwlaszcza pierwszej to bylo dosc ciekawie , bowiem lezalem ukryty w trawsku kolo tego drzewa uschnietego majac nadzieje ze jakis ptak na nim usiadze , ale w zyciu bym nie pomysall ze wlasnie sowa , lezac tak i czekajac na cud ze moge jakis ptaszek zechce jednak laskawie usiasc .., az tu nagle jak filip z konopii zasiadla sobie sowa - w takiej sytuacji za nim sie czlowiek pozbiera nie robiac halasu i ustawiajac parametry mija pare dobrych sekund , w zwiazku z powyzszym zrobilem tylko jegno ujecie tejze sowy a mialem nadzieje ze ja obfotografuje...

2.Bokhen jest naturalny oczywicie , zdaje sobie sprawe ze bardzo plytka GO i zdawac by sie moglo ze byly zabawy jakies PS - tu nie bylo ...

3.Jesli chodzi o te sowe - mloda to bylem bardzo blisko , w zasadzie wyczulem po pisku gdzie oze siedziec i nos mnie tam zaprowadzil - kilka fotek , patzrenie oko w oko i dosc by nie sploszyc sowki...

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Cytuję z artykułu:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12945

"Nie chodzi o to, aby udowadniać, że nasza fotografia nie miała złego wpływu, lecz o to, aby poprzez pokazywanie niektórych zdjęć nie promować fotografii piskląt, ptaków na i w pobliżu gniazd. Zasada ta powinna dotyczyć wszelkich miejsc w Internecie, gdzie chcemy promować rozsądne fotografowanie przyrody. Warto swoją wiedzę w tym zakresie przekazywać innym.

Kodeks etyczny ZPFP określa jasno:
    "Jest rzeczą wielkiej wagi, by zdjęcia ptaków na gniazdach, zwłaszcza gatunków nie tolerujących bliskiej obecności człowieka, były wykonywane tylko przez tych, którzy mają dużą wiedzę o zachowaniach ptaków w okresie godowym i właściwe zezwolenia. Samo doświadczenie i wiedza fotograficzna nie uprawniają automatycznie do podejmowania takiej fotografii, zwłaszcza w przypadku gatunków chronionych.""

Postanowiliśmy wówczas z modami, nie wcielać tego bezpośrednio do regulaminu, mając nadzieję, że etyka zwycięży.
    Nie potrzebnie naskakujesz. Przecież nikt nie musi przestrzegać kodeksu ZPFP, a po drugie nie wiesz czy osoba pokazująca zdjęcie miała zezwolenie i odpowiednie doświadczenie.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Nie naskakuję, tylko informuję, od naskakiwania mam czerwony przycisk.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Jestem pod ogromnym wrażeniem. Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam, Jola

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Coś mi się te rozmycia nie zgadzają. Mam ten obiektyw. Żeby mocno rozmyć trzeba podejść naprawdę blisko - na metr góra dwa.

Nie chce mi się wierzyć w tę opowieść o położeniu się w trawie i przylatującej sowie. Perspektywa się zupełnie nie zgadza. Fota zrobiona z drugiego drzewa, a nie z ziemi.

Ta sowa na drugiej focie zrobiona prawdopodobnie w zoo, bo siedzi na jakimś słupku.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

bernardus74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Coś mi się te rozmycia nie zgadzają. Mam ten obiektyw. Żeby mocno rozmyć trzeba podejść naprawdę blisko - na metr góra dwa.

Nie chce mi się wierzyć w tę opowieść o położeniu się w trawie i przylatującej sowie. Perspektywa się zupełnie nie zgadza. Fota zrobiona z drugiego drzewa, a nie z ziemi.

Ta sowa na drugiej focie zrobiona prawdopodobnie w zoo, bo siedzi na jakimś słupku.
    Zapytam byłeś tam???? , po drugie opowieść wyssana z palca - no przestań i bądźmy poważni , jak mówie że było tak to było - poza tym nie metr ale jakies 2 metry od tej sowy leżałem w trawie ,więc nie podważaj tego co napisałem ... , a wątpić ci zawsze można., co do perpektywy - oj matko czlowieku robie foty juz no , ale ze tu jestem nowy to nietraktuj kogos jak jakiegos matola.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bernardus74 Zobacz posta
    poza tym nie metr ale jakies 2 metry od tej sowy leżałem w trawie ,więc nie podważaj tego co napisałem
    Jeśli byłeś od niej 2 metry to mam już pewność, że nie leżałeś w trawie. Fota zrobiona mniej więcej z wysokości ptaka (lekko poniżej).

Sowa nie podleciałaby do człowieka na 2 metry. Nie ma cudów.

Jak wytłumaczysz metalowy słupek?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

bernardus74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Jeśli byłeś od niej 2 metry to mam już pewność, że nie leżałeś w trawie. Fota zrobiona mniej więcej z wysokości ptaka (lekko poniżej).

Sowa nie podleciałaby do człowieka na 2 metry. Nie ma cudów.

Jak wytłumaczysz metalowy słupek?

wiesz co jak bys czytal dokladnie o ktorej ja sowie pisze to bys wiedzial ze o pierwszej na tym lysym pniu i lezalem w trawie - ale jesli chcesz to dla ciebie lecialem balonem.....ja juz nie wiem jak mam ci to tlumaczyc , a tak na marginedie przy drugiej stalem a sowa juz siedziala , zapewniam cie ze na slupku nie siedzialem.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    7.Sowa

zrobiona z daleka..........

Ostatnio edytowane przez bernardus74 ; 18.12.08 o 20:54 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bernardus74 Zobacz posta
    a sowa juz siedziala , zapewniam cie ze na slupku nie siedzialem.
    Ale to sowa siedzi na jakimś pręcie, a nie Ty