Strona 3 z 26 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 251

Wątek: Ptactwo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    świetne - gratuluje!

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    1 świena - piekny kadr, 3 też super - świetne kolorki i światełko.

bernardus74
    Gość
    to nie ptak troche z innej flanki

6.Wiewióreczka

Ostatnio edytowane przez bernardus74 ; 18.12.08 o 17:34

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Sprawa z gniazdem była wałkowana na forum. Drodzy klubowicze, czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego nikt nie był łaskawy zaraportować tego zdjęcia????

15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Sprawa z gniazdem była wałkowana na forum. Drodzy klubowicze, czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego nikt nie był łaskawy zaraportować tego zdjęcia????

sorki ale nie wiedziałem że sprawa była poruszana wcześniej

rocco
    Gość

Delikatnie zwróciłem uwagę autorowi kilka postów wyżej
    Jak to mówią, "mądrej głowie..."

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytuję z artykułu:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12945

"Nie chodzi o to, aby udowadniać, że nasza fotografia nie miała złego wpływu, lecz o to, aby poprzez pokazywanie niektórych zdjęć nie promować fotografii piskląt, ptaków na i w pobliżu gniazd. Zasada ta powinna dotyczyć wszelkich miejsc w Internecie, gdzie chcemy promować rozsądne fotografowanie przyrody. Warto swoją wiedzę w tym zakresie przekazywać innym.

Kodeks etyczny ZPFP określa jasno:
    "Jest rzeczą wielkiej wagi, by zdjęcia ptaków na gniazdach, zwłaszcza gatunków nie tolerujących bliskiej obecności człowieka, były wykonywane tylko przez tych, którzy mają dużą wiedzę o zachowaniach ptaków w okresie godowym i właściwe zezwolenia. Samo doświadczenie i wiedza fotograficzna nie uprawniają automatycznie do podejmowania takiej fotografii, zwłaszcza w przypadku gatunków chronionych.""

Postanowiliśmy wówczas z modami, nie wcielać tego bezpośrednio do regulaminu, mając nadzieję, że etyka zwycięży.

bernardus74
    Gość
    Cytuję z artykułu:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12945

"Nie chodzi o to, aby udowadniać, że nasza fotografia nie miała złego wpływu, lecz o to, aby poprzez pokazywanie niektórych zdjęć nie promować fotografii piskląt, ptaków na i w pobliżu gniazd. Zasada ta powinna dotyczyć wszelkich miejsc w Internecie, gdzie chcemy promować rozsądne fotografowanie przyrody. Warto swoją wiedzę w tym zakresie przekazywać innym.

Kodeks etyczny ZPFP określa jasno:
    "Jest rzeczą wielkiej wagi, by zdjęcia ptaków na gniazdach, zwłaszcza gatunków nie tolerujących bliskiej obecności człowieka, były wykonywane tylko przez tych, którzy mają dużą wiedzę o zachowaniach ptaków w okresie godowym i właściwe zezwolenia. Samo doświadczenie i wiedza fotograficzna nie uprawniają automatycznie do podejmowania takiej fotografii, zwłaszcza w przypadku gatunków chronionych.""

Postanowiliśmy wówczas z modami, nie wcielać tego bezpośrednio do regulaminu, mając nadzieję, że etyka zwycięży.

Jesli kogos ta fotografia uraza to przepraszam , mam tylko jedna taka fote ,a ze juz umieszczalem ja na kilku forach zdecydowalem sie umiescic poraz kolejyn i tu - natomiast ze wszystkim sie zgadzam i nie mam zamiaru polemizowac bo pelna racja przy tego typu fotografii.,..., a ponadto nic nie usprawidliwia pokazywanie tego typu zdjeć....

No coz na nietakt raz jeszcze przepraszam

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ok, nic się nie stało. Jesteś tutaj nowym użytkownikiem i rozumiem, że mogłeś nie spotkać się z takim przyjęciem. Podejrzewam, że na np. na fp.art.pl zjedliby Cię żywcem. Taka prośba jest dla starszych userów, aby raportować, a nie będziemy przecież nikogo karać, tylko tłumaczyć, dlaczego nam zależy, by takich fotek nie publikować.

Reszta zdjęć naprawdę b. fajna, tylko w pierwszych trzech osobiście mi przeszkadza obróbka.

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Piękne fotki
    Najbardziej podoba mi się 1
    Ale ten bokeh to peesowany? czy jak? ;>