Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Wątek: The State of Israel

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez polusso Zobacz posta
    grizz - ku mojemu zaskoczeniu a przewodniczki jeszcze większemu więcej jak połowa grupy wycieczkowej wolała zostać całą niedzielę w hotelu
    hehehe oj niemądrzy
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Faktycznie na terenie Palestyny po zmroku średnio miło się robi, ale po izraelskiej stronie chodziłem nocami i było ok.

@polusso -z jakiej to było firmy? Ja byłem z Exim Toursem - połączenie Jordanii z Izraelem. W Izraelu mniej więcej podobnie tylko jeszcze kilka dni w Eilacie spędzilem. A za tydzień lecę do Egiptu - od Abu Simbel do Aleksandrii i w końcu zobaczę Abydos (pierwszy wielki test aparatu).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    średnio miło?

W Betlejem łaziliśmy wieczorem bez stresu, i 5 rano również bez żadnych ekscesów, nawet wóda jordańska się lała w sklepie Palestyńczyka.

Impreza z triadą, 7+7 zwiedzanie i wypoczynek - Izrael_Egipt

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak średnio - ciemno i wataszki modzieńców, więc jakieś takie obawy się pojawiają, ale nie mogę powiedzieć, aby były jakieś ekscesy - nawet spontanicznie wywiąząła się miła dyskusja z kilkoma Palestyńczykami jak sprawdzaliśmy ze znajomym ceny paliw na dystrybutorach

Z Triadą było w porządku? Opinia rynkowa jest delikatnie mówiąc nienajlepsza

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    nie narzekam. Jedyne co mi nie odpowiadało to tysiące Rosjan i muchy w Egipcie

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Są lepsze i gorsze firmy w branży turystycznej, ale zdążyłem już zauważyć, iż większość negatywnych opinii rodzi się z przekonania, że po zapłaceniu wycieczki z All Inclusive "służący" będą nam prać skarpetki, drapać po plecach i wietrzyć nasze bąki.
    Polusso - much nie zauważyłem (Sharm, 09.200, natomiast Rosjan i owszem. I to mnogo. Większość bardzo sympatyczna (dziewczyny sympatyczno-apetyczne), ale trafiłem na jednego takiego, co wzrokiem mroził duszę. Połączenie Gołoty z Seagalem, w Hollywood zrobiłby zawrotną karierę. Nie oceniam ludzi po wyglądzie, dopóki nie czuję czegoś w rodzaju stanu zagrożenia. Wtedy byłem pewien tego uczucia. Na szczęście długo się nie widzieliśmy, on dopiero zaczął włajaże, ja natomiast kończyłem.
    Chciałem dodać że zdjęcia rewelacyjne, szokujące, ale prawdziwe. Nie chcę być stronniczy, ale sposób w jaki Żydzi ugniatają Palestynę jest karygodny. I co, myślicie że możemy przeciwko temu protestować, bo nasi dziadkowie i babcie walczyli za wolny kraj Polska ? Nic bardziej mylnego:
    http://www.tvp.info/news.html?directory=120&news=863282
    Protestować można zawsze, tylko skutki są różne.
    Ostatnio edytowane przez tank_driver ; 15.01.09 o 22:18
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ale jakby się ktoś interesował czy ją brać... to BRAĆ ZDECYDOWANIE
    Masada szczególne miejsce i historia. Położona na wysokości do 440m npMM. Symbol wierności swoim ideałom przez ówczesnych Żydów wobec Rzymian. Miejsce "praktycznie" nie do zdobycia, ale Rzymianom się to udało dzięki rzeczy prawie niewykonalnej, usypaniu skarpy na tę wysokość.
    "Sytuację wewnątrz twierdzy w czasie oblężenia znamy z relacji Józefa Flawiusza, jednak trudno powiedzieć, na ile jego opis odpowiada prawdzie. Kiedy dostrzeżono bezcelowość dalszej obrony przystano na propozycję zbiorowego samobójstwa, wysuniętą przez ben Jaira. Każdy mężczyzna zabił żonę i dzieci, następnie wylosowano dziesięciu zelotów, którzy zabili pozostałych mężczyzn, z tych wybrano jednego, który zabił pozostałych i wreszcie popełnił samobójstwo. Pozostawiono nietknięte zapasy żywności, aby Rzymianie wiedzieli, że nie wzięli twierdzy głodem. Flawiusz podaje liczbę 960 obrońców, którzy odebrali sobie życie. Ocalały dwie kobiety z pięciorgiem dzieci, ukryte w kanale..."
    źródło: Wikipedia

Obecnie co roku organizowane są tam przysięgi wojskowe.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie miałem all in. Nie przejadłbym/przepił tego dodatku. Rosjanie/Ukraińcy strasznie się obnosili z tym all in. Dosłownie przepraszam za wyrażenie "gdzie stoją tam srają" : Na pomoście kubeczki i inne akcesoria w morze leciały, zero szacunku dla przyrody. Na plaży muzyka wschodnia.
    Czułem się jak w Odessie . I obsługa pa ruski gawarit.

@rocco
    Te dwie kobiety puszczono wolne, tak byli zszokowani Rzymianie masowym "seppuku"

Ponoć Masada OBOWIĄZKOWĄ pielgrzymką dla Żyda jak Mekka dla Muzułmanina.

Widoki jak Wielki Kanion i te Czarnuszki Egipskie.

Jutro Jordan i chrzest dziecka - trauma na całe życie
    Ostatnio edytowane przez polusso ; 15.01.09 o 23:26

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Yardenit - rzeka Jordan

tak się zastanawiałem cóż to za grupa na fotkach. Pierwsze wrażenie - prawosławni , ale brak krzyża ośmioramiennego.
    i tak wykombinowałem że : Staroobrzędowcyjęzyk – Wikipedia, wolna encyklopedia

Język w jakim odbywał się cały rytuał brzmiał jak w obrządku prawosławnym.
    Mieszkam na Podlasiu więc nie jest mi to obce. Jak ktoś ma większą wiedzę to poproszę o poprawkę moich wywodów.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	27.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	767,2 KB
ID:	11494   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	28.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	382,9 KB
ID:	11495   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	29.jpg
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	845,3 KB
ID:	11496   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	30.jpg
Wyświetleń:	114
Rozmiar:	823,0 KB
ID:	11498  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	31.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	627,3 KB
ID:	11499  

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No to chrzcimy.

W moim odczuciu woda zimna.
    Po kolana w wodzie biegałem z olkiem by uchwycić ten moment - kosztem całej "mojej" grupy - 25 minut się spóźniłem

Na fotkach chrzest dziecka - przez trzykrotne zanurzenie w Jordanie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	32.jpg
Wyświetleń:	109
Rozmiar:	578,0 KB
ID:	11512   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	33.jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	575,5 KB
ID:	11513   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	34.jpg
Wyświetleń:	106
Rozmiar:	587,2 KB
ID:	11514   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję