Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 92

Wątek: The State of Israel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    cz.2

na zdjęciu 22 nad modlącymi się widać przejście na Wzgórze Świątynne.

Samo przejście jest przez pomieszczenie jak na lotnisku.
    Zakaz wnoszenia alko, jedzenia, broni, jakichkolwiek oznak przynależności religijnej. Jedynie wodę można posiadać.
    Sprzęt foto&video bez problemu.

Każdy jest skrupulatnie sprawdzany przechodząc koljno przez bramki od metalu i skaner bagażu .
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	18.jpg
Wyświetleń:	184
Rozmiar:	637,4 KB
ID:	11330   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19.jpg
Wyświetleń:	185
Rozmiar:	505,9 KB
ID:	11331   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20.jpg
Wyświetleń:	178
Rozmiar:	670,9 KB
ID:	11332   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	21.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	656,4 KB
ID:	11333  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	22.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	577,0 KB
ID:	11334  

rocco
    Gość
    Powyższe kadry dobrze dokumentują pokazane miejsce, ciekawie się je ogląda.

PS
    Kiedys bardzo chciałem pojechać do Jerozolimy, potem mi przeszło i to nie z powodu wojny.
    Dziś wybrałbym Kubę.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    jak napisał Kaz De Wro są i tacy co nie mają ochoty na focenie (fot. 24)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	23.jpg
Wyświetleń:	150
Rozmiar:	381,4 KB
ID:	11370   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	24.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	467,1 KB
ID:	11371   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	25.jpg
Wyświetleń:	157
Rozmiar:	661,0 KB
ID:	11372   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	26.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	635,4 KB
ID:	11373  

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Powyższe kadry dobrze dokumentują pokazane miejsce, ciekawie się je ogląda.

PS
    Kiedys bardzo chciałem pojechać do Jerozolimy, potem mi przeszło i to nie z powodu wojny.
    Jedź, bo miejsce naprawdę niesamowite. Zdjęcia tego nie oddają.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Przeglądnąłem cały wątek z uwagą. Jestem pod wielkim wrażeniem. Jednego tylko nie rozumiem i w 100% zgadzam się z opinią grizz :
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ... ja wiem, ze to ma głębsze podstawy, wieloset-letnie podstawy... ale kurcze, dlaczego oni po prostu nie przestana się okładać i nie zaczną trzepać kasy na turystach? Lokalizacja wymarzona - miejsce pielgrzymek chrześcijan/muzułmanów/żydów - kapitalne morze Martwe... a te wariaty się okładają... Byłem dwa lata temu na Boże Narodzenie w Betlejem - pustki - przy "poślednim" święcie maryjnym więcej ludzi jest w Częstochowie/Licheniu
    Co do fotek - pozbierać wszystko i całkiem fajny reportaż z nich wychodzi. Tak Trzymaj - czekam na kolejne i pozdrawiam
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez K_Puchatek Zobacz posta
    Przeglądnąłem cały wątek z uwagą. Jestem pod wielkim wrażeniem. Jednego tylko nie rozumiem i w 100% zgadzam się z opinią grizz :

Co do fotek - pozbierać wszystko i całkiem fajny reportaż z nich wychodzi. Tak Trzymaj - czekam na kolejne i pozdrawiam

Ależ oni klepią kasę na turystach niesamowicie - każdy zakątek w jakś sposób powiązany z kultem religijnym, czy miejsce turysyczne jak np. Eilat, jest tak "kupczony" jak sie tylko da.
    Pierwszy mój kontakt z tym Państwem nastąpił w miejscowości Yardenit (nad Jordanem) - przy wejściu dostaje się kupon na zniżkę w sklepie z dewocjonaliami, a wyjście jest tylko i wyłacznie przez sklep... niesmak mój później był podtrzymywany przez cały dzień w okilicy jeziora tyberiadzkiego.
    O lokalizację Kany Galilejskiej konkurują 4 miasta (notabene jest to najlepsze miejsce do zakupu podarków -różańce w zgrzewkach po 12 sztuk 8$ ). Cała stara Jerozolima to bazar z przeróżnymi dobrami. W strefie okupowanej (Betlejem) co kilka domów to producenci i sprzedawcy różnych dewocjonalii, itp.

Większość mieszkańców Izraela, niezależnie od wyznania, jest za spokojem, a tłuką się tylko jednostki, głównie w Strefie Gazy. Motywatorami są 2 strony, Hasydzi, którym Bóg dał tą Ziemię i kropka, oraz Hamas, który za cel postawił sobie wytępienie drugiej strony.

-----------------------------
    Co do kontroli, to wchodząc do zwykłego marketu w Izraelu też przechodzi się przez bramki z wkrywaczami oraz przeglądają torby i plecaki.
    A możnaby prosić autora wątku o krótki wykaz odwiedzonych miejsc?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k-d Zobacz posta
    Ależ oni klepią kasę na turystach niesamowicie - każdy zakątek w jakś sposób powiązany z kultem religijnym, czy miejsce turysyczne jak np. Eilat, jest tak "kupczony" jak sie tylko da.
    ...Ale nie o tym pisałem. Bo wiadomo, ze kupczą, ale przez wszystkie walki jest mało turystów, naprawdę mało.
    Zapuścić się samemu poza centrum tez jakoś strach, zwłaszcza w nocy - a to przeciez też kasa.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k-d Zobacz posta
    w miejscowości Yardenit (nad Jordanem) - przy wejściu dostaje się kupon na zniżkę w sklepie z dewocjonaliami, a wyjście jest tylko i wyłacznie przez sklep...
    bo to miejsce zostało specjalnie pobudowane na potrzeby pielgrzymów i jako masowa "chrzcielnica" .

Też tam byłem i przez sklep przechodziłem
    Fotki z chrztu dziecka będą później.

Odwiedzone miejsca (kolejność niekoniecznie zachowana):
    [miejsce pobytu i baza wypadowa Betlejem - hotel o tej samej nazwie]

* Betlejem - bazylika Narodzenia Pańskiego, stajenka. W Ein Karem, sanktuarium Nawiedzenia św. Elżbiety i Narodzenia św. Jana Chrzciciela.

* Jerozolima - kościół Pater Noster, Bazylika Narodów i ogród Getsemani (ogród Oliwny),sadzawka Bethesda , Via Dolorosa , grób Pański i wieczernik,
    Ściana Płaczu, Wzgórze Świątynne, 2-3 godzinny free time po starym mieście

* Jerycho (dzięki uprzejmości kierowcy - Arab chłopak przewodniczki )

* Kana Galilejska
    * Tyberiada - Góra Błogosławieństw, zwiedzanie Kapernaum - muzeum archeologicznego, Rejs po Jeziorze Galilejskim, rzeka Jordan -Yardenit.

* i na deser Masada & Qumran, Morze Martwe ( wycieczka fakultatywna )

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez polusso Zobacz posta

* i na deser Masada & Qumran, Morze Martwe ( wycieczka fakultatywna )
    Ale jakby się ktoś interesował czy ją brać... to BRAĆ ZDECYDOWANIE

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    grizz - ku mojemu zaskoczeniu a przewodniczki jeszcze większemu więcej jak połowa grupy wycieczkowej wolała zostać całą niedzielę w hotelu

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów