Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Wątek: The State of Israel

rocco
    Gość
    Dobre, poruszające kadry,
    Akurat dziś tak aktualne.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zdjęcia ciekawe - w szczególe jeśli nie było się na miejscu są szokujące.
    Pół roku temu temu byłem w Izraelu i Palestynie, po powrocie dowiedzialem się o regularnych nalotach wówczas na strefę Gazy - nie widać i nie czuć tego na miejscu. W strefie okupowanej zaczyna się odczuwać pewną skazę, my bogaci z zachodu przyjechaliśmy oglądać a oni mają fajnie.....

Przejeżdża się przez checkpointa za mur bodaj 8 metrów wysoki i 400 kilometrów długi, wieżyczki wartownicze, docelowo ma całą Palestynę ogrodzić, palestyńczycy mają duże obostrzenia w wyjeździe (m. in. raportowanie konkretnych punktów podróży po przekroczeniu "granicy"). A i pomysł eksterytorialnych autostrad izraelskich przez strefę okupowaną istnieje - momencik gdzie to już było - Prusy Wschodnie a III Rzesza??

"Miasto biedne aż piszczy" - masa rozpoczętych ekskluzywnych hoteli - bez okien... puste domy - "za granicą" kilkukrotnie większe zarobki. Coś a'la blokersi też są (w Izraelu nie wyobrażam sobie czegoś takiego, tam młodzież jest bardzo amerykańska - najbardziej dziewczyny szerokoścą bioder je gonią ). Wrażenia nie do opisania, plus Bazylika Bożego Narodzenia i Jerycho. W okolicach zeszłego BN bojówka ortodoksynych hasydów strzelała do tłumu w Betlejem- polscy zakonnicy zostali ranni. Większość mieszkańców chce pokoju, z drobnymi wyjątkami - ortodoksyjni żydzi (Bóg im dał tą ziemię...) oraz ortodoksyjni Palestyńczycy (przede wszystkim ze Strefy Gazy).
    --------------------------------
    Ten gołąbek pokoju najbardziej pozostał mi w pamięci i swego rodzaju performance pod "Cityhallem" - setletnie oliwki oliwki przykute do muru, które zostały wykopane przy budowie muru okalającego strefę okupowaną.
    --------------------------------
    Dziś moje emocje są inne - tam nigdy nie będzie spokojnie - byli Rzymianie były walki, byli Arabowie były walki itd. Spotkałem wielu Palestyńczyków, którzy byli bardzo zaradni i ciekawi, a duża część niestety ma podejście - "jakżeś nas Boże stworzył takich nas masz". Długo byłem za stroną "słabszą" teraz jestem ambiwalentny - okoliczne Państwa wegetują ( z wyjątkiem Jordanii, Emiratów itp.), a w Izraelu w ciągu kilkudziesięciu lat wszystko kwitnie, a nie zapominajmy, że jeszcze w latach sześćdziesiątych sąsiedzi myśleli, że swoimi setkami tysięcy wojsk na wielbłądach zduszą izraelitów...

BTW Jedzenie w Palestynie okropne (jajecznica z ziemniakami kosteczkę), w Izraelu bardzo smaczne.

Zazdroszczę Ci panoramek - po tym wyjeździe dojrzałem do zakupu lepszego aparatu, moje zdjęcia z wyjazdu nadają się tylko do głębokiego rodzinnego archiwum.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k-d Zobacz posta
    Dziś moje emocje są inne - tam nigdy nie będzie spokojnie - byli Rzymianie były walki, byli Arabowie były walki itd. Spotkałem wielu Palestyńczyków, którzy byli bardzo zaradni i ciekawi, a duża część niestety ma podejście - "jakżeś nas Boże stworzył takich nas masz". Długo byłem za stroną "słabszą" teraz jestem ambiwalentny - okoliczne Państwa wegetują ( z wyjątkiem Jordanii, Emiratów itp.), a w Izraelu w ciągu kilkudziesięciu lat wszystko kwitnie, a nie zapominajmy, że jeszcze w latach sześćdziesiątych sąsiedzi myśleli, że swoimi setkami tysięcy wojsk na wielbłądach zduszą izraelitów...
    Bez dotacji zarówno wojskowych jak i w pieniądzu na wszystko z USA Izrael by nie istniał, upadł w ciągu jednego roku. Dostają kilka miliardów dolarów rocznie (klilka - więcej jak 5). Na 7 milionowe państwo, to całkiem nieźle.
    Uczyłem w szkole z jednym Palestyńczykiem. Zapraszał mnie do Betlejem, w którym się urodził.
    Zawsze mnie ciekawiło, z czego ci ludzie żyją. Podobno z ogrodnictwa. Ale Izraelczycy zabierają im ziemię i wodę. Ciekawe jak ty byś reagował, gdyby Rosjanie, czy Ukraińcy przyjechali i kazali *&^$#@# z twojej ziemi/domu/mieszkania? Wielu z tych ludzi nie ma już nic, oprócz kulawego życia. I oddają je by pomścić swoje rodziny.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Czy ja powiedziałem, ż jestem za Izraelem *&^$#@#?? Wręcz odwrotnie, a dzisiaj jestem obojętny...
    Doskonale zdaję sobie sprawę z historii. Biorąc pod uwagę, że Arabowie najechali te tereny około VII wieku, to tak jakby ludy zamieszkujące nasze tereny przed kształtowaniem się początków Państwa Polskiego w X wieku, nagle pojawiły się w XX wieku z roszczeniami terytorialnymi.
    Inne miejsce, inna historia

A tak personalnie to rosjanie przyjechali pewnego razu do rodziców mojego dziadka i jego zabrali, a reszta rodziny musiała zmienić miejsce pobytu.... a nie zamierzam oddawać swojego życia i mścić nikogo.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przeczytałem kiedyś krótką książkę-sprawozdanie o sytuacji na bliskim wschodzie w latach 45'-70' i trochę się tym nawet zainteresowałem, poczytałem coś w necie, ale niestety daleko mi jeszcze do zrozumienia co tam się dzieje...

Miejmy nadzieję, że nikt nie użyje atoma...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Miejmy nadzieję, że nikt nie użyje atoma...
    za mały obszar na broń masowego rażenia,
    Chyba że przeciwnik obydwu stron konfliktu, a takich chyba mało...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k-d Zobacz posta
    A tak personalnie to rosjanie przyjechali pewnego razu do rodziców mojego dziadka i jego zabrali, a reszta rodziny musiała zmienić miejsce pobytu.... a nie zamierzam oddawać swojego życia i mścić nikogo.
    Bo Rosjan w PL już z kałachami nie ma. Gdyby wczoraj odwiedził twoje osiedle buldożer i rozwalił wszystko w proszek, dając mieszkańcom 30 minut na wyniesienie się z rozwalanych budynków, pewnie śpiewał byś inaczej. A gdyby takie numery powtarzały się wśród twoich znajomych, rodziny od lat... Właściwie, od kiedy pamiętasz.
    Kilka lat temu policja zastrzeliła jednego "sttudenta" przy paśniku, zamieszki w Łodzi trwały ze dwa dni.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zapewne tak, ale w tym konkretnym przypadku opieramy się na szczępkach informacji rzucanych przez media, które sympatyzują z jedną lub drugą strona w zależności od kierunku wiatru (USA - Izrael, Unia - Palestyna). Sytuacja jest tam na tyle pokręcona, że jak to w każdym dobrym rozwodzie bywa obie strony są co najmniej tak samo winne.
    Żeby nie było, że jestem antyarabski to powiem, że jak zmienię paszport (z uwagi na pieczątki z Izraela - formalnie kraje arabskie z wyjątkiem Egiptu i Jordanii są w stanie wojny z tym krajem) to mam w planach Syrię i Liban oraz Arabię Saudyjską

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Wyrób drugi - w uzasadnionyh przypadkach obywatelom RP zezwala się na posiadanie 2 paszportów. A jak kręcisz się w tamtej okolicy to warto mieć dwa paszporty.

Nie powinieneś mieć problemu z wyrobieniem, zaś korzyści wiele

koniec oftopa z mojej strony

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    też mam taki plan na najbliższą przyszłość - nowiuśki paszport wymienić.

a co do biedy to nie widziałem w Betlejem tych bogatych,
    widziałem Palestyńczyka, który z uporem maniaka przez 15 minut w drodze do hotelu wciska ci marnej jakości 30 pocztówek by zarobić 1$ (*ciekawe ile ma na czysto? ). Ja od dolara nie zbiedniałem - urobił mnie za 2 razem. Żarcie lepsze jak w Egipcie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów