Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Nikon D60 za miast Olympus E-500 ? warto ? jaka dynamika ?

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdecydowanie dokupić szkło. Zawsze możesz też później dokupić kolejny korpus. Nowe, dobrej klasy szkła Pentaxa z AF kosztują porównywalnie z Zuiko, a ich jakość już raczej nie jest taka jak za czasów serii smc-M...
    Za 1500 zł do Pentaxa z AF kupisz albo stałkę sztuk jedna (maks półtorej) albo zoom sztuk jedna (np. 16-45/4, niestety hałaśliwy bo śrubokrętowy, bez uszczelnień i z dyskusyjną jakością mechaniczną). Jaśniejsze zoomy zaczynają sięd od 2.5 kzł (16-50/2.8, 50-135/2.8, vide http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akc...pentax,26k,28p ). Pierwszy miał pierwsze serie mocno wadliwe, drugi ponoć jest bardzo kiepski pod światło. Rynek wtórny nowych szkieł AF jest też znikomy. Starych dobrych z AF też za wiele nie ma. Tak tytułem anegdoty to jak kiedyś chciałem kupić spacer-zoom'a do Pentaxa, takiego rzędu 17/18-70, to skończyło sie na tym, że za 2/3 ceny Pentaxowego DA 17-70 nabyłem Nikkora SWM 18-70 razem z Nikonem D40
    Pozdrawiam
    Michał

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [QUOTE=MiQ27;261474]Zdecydowanie dokupić szkło. Zawsze możesz też później dokupić kolejny korpus.

No to chyba zostanę przy tym Olympusie, ciekawe jak wpłynie jasność szkła 2,8 w porównaniu z obecnym 3,5 na robienie zdjęć czy zyskam trochę więcej na prędkości migawki czy będę mógł mniejsza wartość ISO ustawiać przy takich samych scenach w porównaniu z obecnym kitem. Mam lampę Metz 48AF-1 ale zawsze muszę kombinować z mocą błysku w niej i dawać o jakieś 1,3 EV więcej mocy aby mieć ładnie doświetloną scenę inaczej mam niedoświetlenie, to samo wbudowana lampa w aparat ciekawe czy to wina kitowego obiektywu bo przecież aparat mierzy przez obiektyw światło i na tej podstawie ustawia parametry.
    Czy Zuico 14-54 jest ostrzejszy od 14,45 na pełnej dziurze ?

Mam nadzieję ze z czasem firma Olympus dogoni konkurencję i będzie robić równie dobre lustrzanki co konkurencja w tym przedziale cenowym (szumy i jakość zdjęć) w tedy zmienie sobie na coś nowszego.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    [quote=Anubis76x;261605]
    Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta

Czy Zuico 14-54 jest ostrzejszy od 14,45 na pełnej dziurze ?

Mam nadzieję ze z czasem firma Olympus dogoni konkurencję i będzie robić równie dobre lustrzanki co konkurencja w tym przedziale cenowym (szumy i jakość zdjęć) w tedy zmienie sobie na coś nowszego.
    ZD 14-54 jest optycznie jasne i ostre i bardzo wyrownane na calym kadrze
    do tego jest uszczelnione przed zanieczyszczeniami.

To swietne szklo.

Co do szumow to nie da sie zaprzeczyc ze Olki szumia bardziej ale
    ten szum ma inna specyfike i powiedzialbym, ze przypomina
    bardziej ziarno filmu niz cyfrowy szum.

Jakosc obrazu z Olka jest wysokiej jakosci i wie to ten...
    kto ma choc troche wieksze pojecie o fotografii cyfrowej.

Zrobilem sobie dwie odbitki 21x15
    (E-410 + ZD 14-54 i Nikon D300 + Tokina 11-16 ) i uwierz...
    ze obie sa rownie dokladnie oddane w ogole i szczegole.

Mozesz miec super korpus ale bez wysokiej jakosci szkiel
    daleko nie zajedziesz - a tutaj Olek ma lepsze wyniki od
    konkurencji.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przesiadka z kita na kita jest zupełnie bez sensu.
    14-54 ma bardzo fajny zakres i jest bdb optycznie nawet na pełnej dziurze.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta

ZD 14-54 jest optycznie jasne i ostre i bardzo wyrownane na calym kadrze
    do tego jest uszczelnione przed zanieczyszczeniami.

To swietne szklo.
    To nie ulega wątpliwości - w dodatku raczej trudno o odpowiednik w innym systemie.

Co do szumow to nie da sie zaprzeczyc ze Olki szumia bardziej ale
    ten szum ma inna specyfike i powiedzialbym, ze przypomina
    bardziej ziarno filmu niz cyfrowy szum.
    Powyższe stwierdzenie niestety należy do rozlicznych bajań użytkowników każdego systemu. ŻADNA cyfra nie jest w stanie zbliżyć się do specyfiki ziarna. Po prostu w analogu to ziarno tworzy obraz, a w cyfrze szum jest efektem ubocznym. Tego typu argumenty padają najczęściej w sytuacjach, gdy cyfrowy szum nie ma mniejsze "placki" od konkurencji i na przestrzeni wojen systemowych doby cyfrowej naprzemiennie jest używany przez konkurencyjne obozy.

Jakosc obrazu z Olka jest wysokiej jakosci i wie to ten...
    kto ma choc troche wieksze pojecie o fotografii cyfrowej.
    Tak samo, jak wysokiej jakości jest obraz z każdego cyfrowego kompakta. Porównywałem skany z kliszy z plikami ze współczesnych kompaktów. Nawet przygotowywałem do druku wydania albumowe. I o ile na monitorze widać przewagę cyfry, o tyle w druku to zanika...

Zrobilem sobie dwie odbitki 21x15
    (E-410 + ZD 14-54 i Nikon D300 + Tokina 11-16 ) i uwierz...
    ze obie sa rownie dokladnie oddane w ogole i szczegole.
    No proszę Cię... Przy tej wielkości odbitek nie byłbyś w stanie zauważyć różnicy pomiędzy Nikonem D70 a E3 lub dziadkiem E1 a Canonem 1Ds MkIII (21x15 to niecałe 5MPxli). Sam posiadając jeszcze Pentaksa DLa (6MPxl matryca) robiłem wiele odbitek 20x30 i pomimo tego, że plik musiałem lekko interpolować, to na odbitce z labu wszystko było przenajpiękniej ostre, dynamiczne i ogólnie przecudnej urody. Mogę się założyć, że kilkuletni kompakt dałby identyczne rezultaty - np. Olek 8080 czy Canon G5.

Mozesz miec super korpus ale bez wysokiej jakosci szkiel
    daleko nie zajedziesz - a tutaj Olek ma lepsze wyniki od
    konkurencji.
    Niestety, kolejny mit (choć częściowy), wzięty z epoki kliszy. O ile oczywiście dobre szkło to nadal podstawa, to jednak epoka cyfrowa wyznaczyła trochę inne podejście do tematu. Prócz szkła liczy się np. dynamika matrycy - a ta chociażby w korpusach Fuji jest nie do pobicia (na forum Najkona pamiętam porównanie, gdy z nieomalże białego - prześwietlonego - RAWa wyciągnięto łądne, nie zaszumione zdjęcie - korekta o 4 EV!). Zresztą w tej sprawie warto zajrzeć na stronę DXO, gdzie są niezależne zestawienia tego, co potrafi matryca w danej puszce.
    Rodzi się tylko pytanie innej natury. Czy amatorowi jest to wszystko potrzebne?
    Matryce w lustrzankach prześcignęły kolorowy negatyw, amatorskie korpusy wyposażone są lepiej niż analogowe semi-pro. Tak na prawdę, to nie sprzęt nam przeszkadza, tylko brak umiejętności i pomysłów na zdjęcia. Ale przecież do tego się nie przyznamy - lepiej wymienić sprzęt...
    Ostatnio edytowane przez Michu (Pentax) ; 27.12.08 o 16:56
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Prócz szkła liczy się np. dynamika matrycy - a ta chociażby w korpusach Fuji jest nie do pobicia (na forum Najkona pamiętam porównanie, gdy z nieomalże białego - prześwietlonego - RAWa wyciągnięto łądne, nie zaszumione zdjęcie - korekta o 4 EV!).
    DR fuji zostalo juz poskladane w precelek, chocby przez Nikona D700 (i nie tylko).
    zobacz sobie review na img-resource (i nie tylko)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie będę sprawdzał - wierzę Ci Cra3y - tym bardziej, że to stwierdzenie jedynie potwierdza tezę o tym, że dziś nie samo szkło się liczy.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez cra3y Zobacz posta
    DR fuji zostalo juz poskladane w precelek, chocby przez Nikona D700 (i nie tylko).
    zobacz sobie review na img-resource (i nie tylko)
    Chodzi Ci o DR matrycy z S3/S5 Pro ?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Do Pentaxa jest podobno dobre szkło:

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron...ld-asl-if.html

ale nie uszczelnione.

Kasy na razie i tak nie mam, abym mogl kupic nowa puszke musial bym sprzedac aparat i lampe blyskowa i jeszcze dolozyc obiektyw lepszy wiadomo pozniej.

Albo zostac przy obecnym zestawie i dozbierac do nowego obiektywu.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x Zobacz posta
    Do Pentaxa jest podobno dobre szkło:

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron...ld-asl-if.html

ale nie uszczelnione.

Kasy na razie i tak nie mam, abym mogl kupic nowa puszke musial bym sprzedac aparat i lampe blyskowa i jeszcze dolozyc obiektyw lepszy wiadomo pozniej.

Albo zostac przy obecnym zestawie i dozbierac do nowego obiektywu.

Ten Tamron jest z mocowaniem praktycznie do wszystkich systemów (opócz 4/3 oczywiście ). Sporo osób go używa i chwali. Plus to stałe światło, ale wykonanie... jak to u Tamrona (czyt: ultra plastik fantastik, trzeszczy to w łapach, mechanicznie porażka). 14-54 zdecydowanie lepszy pod tym względem.