Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: Nikon D60 za miast Olympus E-500 ? warto ? jaka dynamika ?

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    [ciach....]

mam Phenoma X3 + 2GB Ram, na płycie głównej na najlepszym chipsecie do Phenomów i jeden RAW z E3 zajmuje jakieś 20-40s (wczytanie,konwersja,zapis w JPG)
    To jakaś masakra z tym AMD. Intel Core Extreme Edition (cztery rdzenie po 3.46 GHZ każdy),RAM 4GB/800 MHz, HDD 320 GB/16MB cache/7200obr. płyta Intel Q965 i grafika ATI HD2600 w Photoshop-ie CS3 Camera Raw wywołuje RAW z E-510 w niecałe 4 sek. Średnio osiągam wynik ponad 1000 plików RAW w niecałe półtorej godziny.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

qbic
    Gość
    Podejrzewam ze to nie AMD tylko program którego używa dzemski.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Na otrzeźwienie jeszcze to:
    qbic, bzdury prawisz, a to zapewne że tylko statyczne zdjęcia robisz. Weź K10D i idź focić zwierzaki w parku albo ptaszki :P. Zapłaczesz wówczas nawet za E400 + 14-54. To co piszesz zgadza się tylko dla widoczków. Jeżeli kolega robi inne zdjęcia... to trzeba inaczej podejść do tematu. Dlatego rozumiem kolege co się zastanawia.... DR jest na korzyść K10D niewątpliwie, ale ergonomia i reszta nie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeśli można spytać, jak wygląda sprawa autofokusa w Pentaxie? Np. w porównaniu do E-400?

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    OMG, patrzyles kiedyś w wizjer E-520?
    Patrzyłem. Mały. Ale nie samym wizjerem żyje człowiek.
    Juz wspominałem - K10D jest dla mnie zbyt hałasliwy. Jak mam wydać 2.5kzł na Pentaxowe SDM 16-50, to chyba jednak wolę kupić Zuiko 12-60 za podobną cenę. Stałki AF mnie jakoś nie bawią. Jedna kosztuje 1.5 kzł, a wszystkie i tak są na ten jazgotliwy śrubokręt. Kupiłem kiedyś Pentaxa z sentymentu - ale sentyment nie wystarczył. Jakoś się nie umiem przekonać... A może w ogóle już mnie to nie bawi...

EDIT: Co do wizjera - w E-520 na wysokość jest taki jak w niższych modelach Pentaxa czy Nikona. Tylko węższy, bo i kadr węższy (4/3 vs 3/2).
    Ostatnio edytowane przez MiQ27 ; 19.12.08 o 00:26
    Pozdrawiam
    Michał

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zibi - a Ty wiesz co prawisz? Sorry, ale Twój post to zwykła manifestacja fundamentalizmu nie podparta żadnym logicznym argumentem. Nie chcę ciągnąć offtopa w tym wątku, ale ergonomia??? Przecież to indywidualna sprawa (i już nie chodzi nawet o dwa kółka w K10 i możliwość przypisania im np. funkcji czułości, czy zmiany ekspozycji). O wizjerze nie wspomnę. By nie było - miałem możliwość focenia zarówno Kadyszką jak i E400. I o ile Olek bardzo mi się spodobał, to jednak nie jest to klasa K10. Podobnie jak E510 - choć to niewątpliwie również świetny aparat - ale tutaj opieram się jedynie na dłuższym kontakcie organoleptycznym w MM.
    Nie lubię sporów systemowych, więc proponuję zakończyć ten OT i na przyszłość po prostu nie rzucać własnych, subiektywnych przemyśleń w formie prawd objawionych.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    qbic, bzdury prawisz, a to zapewne że tylko statyczne zdjęcia robisz. Weź K10D i idź focić zwierzaki w parku albo ptaszki :P. Zapłaczesz wówczas nawet za E400 + 14-54. To co piszesz zgadza się tylko dla widoczków. Jeżeli kolega robi inne zdjęcia... to trzeba inaczej podejść do tematu. Dlatego rozumiem kolege co się zastanawia.... DR jest na korzyść K10D niewątpliwie, ale ergonomia i reszta nie
    Zależy co komu pasuje. Z kitowym obiektywem to nie jest mistrz prędkości.
    Nie testowałem na innych - i tak używam manualnych szkieł.
    Do portretu sprawuje się bardzo dobrze.
    Ergonomia jest zła? Dwa kółka, wizjer górny, wszystkie ważne funkcje wyłożone na guziki, uszczelniane body..... itp.... itd....
    Osobiście bardzo lubię Ole i pewnie za chwilę pojawi się u mnie nowa pucha z 4/3 (e-410 dla Ani) , ale do manualnych szkieł tylko Pentax.
    Kadyszka do bardzo fajny aparat - rzeczy o których piszesz, drogi Zibi, są subiektywną opinią - z podobną jeszcze się nigdy nie spotkałem
    jest bardzo ok. Jednak mały wizjer w moim przypadku to była duża ułomność (używam w 90%) manuali
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Michu , Wykrecik, oczywiście że to subiektywna opinia tak jak opinia i qbica i wasza. Ja napisałem, że uważam K10D za dobry aparat, ale zraziłem się kiedyś do niego, a AF doprowadził mnie do białej gorączki, jak tylko było coś w ruchu.
    To nie jest manifestacja fundamentalizmu, ale podkreślam, jak bardzo wiele zależy od tego co kto chce fotografować i jego indywidualnych upodobań. Na początku myślałem o Pentaxie. Miałem okazję porównać go róznież i K20D dlatego piszę że K20D jest znacznie poprawiony a ze szkłami za 5kzł, nawet bardzo dobry. Pomijam pancerność itp, bo przy zakupie pierwszego aparatu , nie jest to najważniejsze. Oczywiście wiem że to aparat z innej półki, ale mnie źle leżał i w ręce i ergonomicznie też nie pasował. Do niego trzeba mieć duże dłonie i ćwiczyć na siłowni . Nie można bezkrytycznie komuś tak doradzać jak to zrobił qbic.
    W K20D dodam że znacznie poprawili jakość obrazowania mimo 14mpx.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wszystko zależy od budżetu jakim się dysponuje. Jeśli nie musisz sprzedawać, aby kupić nowy, to chyba lepiej zostawić sobie E-500 do widoczków, gdzie wyższe ISO zbędne jest. Może dokupić drugie body np. E-510, dzisiaj jest tanie, do zdjęć na wyższych ISO. Co dwa body to nie jedno. Można mieć zapięte dwa różne szkła, co jest dość wygodne. Masz w każdej chwili sprzęt gotowy na odmienne sytuacje. Wyprzedaż zawsze wiąże się ze stratami. Miotanie się od ściany do ściany nic nie daje. Trzeba robić zdjęcia, zdobywać doświadczenie, podnosić swoje kwalifikacje. Wówczas sam będziesz w stanie ocenić, czy to sprzęt Cię ogranicza, czy może niedostatek umiejętności. W dzisiejszych czasach, sprzęty z półki amatorskiej różnych producentów oferują zbliżony poziom. Większy wpływ na jakość obrazu ma tutaj raczej lepsza optyka. Tutaj Olympus wypada dobrze. Ja przynajmniej sobie chwalę.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Michu , Wykrecik, oczywiście że to subiektywna opinia tak jak opinia i qbica i wasza. Ja napisałem, że uważam K10D za dobry aparat, ale zraziłem się kiedyś do niego, a AF doprowadził mnie do białej gorączki, jak tylko było coś w ruchu.
    Musiał mieć walnięty AF (wczesne modele na to cierpiały). Tak mi się przypomniało, jest coś co mnie denerwuje w Pentaxach, spust ma słabo wyczuwalny stan pól-wciśnięcia.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 19.12.08 o 01:56