Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Ultimate

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ultimate Zobacz posta
    Jeszcze dwa pytanka:

czy odpowiednio ustawiłem przesłone oraz migawkę ??
    ponownie: czy jak ustawie na KIT`owym obiektywie (14-42) ogniskową 42 mm to wyjdzie ta "prawidłowa ~85" ogniskowa do portretów ??
    Ustawienie przesłony i migawki zalezy tylko od Ciebie - nie ma czegoś takiego jak "dobrze"

to zależy jakich portretów... dla twarzy/popiersia lepiej byłoby dłużej 50-70(@4/3)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nie do końca znam się na oświetleniu studyjnym, ale jeśli te lampy są błyskowe to może problem z kiepskim światłem leży w synchronizacji z aparatem - może wyzwalasz je lampą z aparatu na przedbłysku

Awatar Ultimate
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Droplet nie mam lamp błyskowych jak stacjonarnych / studyjnych. Niestety moje wyposażenie "studia" to zaledwie jeden soft box a w niego wciśniete dwie lampy 450 W oraz jakaś prehistoryczna lampa błyskowa "SunPak" na aparat. Może ciemność panująca na tych zdjęciach jest podyktowana ustawieniami przesłony / migawki ? Choć te zdjęcie z popiersiem jest dość jasne.. nie wiem o co dokładnie wam chodzi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    softboxy za blisko ?

no i pewnie bez podziału siły oświetlenia przez co masz jaśniejszą środkową część twarzy przy ustawieniu symetrycznym. Modelka mogła by być przypudrowana troszkę lepiej, bo teraz świeci.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Czyli to nie sa lampy blyskowe?
    Znaczy, ze soft-box zabiera Ci zbyt duzo swiatla z tego, co tam w niego wlozyles.
    Ponadto, nie jest on znow taki soft, skoro swiatlo i cienie sa hard.

Podejdz do tego w ten sposob: zastanow sie, czy Tobie te zdjecia naprawde sie podobaja. Jesli tak, dlaczego?
    Jesli nie, przelec sie po zdjeciach, ktore podziwiasz. Zastanow sie, co Ci sie w nich podoba, dlaczego robia na Tobie takie wrazenie?

A potem przejdz do zadawania pytan.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Niestety mam najmniej doświadczenia od wypowiadających się kolegów.

Na twoim miejscu spróbował bym jeszcze wyłączyć lampę w aparacie i ustawić A na max tj chyba 4 i S na 100. Jeśli będzie za ciemno to przesuń sofbox-y do modelki a jeśli to nie pomoże to są za ciemne.

Tak na koniec, z białym/jasnym tłem powinieneś dostać ładnie rozjaśnioną modelkę a tutaj tło niewiele różni się od skóry.

Awatar Ultimate
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Światło może jest i hard przez lampę błyskową ... avatar mam robiony softboxem bez błysku. Może rzeczywiście te światło wydaje się tam być miększe.
    OK.. pozdrawiam i dziękuje za konstruktywne uwagi. Postaram się wziąć to do serca i jak spłodzę coś "lepszego" - wrzuce.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    lampa błyskowa "SunPak" na aparat
    - włożona na aparat czy na statyw obok tych 450W?

Może ciemność panująca na tych zdjęciach jest podyktowana ustawieniami przesłony / migawki ? Choć te zdjęcie z popiersiem jest dość jasne.. nie wiem o co dokładnie wam chodzi
    Poczytaj o ekspozycji itp.

Av. jest lepszy, ale i tak ciemny.
    Ostatnio edytowane przez Daniello ; 17.12.08 o 14:50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Ten avatar to ja bym chcial zobaczyc w rozdzielczosci conajmniej 800x600, bo na takim znaczku pocztowym to wszystko ladnie wyglada.

Ultimate, jeszcze jednak sprawa. Jesli masz lampe zewnetrzna to kup sobie blende i kombinuj z odbijaniem swiatla lampy + blenda. Przy bialych scianach i suficie mozna niezle efekty osiagnac.
    A juz na pewno lepsze niz to co pokazales
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Awatar Ultimate
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Idąc za ciosem zakupiłem lampę błyskową (73Ws), statywik oraz parasol złoto / srebny. Rozstawiłem graty w pokoju o białych ścianach i suficie. Efekt wręcz piorunujący Zastanawiam się nad zakupem jeszcze jednego takiego zestawu na drugą stronę. I tu pytanie do Was: czy kupować drugi taki zestaw czy kombinować jednak z blendami ?

Poniżej efekt wczorajszych wzmagań.. tak tak wiem że nie wykadrowane, nie dopracowane i brak pudru ale chodzi mi o jakość.. Czy ogniskowa jest odpowiednia ?
    Proszę o komentarze
    Pzdr.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC176714.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	128,3 KB
ID:	10613  
    Ostatnio edytowane przez Ultimate ; 18.12.08 o 08:45