Nie do końca znam się na oświetleniu studyjnym, ale jeśli te lampy są błyskowe to może problem z kiepskim światłem leży w synchronizacji z aparatem - może wyzwalasz je lampą z aparatu na przedbłysku![]()
Droplet nie mam lamp błyskowych jak stacjonarnych / studyjnych. Niestety moje wyposażenie "studia" to zaledwie jeden soft box a w niego wciśniete dwie lampy 450 W oraz jakaś prehistoryczna lampa błyskowa "SunPak" na aparat. Może ciemność panująca na tych zdjęciach jest podyktowana ustawieniami przesłony / migawki ? Choć te zdjęcie z popiersiem jest dość jasne.. nie wiem o co dokładnie wam chodzi
![]()
softboxy za blisko ?
no i pewnie bez podziału siły oświetlenia przez co masz jaśniejszą środkową część twarzy przy ustawieniu symetrycznym. Modelka mogła by być przypudrowana troszkę lepiej, bo teraz świeci.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Czyli to nie sa lampy blyskowe?
Znaczy, ze soft-box zabiera Ci zbyt duzo swiatla z tego, co tam w niego wlozyles.
Ponadto, nie jest on znow taki soft, skoro swiatlo i cienie sa hard.
Podejdz do tego w ten sposob: zastanow sie, czy Tobie te zdjecia naprawde sie podobaja. Jesli tak, dlaczego?
Jesli nie, przelec sie po zdjeciach, ktore podziwiasz. Zastanow sie, co Ci sie w nich podoba, dlaczego robia na Tobie takie wrazenie?
A potem przejdz do zadawania pytan.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Niestety mam najmniej doświadczenia od wypowiadających się kolegów.
Na twoim miejscu spróbował bym jeszcze wyłączyć lampę w aparacie i ustawić A na max tj chyba 4 i S na 100. Jeśli będzie za ciemno to przesuń sofbox-y do modelki a jeśli to nie pomoże to są za ciemne.
Tak na koniec, z białym/jasnym tłem powinieneś dostać ładnie rozjaśnioną modelkę a tutaj tło niewiele różni się od skóry.
Światło może jest i hard przez lampę błyskową ... avatar mam robiony softboxem bez błysku. Może rzeczywiście te światło wydaje się tam być miększe.
OK.. pozdrawiam i dziękuje za konstruktywne uwagi. Postaram się wziąć to do serca i jak spłodzę coś "lepszego" - wrzuce.
- włożona na aparat czy na statyw obok tych 450W?lampa błyskowa "SunPak" na aparat
Poczytaj o ekspozycji itp.Może ciemność panująca na tych zdjęciach jest podyktowana ustawieniami przesłony / migawki ? Choć te zdjęcie z popiersiem jest dość jasne.. nie wiem o co dokładnie wam chodzi![]()
Av. jest lepszy, ale i tak ciemny.
Ostatnio edytowane przez Daniello ; 17.12.08 o 14:50
Ten avatar to ja bym chcial zobaczyc w rozdzielczosci conajmniej 800x600, bo na takim znaczku pocztowym to wszystko ladnie wyglada.
Ultimate, jeszcze jednak sprawa. Jesli masz lampe zewnetrzna to kup sobie blende i kombinuj z odbijaniem swiatla lampy + blenda. Przy bialych scianach i suficie mozna niezle efekty osiagnac.
A juz na pewno lepsze niz to co pokazales![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Idąc za ciosem zakupiłem lampę błyskową (73Ws), statywik oraz parasol złoto / srebny. Rozstawiłem graty w pokoju o białych ścianach i suficie. Efekt wręcz piorunującyZastanawiam się nad zakupem jeszcze jednego takiego zestawu na drugą stronę. I tu pytanie do Was: czy kupować drugi taki zestaw czy kombinować jednak z blendami ?
Poniżej efekt wczorajszych wzmagań.. tak tak wiem że nie wykadrowane, nie dopracowane i brak pudruale chodzi mi o jakość.. Czy ogniskowa jest odpowiednia ?
Proszę o komentarze
Pzdr.
Ostatnio edytowane przez Ultimate ; 18.12.08 o 08:45