Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Proszę o ocenę

Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ''i jeszcze jedno - po zeskalowaniu wyostrzasz ?'' - nie wiem , co masz na myśli (jeszcze za Gimpa lub Photo... się nie zabrałem , bawiłem się kiedyś tylko w rysunek wektorowy i CAD ), jeśli to , że zmniejszyłem rozmiar w Olympus Master , to dalej nic nie obrabiałem , żadnych filtrów . Na razie tylko próbuję fotki , ale widzę , że wskoczyłem od razu w głęboką wodę ( fotografia szkła i ceramiki , przeszkadza mi ich powierzchnia i odblaski ) , ale nie mam czasu , postawiłem sobie biznesikowe zadanko i muszę zrobić fotki około 200 artykułów . I jak zwykle , chcę wszystko umieć sam . Próbowałem inne artykuły , jeśli mogę przedstawić i prosić o ocenę , ale chyba przed obróbką to już troszkę lepiej , co nie ?...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kuferek1.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	54,2 KB
ID:	10441  
    E-410, 14-42mm, 35mm 1:3,5, SP-570UZ,2*KH150M , inny szmelc i trochę zapału (jeszcze?) - a efekty tu : http://www.dolandia.pl

qbic
    Gość
    Za dużo pustego, imho lepszy pion.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Nie wiem jak w Olympus Master - ale fotkę po zmniejszeniu, zawsze musisz wyostrzyć. W gimpie - skalowanie - później wyostrzanie - sam dojdziesz do wprawy.

Za qbic- iem mniej tła więcej przedmiotu - ale i tak coraz lepiej.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    i oczywiście większy format tak z 800/600
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kuferek1.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	60,6 KB
ID:	10442  
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Zajrzyj na stronę mojego kolegi, który też się zmierzył ze szkłem

http://www.cholocinski.pl/index.php?...=83&przelacz=1

może się przyda gładka płyta do ustawienia szkła, częściowo przepuszczająca światło do podświetlenia.
    Moim zdaniem, namiot bezcieniowy to dobry pomysł.
    Tu m.in. można coś takiego obejrzeć.

http://www.photoflex.com/store/produ...tory_clearance
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Uff , ten kolega to artysta , nie śmiem marzyć mając dwudniowe doświadczenie fotograficzne , częściową wiedzę z instrukcji i ograniczony budżet o takich fotkach . Moim celem jest niezależność ( trudno dzisiaj o słownych fachowców ) i wykonanie przyzwoitych fotek , bym nie musiał się ich wstydzić i by klienci '' kupowali oczami '' . Ale dziękuję za link i super drogowskaz .
    E-410, 14-42mm, 35mm 1:3,5, SP-570UZ,2*KH150M , inny szmelc i trochę zapału (jeszcze?) - a efekty tu : http://www.dolandia.pl

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Takie zdjęcia robisz po dwóch dniach? No to gratulacje. Mi nigdy - mimo fotgrafowania od lat ponad pięciu - nie udało się zrobić dobrego zdjęcia przedmiotu. A Twoje zdjęcia, jak na moje niewprawne oko, są dobre.

Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dziękuję bardzo , dwa dni , ale bardzo intensywne ( karta , niczym papier , przyjmie wszystko , a jeszcze można z niej kasować , i tak od nowa ...).Po prostu czasem trzeba być szczerym do bólu . Gdy kupowałem akcesoria w Funsports w Łodzi , powiedziałem o moim zerowym doświadczeniu . Gościu wybrał mi graty,polecił model aparatu dla początkującego i polecił dla tego typu foto startować z 1/125 i F8 , a potem dopiero próbować dalej . Nawet nie miałem pojęcia , co te parametry oznaczają , ale posłuchałem.Z kolei przy zakupie aparatu miałem szczęście trafić na sprzedawcę-zapaleńca , którego pozdrawiam , z fotografii makro (zdjęcia uśmiechów robaków z 1 cm itp robione przez sześć lat ) i ten też potwierdził trafność wyboru sprzętu i dał coś porady.W tej chwili mam w chacie cały pokój zastawiony tłami , stojaczkami , płyty styropianu , zasłony z czarnego kartonu ,wszystko własnej roboty i kombinuję . Śłowem , obłęd , żona tylko puka się w głowę i dzwoni do teściowej ...