Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Problem z AF na szerokim kącie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    droplet:
    A na tej kartce testowej kładziesz jakiś przedmiot 3D w punkcie zerowym? Tak powinno się robić, bo z zasady nie foci się płaskich powierzchni (no chyba że reprodukcje czegoś).
    Nie kładę żadnych przedmiotów 3D i przynajmniej w przypadku E-3 i ZD50 mam powtarzalność prawie 100% - oczywiście pomiędzy zdjęciami ustawiam ostrość na coś innego. Teraz wiem, że taki teścik jest dobry na początek, bo serwis Olka się nim podpiera. Dodatkowo trzeba zrobić jakieś bateryjki albo butelki przestrzennie, bo mi akurat wyłaził FF przy pewnej odległości od obiektu i dla L-X025 kartka była już za mała.

W przypadku E-510 AF jest na tyle kiepski w normalnym foceniu , że do końca nie jestem pewien czy mu coś jest czy nie, tzn czasami trafia .

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Na smutno czytam te Wasze perypetie. Jakby mnie się trafiło coś lipnego to od razu wymiana w sklepie albo do żyda, bo nie mam czasu na pierdoły i cackanie się z czymś tygodniami.
    Też bym sobie wymienił w sklepie jakbym był taki mądry jak teraz . Ja i tak uważam, że problem AF dotyczy wszystkich producentów a korpus trzeba testować z jasnymi obiektywami. Normalnie do 7 dni można towar zwrócić.
    BTW przeleciałem dużo obiektywów Zuiko w sklepie i tylko ZD25 zachowywał się dziwnie - miał FF.

Teraz to ugrzęzłem w serwisie Olka ale AF raczej lepiej reklamować w sklepie żądając wymiany.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Też mam podobne odczucie . Mój E-3 pojechał do serwisu po raz piąty.
    A czy czasem po 3 naprawie nie przysluguje wymiana na nowy egzemplarz ?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia Zobacz posta
    A czy czasem po 3 naprawie nie przysluguje wymiana na nowy egzemplarz ?
    To jest dobre pytanie. Tyle że po trzeciej myślałem, że jest OK z AF - zrobiłem tylko test na kartce później chyba ten aparat używała córka. Natomiast serwis zepsuł stabilizację i czwarta naprawa się nie liczy . A to czy wymiana przysługuje to się niedługo dowiem
    Zresztą opisałem to tu

BTW jak naprawiałem w E-510 lampę to serwis też coś tak zepsuł, że aparat rozładowywał szybko baterię sam.

Można za to poprosić o aparat zastępczy, bo jak ma się pecha to trochę czasu potrwa zanim aparat będzie działał.

Awatar pajek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mnie również, a raczej mojego olka dotyczy problem z ostrością

Jestem w trakcie serwisowania tzn. aparat wrócił trzeci raz do domu.

Do serwisu mam neutralne podejście może bardziej pozytywne niż negatywne
    nie witali mnie różami ale też nie wyganiali jak do nich zaglądałem.
    Jedyny minus że sama naprawa była taka obojętna za każdym razem tylko informacja że poprawiono kalibrację, czyszczenie i wgrano soft + zdjęcia focus chartu. Za każdym razem próbowałem jakiś nakierować lub wypytać się ile mieli takich przypadków i jak sobie z innymi radzili ale odpowiedzi nie dostawałem więc pewnie tajemnica

Jak trzeci raz odbierałem korpus (obiektywy ponoć dobrze działają) to powiedzieli że jak nie poskutkuje to pewnie będzie wymiana ale polecili przetestować może coś się zmieniło...
    Przetestowałem i problem niestety nie zniknął więc muszę jechać do serwisu i aparat pójdzie do wymiany.

btw. trzeba napisać specjalne podanie o wymianę sprzętu czy w karcie zgłoszenia usterki tylko poprosić o wymianę aparatu? Czytałem że można dostać jakiegoś bonusa od firmy olympus myślicie że wypada się upominać ? :> (w końcu prawie 2mc bez aparatu)
    Ostatnio edytowane przez pajek ; 7.01.09 o 23:08
    E-510 + 14-42 i 40-150
    standard

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pajek Zobacz posta

btw. trzeba napisać specjalne podanie o wymianę sprzętu czy w karcie zgłoszenia usterki tylko poprosić o wymianę aparatu? Czytałem że można dostać jakiegoś bonusa od firmy olympus myślicie że wypada się upominać ? :> (w końcu prawie 2mc bez aparatu)
    dla mnie bonusem będzie jak mi wreszcie wymienią puszkę .

W sprawie wymiany proponuję zadzwonić do serwisu w Polsce i opisać problem. Jeśli osoba z którą rozmawiasz stwierdzi, że puszka może być do wymiany to i tak ci powie co zrobić. W moim przypadku zaznaczyłem na osobnej kartce i na karcie zgłoszenia, że proszę o wymianę i znowu dołączyłem sample. Ważne jest to aby przesyłkę adresować na nazwisko tej osoby i sobie je zapamiętać po kiedyś nikt się nie chciał przyznać, że się zgodził na wymianę .

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kto sie orientuje jak sie zalatwia sprawe sprzętu zastępczego? jakas kaucja? kiedy sie ten aparat dostaje i kiedy trzeba zwrócic?

Awatar pajek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja poprostu powiedziałem że potrzebuje zastępczy aparat, sprawdzili czy mają, zadzwonili i potwierdzili że mogą wysłać. Z aparatem przysłali dokument co i o jakim numerze seryjnym nam użyczyli. Powinno sie go podpisać i wysłać faxem lub pocztą ale ja im oddałem razem z apratem przed terminem zwrotu który był w tym dokumencie. (od 19 grudnia do 10 stycznia miałem)

btw. Trochę nieprzemyślałem z tym aparatem bo dostałem sam korpus zastępczy, obiektywów nie mogli użyczyć a moje były w serwisie więc moglem na korpus tylko popatrzeć - dlatego oddalem go wcześniej
    E-510 + 14-42 i 40-150
    standard

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Odgrzeję trochę temat.

A skąd wziąć taką kartkę do kalibracji AF?
    Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michalzolnowski Zobacz posta
    Odgrzeję trochę temat.

A skąd wziąć taką kartkę do kalibracji AF?
    Np stad: http://focustestchart.com/focus21.pdf, w pdfie jest pelnie info o testowaniu af i2 karty do sprawdzania.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1