Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Odnoszę wrażenie że ten problem w przypadku Olka staje sie powszechny. Ja miałem dokładnie tak samo z 510 ...po wymianie na nowy zmieniło się tylko tyle ze FF trochę mniejszy i więcej zdjęć całkowicie nieostrych.
Ten sam błąd zrobiłem co Ty, mam ZD 14-54 i ZD 50 i kilka innych drobiazgów. Dla mnie Olek okazał się całkowitym rozczarowaniem. Optyka na wysokim poziomie, jednak nie ma do czego jej podpiąć.
To akurat jest niestety jedyna pewna rzecz w Olym, mój pierwszy korpus spędził w serwisie jakieś 3,5 miesiąca. Wysyłany był 4 razy, za każdym razem wracał pięknie wyczyszczony i z tą sama usterką. Wymieniony został na nowy...niestety na niewiele lepszy. Tak wiec w kontaktach z serwisem zalecana jest cierpliwość. W każdym razie życzę żebyś miał więcej szczęścia i otrzymał sprawny sprzęt, ja już zrezygnowałem, na półkę Olympusa już raczej nie spojrzę a moje graty wędrują na allegro.
Pozdrawiam,
Hmmm ciekawa sprawa z tym serwisowaniem AF. O ile w przypadku wszelkich innych usterek wszyscy chwalą serwis O. to w przypadku kalibracji/naprawy AF jest sporo niezadowoleń.
Tak z ciekawości: ilu z was wyslalo sprzet na kalibrację AF i jest zadowolonych z rezultatu?
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
No to bombowo, oprócz osób którym serwis nie pomógł na AF to jak widać nie slychać o nikim komu naprawili AF. Łapie doła.
Też mam podobne odczucie. Mój E-3 pojechał do serwisu po raz piąty. Na infolinii mówili mi, że wymieniali już matrycę, moduł AF i coś jeszcze a problem z AF nie zniknął. Mam to szczęście, że mogę sobie porównywać z drugą dobrą puszką.
Dochodzę do wniosku, że błędnego AF nie da się naprawić i trzeba wymienić cały korpus.
Na pocieszenie tylko powiem, że niektórzy użytkownicy Nikona szukają rzeczoznawców by oddać sprawę do sądu bo serwis Nikona nie chce im usunąć wady AF.
W porównaniu z innymi systemami, problem jest śladowy między innymi dlatego że nie ma ultra jasnych obiektywów ZD. Musiałyby istnieć obiektywy o jasności 1.4 lub większej i wtedy wyszłoby szydło z worka - każda ewentualna wada zostałaby obnażona.A skąd maja mieć doświadczenie, jak wcześniej w Esystemie to były problemy marginalne.
Przynajmniej nie słyszało się o nich, i miejmy nadzieje że zapomnimy o nich szybciutko
droplet:
A na tej kartce testowej kładziesz jakiś przedmiot 3D w punkcie zerowym? Tak powinno się robić, bo z zasady nie foci się płaskich powierzchni (no chyba że reprodukcje czegoś).
Na smutno czytam te Wasze perypetie. Jakby mnie się trafiło coś lipnego to od razu wymiana w sklepie albo do żyda, bo nie mam czasu na pierdoły i cackanie się z czymś tygodniami.