Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Problem z AF na szerokim kącie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czas 1/100 przy tej ogniskowej i stojących postaciach to raczej nie poruszenie...

Tak jak wyżej napisano, zrób test na BF/FF, a nie czekaj do następnego zlecenia.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Przerabiałeś tym kompletem klasykę?

1. focus chart test z położoną zapałką w punkcie "zero"
    2. test bateryjkowy

Twoja fotka nie wydaje mi się poruszona tylko właśnie nietrafiona. Kwiatek w PD rogu wydaje się mieć mniejszego blura niż ludzie.
    Focus chart i test bateryjkowy są w normie. Większosć poprawnych trafień, a te co nie poprawne to lekki FF.

Problem jest jak obiektyw ostrzy w okolicach granicy nieskończoności.

Awatar pajek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zdaje mi się że to ten sam problem który jest opisywany w TYM temacie z tym że nie wszystkim wychodziły testy z bateryjką tak jak np. mi.
    Osobiście sam nei wiem na czym problem polega - jest identycznie jak u mnie a aparat był dwa razy w serwisie i szykuje się do trzeciej wizyty po jakiś plenerowych testach i zrobieniu kilku zdjęć by szczegółowiej opisać problem.

btw.
    @rodia
    W twojej galieri są trafione z ostrością zdjęcia - czyżby MF czy może problem pojawił się po jakimś czasie ?
    Ostatnio edytowane przez pajek ; 13.12.08 o 00:09

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pajek Zobacz posta
    btw.
    @rodia
    W twojej galieri są trafione z ostrością zdjęcia - czyżby MF czy może problem pojawił się po jakimś czasie ?
    Pisałem na początku wątku, że problem występuje tylko na krotkim końcu przy foceniu obiektow odleglych o kilka metrów. W galerii takich fotek nie ma.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tylko nie piszcie, że 520 też ma problemy z FF. Pisałem już kiedyś o swoich problemach z 510 i FF z kitowym 14-42 i 70-300. I też tylko na krótkich ogniskowych. Co ciekawe problemy nie są regularne tak jakby były jakieś luzy w systemie AF.
    Czasami myślę, że Olympus celowo to robi żeby zwiększyć rozmycie tła jak w większych matrycach u konkurencji...bo na BF jeszcze nie trafiłem.
    Ostatnio edytowane przez puchan ; 14.12.08 o 02:11

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    a może to wina uzycia stabilizacji ? czasem to potrafi popsuc zdjęcie.

Awatar lordmoll
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja też miałem kiedyś ten problem z E-520 i 14-54mm.

Na ogniskowej 14-18 niby AF był ustawiony ale zdjęcie było nieostre. W ogóle jak robiłem zdjęcie na szerokim kącie to zdjęcie było skopane.
    Z obiektywem kitowym tych problemów nie miałem
    Próbowałem rożnych ustawień i niestety nic nie pomagało.

Zauważyłem dwie rzeczy:

1. ostre zdjęcia wychodziły dopiero jak użyłem lampy (nawet jak było jasno)
    2. problem wystąpił jak zaktualizowałem body do wersji 1.1

Może to wersja softu powoduje takie zachowanie?

Ostatecznie pozostaje serwis z opisem problemu ale może najpierw do nich zadzwoń i powiedz co się dzieje. Może coś zasugerują

pzodr.
    E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lordmoll Zobacz posta
    Ja też miałem kiedyś ten problem z E-520 i 14-54mm.

Na ogniskowej 14-18 niby AF był ustawiony ale zdjęcie było nieostre. W ogóle jak robiłem zdjęcie na szerokim kącie to zdjęcie było skopane.
    Z obiektywem kitowym tych problemów nie miałem
    Próbowałem rożnych ustawień i niestety nic nie pomagało.

Zauważyłem dwie rzeczy:

1. ostre zdjęcia wychodziły dopiero jak użyłem lampy (nawet jak było jasno)
    2. problem wystąpił jak zaktualizowałem body do wersji 1.1

Może to wersja softu powoduje takie zachowanie?

Ostatecznie pozostaje serwis z opisem problemu ale może najpierw do nich zadzwoń i powiedz co się dzieje. Może coś zasugerują

pzodr.
    Zrobiłem dokladne testy tzn statyw, kąty odpowiednie światło itd. Wcześniej test zrobilem ot tak z ręki - ciezko to testem nazwać. Okazuje się, że jednak na test chartach wychodzi gigantyczny FF na wszystkich sloikach, które z e500 działają dobrze. Więc wina ewidentnie korpusu e520.
    Ciężko powiedzieć czy to kwestia firmweru bo od razu po zakupie zrobilem upgrade do 1.1.

Na początek nie zamierzam serwisować tylko rozwiązac umowe kupna sprzedaży z powodu wystąpienia wady ukrytej towaru lub zarządać wymiany na inny egzemplarz z tego samego powodu. Jutro dzwonie do sklepu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    a może to wina uzycia stabilizacji ? czasem to potrafi popsuc zdjęcie.
    Sprawdzilem to bo tez mialem takie podejrzenia. Jednak to nie to.
    Ostatnio edytowane przez rodia ; 14.12.08 o 12:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Niewątpliwie nikogo to nie pocieszy, (mnie też, mam lekki FF) ale warto sobie zdać sprawę, że w Olku w rzeczywistości występują 3 niezależne "fokusy": obraz na matówce, na sensorze autofocusa i na sensorze CCD. Nietrudno zauważyć że perfekcyjnie ostry obraz na matówce czy sensorze AF wcale nie oznacza ostrego zdjęcia. Wygląda, że zgranie tych 3 elementów jest sztuką, nie zawsze osiągniętą.
    Śmieszne jest to, że byle małpka za 150zł, która do autofocusa używa tego samego CCD przynajmniej teoretycznie działa precyzyjniej.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    lordmol A co ja mam dzwonić do ludzi ktorzy zajmują sie wysylaniem paczek do czech?

Dogadałem się ze sprzedawcą i dostałem nowe body.
    I sie pochlastać idzie: fakt, nowe body nie ma takiego dziwacznego problemu jak stare, ale za to ma po prostu zwyczajny FrontFocus na wszystkich moich sloikach na całym zakresie ogniskowych. Wkurzony jestem na tyle, że gdyby nie fakt, ze mam już tyle gratów do e-systemu to pogoniłbym to i kupił cokolwiek innego. Załamka. No nie zostaje mi nic innego jak wysłać do serwisu i jak znam życie trafię do tych przypadków w ktorych sprzet wróci z serwisu w takim stanie jak pojechał :/

2 lata fociłem 500tką bez żadnych i kurde zachciało mi się upgradować sprzet