Witam, Olympus E-510 to mój pierwszy aparat. Bardzo proszę o podpowiedzi na co mam przede wszystkim zwracać uwagę.
Dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość.
Zdjęcia pochodzą z moich prób podczas wakacji.
pozdrawiam
Witam, Olympus E-510 to mój pierwszy aparat. Bardzo proszę o podpowiedzi na co mam przede wszystkim zwracać uwagę.
Dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość.
Zdjęcia pochodzą z moich prób podczas wakacji.
pozdrawiam
Pierwsza uwaga jaka mi przychodzi do głowy ( to odnośnie środkowego zdjęcia ) - to horyzont powinien być na wysokości 1/3 lub 2/3 zdjęcia.
Pozdrawiam, Jola
Pozdrawiam, Jola
W pierwszym ostrość MZ nietrafiona. Albo wszystko albo znak, ale nie pierwszy plan.
Drugie- temat ciekawy ale nie trafiłeś z pogodą. Przy ładnym niebie możnaby pokazać więcej nieba (może ciekawy układ chmur) a uciąć krzaki na brzegu
W trzecim (MZ najciekawszym) może lepiej było poczekać aż słońce całkiem się schowa i zrobić zdjęcie "nocne" (tuż po zachodzie), tylko nie wiem czy miałeś statyw.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Pierwsze nie podoba mi się przede wszystkim kompozycyjnie. Lubię jak droga nieprzerwanie prowadzi wzrok. Nie wiem co chciałeś pokazać ale wyszły raczej nieciekawe skały.
Pozostałe poprawne z tym, że drugie co prawda trochę krzywe ale z klimatem, bardzo uspokaja i podoba się.
W trzecim trochę mnie drażni cięcie drzwi po lewej.
Czy to Trogir?
Pozdrawiam
Jak dla mnie dobrze wybierasz obiekty, ale trzeba popracować nad kadrowaniem:
1-> zdecydowanie powinieneś skierować obiektyw bardziej na lewo, skała po prawej przytłacza zdjęcie
2->podejść bliżej pomostu, tak żeby kończył się gdzieś w środku kadru a zaczynał z lewego dolnego rogu
3->aż się prosi pionowy a i ostrości brak
Ogólnie bardzo fajne foty
E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8
Pierwszy kadr jak ze Strusia Pędziwiatra
Czy wyostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu? Bo mam wrażenie, że ciut rozmiękczone są.
dzięki za odzew i za uwagi szczególnie odnośnie ostrości i kadrowania.
Po zmiejszeniu zdjęć faktycznie ich nie wyostrzyłam. Następnym razem zwrócę na to uwagę.
Jeżeli chodzi o drugie zdjęcie to jest to zatoka morza adriatyckiego w Albanii. Nie było to zachwycające miejsce. Spędziłam tam ze znajomymi może pół godziny i zrobiłam to zdjęcie. Moim zamierzeniem było pokazanie charakteru całego miejsca i pewnie dlatego znalazły się te krzaki po lewej stronie.
Na trzecim zdjeciu sfotografowana jest jedna z uliczek w Kotorze w Montenegro. Niestety nie miałam przy sobie statywu i bardzo tego żałowałam, bo miasto jest wspaniałe, zwłasza wieczorem.
Faktycznie może by było zdjęcie ciekawsze w pionie. Z tego co pamiętam to poziom zastosowałam bo coś mi przeszkadzało u góry kadru gdy ustawiałam na pion i też zdjęcie w poziomie poprostu wydało mi sie bardziej "klimatyczne". Poszukam zdjęcia w pionie.
Dzięki za pomoc. Już dawno nosiłam się z myślą o pokazaniu moich zdjęć, ale jakoś brakowało mi odwagi.
pozdrawiam
![]()