Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 180

Wątek: Panasonic G1 - opinie użytkowników

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snowboy Zobacz posta
    To ma być lustrzanka czy kompakt?
    Skoro nie ma lustra, no to kompakt (ewentualnie hybryda). Piszesz tak, jakby ktoś próbował Ci wmówić, że to lustrzanka.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Według mnie Panasanic jako nowatorska lustrzanka\kompakt w systemie micro 4\3 nie ma wiele wspólnego z prawdziwym lustrem, dla mnie lustrzanka oznacza wizjer optyczny a nie wyświetlacz lcd, na którym obraz wygląda fatalnie. Bawiłem się Panasonic'iem w Media Markt i wrażenia na mnie nie zrobił, na codzień używam Olka E520 i Olek jest godny tego aby nazwać go lustrzanką, zaś Panasonic w moim odczuciu nie. Korpus nie leży za dobrze w dłoni po dłuższym fotografowaniu boli ręka (jest za mały), odchylany wyświetlacz rodem z kompaktu, po co to? To ma być lustrzanka czy kompakt?
    Rozumiem, ze zdania na temat aparatu są moze i podzielone i ja jako amator mam niewiele do powiedzenia, aczkolwiek dla mnie lustrzanka oznacza duży dobrze wykonany oraz dobry w uchwycie korpus, wizjer optyczny, dobre parametry no i oczywiście dobre szkło, Panasonic mi się nie podoba i jak dla mnie to niezwykły kompakt, ktory chce dorownać lustrzance.
    G1 w mojej dłoni leży dobrze (ludzie mają różne dłonie). Jest wyraźnie mniejszy od E520 i to zaleta. Lustrzanką nie jest bo nie ma lustra, ale zrobi wszystko to co lustrzanka E520 i jeszcze więcej. Wizjer jest DUŻO większy, łatwiej na nim cokolwiek odczytać (parametry łatwiej nawet niż w moim 5D), a ochylany LCD to wielka zaleta. I nie hałasuje lustrem - to też zaleta.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Mieszka w
    Zgierz | Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dla mnie cały urok lustrzanki polega na tym charakterystycznym odgłosie lustra. Odchylany wyświetlacz rozumiem, podczas kadrowania, ale lustro to dla mnie lustro i nie potrzebne w nim bajery typu odchylany wyświetlacz czy zamiast wizjera optycznego lcd... spotkałem się z informacjami na kilku stronach o tym, ze G1 to lustrzanka przyszłości... Rozumiem, że każdy z Nas ma różne poglądy na temat lustrzanek, ja osobiście jestem zwolennikiem prawdziwego lustra w cyfrowym wydaniu bez "bajerów".
    Olympus E-520 + Zuiko ED 14-42mm 1:3.5-5.6

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dla mnie cały urok lustrzanki polega na tym charakterystycznym odgłosie lustra.
    Po pierwsze to jak fetyszyzowanie lustra. Pamiętajmy, że lustro to konsekwencja ewolucji lustrzanek tradycyjnych w aparaty cyfrowe. Tak było najprościej jednak w aparacie cyfrowym lustro nie jest niezbędne, mało tego często przeszkadza, stwarza ograniczenia.
    Po drugie nikt nie nazywa G1 lustrzanką ani na taki aparat go nie kreuje (no może poza reklamą telewizyjną, gdzie zdjęciom robionym G1 towarzyszy dźwięk lustra...) G1 to nowa jakość, nowe możliwości i nie ma sensu na niego patrzeć jak na wypasiony kompakt czy wykastrowaną lustrzankę...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ma z lustrzanką wspólne praktycznie wszystkie funkcjonalności, także porównywanie do lustrzanek jest jak najbardziej na miejscu.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A jakie funkcjonalności ma w założeniach lustrzanka?

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dla mnie cały urok lustrzanki polega na tym charakterystycznym odgłosie lustra.
    Dla mnie to największa wada lustrzanki, ten odgłos, i trzask i wstrząsy.
    Urok lustrzanki to TTL, wygoda trzymania, szybkostrzelnosć (nie chodzi mi serie tylko opóźnienie od wciśnięca spustu do zapisania zdjęcia) i urok ostatni, lecz nie najmniej ważny, a właściwie najważniejszy - jakośc obrazowania.

G1 usuwa to irytujące lustro (niestety EVF chyba nie zastąpił jeszcze wizjera), jest mniejszy od dużych lustrzanek, ale na szczęcie nie zmniejszyli go zbytnio, przez co się w miarę wygodnie trzyma.

Tak... bardzo mi się podoba, ale na razie nie oferuje jakiejś super funkcji, która skłoni mnie do przesiadki z e-500. Może 20mm f.17 + filmy będą takimi elementami.

BTW: czy są jacyś nowi użytkownicy co dostali go pod choinkę?
    Ostatnio edytowane przez kateb ; 19.12.08 o 14:22

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A jakie funkcjonalności ma w założeniach lustrzanka?
    Mam to wymieniać? Typowe funkcjonalności lustrzanki to: wymienne obiektywy, AF, wizjer, manualny focus itp. itd.
    Lustro nie jest funkcjonalnością, więc jego brak nie wyłącza G1 z konkurencji z lustrzankami. Można się oczywiście kłócić o wizjer.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 19.12.08 o 14:24
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moim zdaniem założenia "lustrzankowości" to szybki AF, wymienne obiektywy, podgląd (w czasie rzeczywistym) przez obiektyw (i w miarę możności 100% kadru).
    Oczywiście, są odstępstwa - są lustrzanki (z racji posiadania lustra) ale bez wymiennych obiektywów - np. E-10/20.
    G10 nie ma lustra, ale spełnia pozostałe założenia. Uważam go za taką hybrydę z wymiennymi obiektywami. Funkcjonalnie jest do DSLR bardzo mocno zbliżony, ale nie zasługuje na literkę "R". Digital Single Lens .... no właśnie, co ?
    Pozdrawiam
    Michał

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    ...wymienne obiektywy...
    Wymienne obiektywy nie są cechą wszystkich lustrzanek.

...AF...
    AF może być wolny w lustrzankach, może też być szybki w kompaktach. Nie jest to cecha charakterystyczna wszystkich lustrzanek.

...wizjer...
    Wizjery występują również w kompaktach.

...manualny focus...
    Każdy zaawansowany kompakt to ma.