Trzymam kciuki!
Trzymam kciuki!
Andtor2 - jak widzisz metod jest wiele. Ja akurat w takiej sytuacji wybralbym daleki punkt, ostrzyl recznie i tak zostawil, aby skadrowac fajerwerki. Pracy silnika w warunkach sylwestrowych w zyciu bym nie uslyszal.
A moze - zrob test i podziel sie pozniej z nami wynikami?
Zrob raz po swojemu, z ustawianiem ostrosci jak piszesz.
Ale moze sprobuj trybu tematycznego: SCN \ NIGHT PORTRAIT \ ILLUMINATIONS (nie mam polskiego menu). Ja nie uzywam tych trybow, ale ciekawy jestem ile sa warte? Aparat wtedy sam bodajze ostrzy daleko, ustawia przyslone i czas. Moze cos ciekawego wyjdzie? Z tego co dawno temu czytalem w instrukcji, zaleca sie jedynie w miare stabilna pozycje.
Udanych ujec!
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
koniec produkcji G1 - ciekawe czy pojawi się następca bez filmów - niestety gh1 ma w foto bardzo duży banding , nawet przy 100 iso- powodem pewnie to , że matryca nastawiona na video?.
http://43rumors.com/panasonic-g1-discontinued/
Zmierzch LX3 tez chyba nadchodzi, wlasnie zaczela sie wyprzedaz w Cyfrowe.PL.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Pytanko odnośnie G1, nie mam pomysłu, a chciałbym uzyskać podobny efekt jak funkcja D-Lighting w Nikonach - czyli rozjaśnić nieco ciemne obszary zdjęcia wyrównując kontrast, da się to uzyskać w G1? Wiem, PS wszystko załatwi, ale chodzi mi o sprzętowa funkcję.
Z góry dzięki!
Ostatnio edytowane przez ketof ; 7.07.11 o 12:24
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Witajcie,
Odgrzeję trochę wątek G1-ki. Zakupiłem właśnie takowego „staruszka” od kolegi Ar2 (przy okazji podziękowania za udana transakcję). Jako, że jestem także użytkownikiem E-PL1-ki mam pytania do posiadaczy G1-ki.
W Olympusie, bez problemów, wyzwalam zdalnie YN560 (wersja II) za pomocą wbudowanej lampki błyskowej. YN560 ma dwa tryby wyzwalania: z pojedynczym błyskiem lampy głównej oraz z przedbłyskami. W G1-ce wbudowana lampa wyzwala co prawda zdalnie YN560, ale nie jest w stanie zsynchronizować błysku (i to w obu trybach). Wiem, są wyzwalacze radiowe, kabel PC… Czasami jednak potrzebuję wyzwolić lampę w taki sposób. Czy ktoś już spotkał się z takim problemem?
Szumy i degradacja obrazu. JPG (w porównaniu do PL1-ki) już przy ISO 640 nie wygląda najlepiej. Mam zainstalowany soft 1.5. Spotkałem się z opinią, iż lepsze efekty daje soft 1.2. Faktycznie tak jest?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Kiedyś wyzwalalem male yn i dzialalo na fotoceli normalnie...
Degradacja obrazu? Jedyne co może martwić, to od ISO 800 spadek dynamiki i koloru w JPG, odszumiarke można smialo wylaczyc.
Uzywam w zasadzie nieprzerwanie g1 od jego premiery i uważam, ze jest bardziej niż przyzwoity jeśli chodzi o detal i jakość, mlodsze konstrukcje może czasem zawstydzic.
Jpga jak z eplki nie da się ustawic od kopa, a i balans na auto trzeba trochę przesunąć, soft 1.5 jest ok, któryś tam wczesniej byli wlasnie skopany ze wzgledu na agresywne wyostrzanie, teraz jest ok
Robię jpgi z delikatnym odszumianiem na auto i czasem koryguje w pp, za ta kasę to bezkonkurencyjny aparat
Nie kombinuj rob fotki![]()
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Używam G1 z softem 1.2, czy 1.5 jest gorszy jeśli chodzi o szumy to nie wiem, ale też spotkałem się z taką opinią i nie zamierzam sprawdzaćUważam, że iso 800 jest w pełni akceptowalne. Przykładowe zdjęcie z iso 800. Musiało takie być bo obiektyw mZD 40-150 na max ogniskowej czyli 150mm (ekwiwalent dla FF 300mm). Zdjęcie z ręki (brak stabilizacji w G1 z tym obiektywem) tylko pomniejszony jpg tak wygląda:
Jakość nie jest rewelacyjna na to ma też wpływ obiektyw i ta max ogniskowa, ale jeśli chodzi o szumy to myślę nie jest tak źle.
Także jak napisał Janeczek