Strona 17 z 18 PierwszyPierwszy ... 715161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 180

Wątek: Panasonic G1 - opinie użytkowników

rodzyn
    Gość
    Trzymam kciuki!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Andtor2 - jak widzisz metod jest wiele. Ja akurat w takiej sytuacji wybralbym daleki punkt, ostrzyl recznie i tak zostawil, aby skadrowac fajerwerki. Pracy silnika w warunkach sylwestrowych w zyciu bym nie uslyszal.

A moze - zrob test i podziel sie pozniej z nami wynikami?

Zrob raz po swojemu, z ustawianiem ostrosci jak piszesz.

Ale moze sprobuj trybu tematycznego: SCN \ NIGHT PORTRAIT \ ILLUMINATIONS (nie mam polskiego menu). Ja nie uzywam tych trybow, ale ciekawy jestem ile sa warte? Aparat wtedy sam bodajze ostrzy daleko, ustawia przyslone i czas. Moze cos ciekawego wyjdzie? Z tego co dawno temu czytalem w instrukcji, zaleca sie jedynie w miare stabilna pozycje.

Udanych ujec!

rodzyn
    Gość
    koniec produkcji G1 - ciekawe czy pojawi się następca bez filmów - niestety gh1 ma w foto bardzo duży banding , nawet przy 100 iso- powodem pewnie to , że matryca nastawiona na video?.

http://43rumors.com/panasonic-g1-discontinued/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zmierzch LX3 tez chyba nadchodzi, wlasnie zaczela sie wyprzedaz w Cyfrowe.PL.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Pytanko odnośnie G1, nie mam pomysłu, a chciałbym uzyskać podobny efekt jak funkcja D-Lighting w Nikonach - czyli rozjaśnić nieco ciemne obszary zdjęcia wyrównując kontrast, da się to uzyskać w G1? Wiem, PS wszystko załatwi, ale chodzi mi o sprzętowa funkcję.

Z góry dzięki!
    Ostatnio edytowane przez ketof ; 7.07.11 o 12:24

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ketof Zobacz posta
    ...da się to uzyskać w G1?
    Da się, i.Exposure się to zwie. W menu druga zakładka opcji fotograficznych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ketof Zobacz posta
    Pytanko odnośnie G1, nie mam pomysłu, a chciałbym uzyskać podobny efekt jak funkcja D-Lighting w Nikonach - czyli rozjaśnić nieco ciemne obszary zdjęcia wyrównując kontrast, da się to uzyskać w G1?
    Tak, jest lecz nie pamiętam jak to się nazywa.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Odp: Panasonic G1 - opinie użytkowników

Witajcie,
    Odgrzeję trochę wątek G1-ki. Zakupiłem właśnie takowego „staruszka” od kolegi Ar2 (przy okazji podziękowania za udana transakcję). Jako, że jestem także użytkownikiem E-PL1-ki mam pytania do posiadaczy G1-ki.

W Olympusie, bez problemów, wyzwalam zdalnie YN560 (wersja II) za pomocą wbudowanej lampki błyskowej. YN560 ma dwa tryby wyzwalania: z pojedynczym błyskiem lampy głównej oraz z przedbłyskami. W G1-ce wbudowana lampa wyzwala co prawda zdalnie YN560, ale nie jest w stanie zsynchronizować błysku (i to w obu trybach). Wiem, są wyzwalacze radiowe, kabel PC… Czasami jednak potrzebuję wyzwolić lampę w taki sposób. Czy ktoś już spotkał się z takim problemem?

Szumy i degradacja obrazu. JPG (w porównaniu do PL1-ki) już przy ISO 640 nie wygląda najlepiej. Mam zainstalowany soft 1.5. Spotkałem się z opinią, iż lepsze efekty daje soft 1.2. Faktycznie tak jest?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Kiedyś wyzwalalem male yn i dzialalo na fotoceli normalnie...
    Degradacja obrazu? Jedyne co może martwić, to od ISO 800 spadek dynamiki i koloru w JPG, odszumiarke można smialo wylaczyc.

Uzywam w zasadzie nieprzerwanie g1 od jego premiery i uważam, ze jest bardziej niż przyzwoity jeśli chodzi o detal i jakość, mlodsze konstrukcje może czasem zawstydzic.

Jpga jak z eplki nie da się ustawic od kopa, a i balans na auto trzeba trochę przesunąć, soft 1.5 jest ok, któryś tam wczesniej byli wlasnie skopany ze wzgledu na agresywne wyostrzanie, teraz jest ok

Robię jpgi z delikatnym odszumianiem na auto i czasem koryguje w pp, za ta kasę to bezkonkurencyjny aparat

Nie kombinuj rob fotki

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Panasonic G1 - opinie użytkowników

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Witajcie,
    ...JPG (w porównaniu do PL1-ki) już przy ISO 640 nie wygląda najlepiej. Mam zainstalowany soft 1.5. Spotkałem się z opinią, iż lepsze efekty daje soft 1.2. Faktycznie tak jest?
    Używam G1 z softem 1.2, czy 1.5 jest gorszy jeśli chodzi o szumy to nie wiem, ale też spotkałem się z taką opinią i nie zamierzam sprawdzać Uważam, że iso 800 jest w pełni akceptowalne. Przykładowe zdjęcie z iso 800. Musiało takie być bo obiektyw mZD 40-150 na max ogniskowej czyli 150mm (ekwiwalent dla FF 300mm). Zdjęcie z ręki (brak stabilizacji w G1 z tym obiektywem) tylko pomniejszony jpg tak wygląda:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1360396.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	525,4 KB
ID:	75604

Jakość nie jest rewelacyjna na to ma też wpływ obiektyw i ta max ogniskowa, ale jeśli chodzi o szumy to myślę nie jest tak źle.
    Także jak napisał Janeczek
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    ..... za ta kasę to bezkonkurencyjny aparat
    Nie kombinuj rob fotki pozdrowionka