Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 180

Wątek: Panasonic G1 - opinie użytkowników

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Po prostu zrob kilka zdjec na 1/30, a przekonasz sie, ze nie jest tak zle z poruszeniem. Chyba, ze obiekt rzeczywiscie jest w ruchu - wtedy przejdz na tryb Manualny, skroc po prostu czas.

Mozesz skracac dowolnie do 1/160. Jedyna roznica to taka, ze mniejszy wplyw bedzie mialo swiatlo zastane, a wiekszy to pochodzace z lampy. Co moze sie objawiac roznym balansem bieli! Poeksperymentuj troche

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Po prostu zrob kilka zdjec na 1/30, a przekonasz sie, ze nie jest tak zle z poruszeniem. Chyba, ze obiekt rzeczywiscie jest w ruchu
    Faktycznie nie jest tak źle, a nawet dobrze. Miałem na myśli raczej statyczne obiekty i wpływ czasu 1/30 na drżenie łapek. W jednym z artykułów o G1 tak napisali : " Przy fotografowaniu w gorszych warunkach warto wykorzystać optyczny stabilizator obrazu MEGA O.I.S. Dzieki niemu mozliwe jest wykonywanie ostrych i nieporuszonych zdjec przy czasach migawki nawet rzedu 1/20 sekundy", a to bardzo blisko 1/30 przecież. Robiłem próby z najdłuższą ogniskową obiektywu 45mm (ekwiwalent 90mm), przy wyłączonej stabilizacj, fotka z lampą czas ustawiło oczywiście na 1/30s (dla takiej ogniskowej, bezpieczny czas w zasadzie powinien być 1/90s) i zdjęcie również dobrze wyszło. Coraz bardziej skłaniam się do tezy, że przełącznik na obiektywie tak naprawdę nie wyłącza stabilizacji. Potwierdziły to też próby w trybie S z czasem 1/20s z włączoną i wyłączoną stabilizacją, zdjęcia praktycznie takie same (ostrość), dlatego pewnie z lampą i z czasem 1/30s także dobrze wychodzą. W sumie może nie jest to istotne, ważne aby dobre zdjęcia były

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Faktycznie nie jest tak źle, a nawet dobrze. Miałem na myśli raczej statyczne obiekty i wpływ czasu 1/30 na drżenie łapek. W jednym z artykułów o G1 tak napisali : " Przy fotografowaniu w gorszych warunkach warto wykorzystać optyczny stabilizator obrazu MEGA O.I.S. Dzieki niemu mozliwe jest wykonywanie ostrych i nieporuszonych zdjec przy czasach migawki nawet rzedu 1/20 sekundy", a to bardzo blisko 1/30 przecież. Robiłem próby z najdłuższą ogniskową obiektywu 45mm (ekwiwalent 90mm), przy wyłączonej stabilizacj, fotka z lampą czas ustawiło oczywiście na 1/30s (dla takiej ogniskowej, bezpieczny czas w zasadzie powinien być 1/90s) i zdjęcie również dobrze wyszło. Coraz bardziej skłaniam się do tezy, że przełącznik na obiektywie tak naprawdę nie wyłącza stabilizacji. Potwierdziły to też próby w trybie S z czasem 1/20s z włączoną i wyłączoną stabilizacją, zdjęcia praktycznie takie same (ostrość), dlatego pewnie z lampą i z czasem 1/30s także dobrze wychodzą. W sumie może nie jest to istotne, ważne aby dobre zdjęcia były
    Stabilizacja ma, to do siebie, że działa różnie w różnych rękach. Pamiętaj o tym. Utrzymanie zdjęcia przy ogniskowej 90mm i czasie 1/30s nie jest czymś nadzwyczajnym. Ludziom udaje się takich rzeczy dokonać i bez stabilizacji. Czasami poruszenie jest na tyle nieznaczne, że nie będziesz wiedział z czym masz doczynienia.

W przypadku małych aparatów z krótkimi obiektywami i wyczuwalnej wadze będzie, to jeszcze łatwiejsze do osiągnięcia.

PS. Całkiem możliwe, że masz ręce hirurga.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Gdy wykonujesz zdjecia z wlaczona lampa blyskowa, poruszenie jest niewidoczne, szczegolnie na pierwszym planie, gdzie lampa dobrze oswietla. Mozesz sobie wstukac nawet 1/4 sekundy i wylaczyc stabilizacje. Warunek to; swiatlo lampy musi dominowac. Blysk trwa tak krotko (1/500-1/10000), ze przedmiot rejestrowany musi byc nim zamrozony- nieporuszony. Na dalszych planach poruszenie jest widoczne, tam dominuje swiatlo zastane, czesto jednak nie ma to znaczenia dla calej fotografii. Jesli robisz zdjecia osob poruszajacych sie troche szybciej (taniec) bezpiecznie jest wstukac 1/60 a nawet 1/80 wtedy nawet na drugim planie wszystko jest nieporuszone.
    Jesli nawet troszke widac ruch to dodaje to uroku zdjeciom.
    Czesc.Ch.
    P.s. autor tego artykulu wykorzystuje przy pierwszej fotografii zasade zmrozenia postaci 1 sek. i f5,6, warto poczytac calosc.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10006
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 2.12.09 o 18:36

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Dzięki rodzyn, miałbym pytanie do użytkowników G1, zastanawiam się nad czasem jaki ustawia aparat przy zdjęciach z wbudowaną lampą, a jest to u mnie bynajmniej zawsze 1/30s, nie zależy czy włączę stabilizację w obiektywie, czy bez, a także zmiana ogniskowej nie wpływa na czas. Zawsze myślałem, że taki bezpieczny czas aby nie poruszyć zdjęcie to 1/60s, przy krótkich ogniskowych obiektywu, dodam jeszcze, że wskaźnik lampy na ekranie LCD po naciśnięciu spustu migawki do połowy świeci na czerwono...., czy tak ma być?, czy coś namieszałem w ustawieniach, będę wdzięczny za odpowiedzi...
    Nie mam tego aparatu ale zmiana ogniskowej powinna zawsze pociągać za soba zmianę czasu synchronizacji z lampą. Tak było juz za czasów analogów.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dzięki Chomski za szczegółowe wyjaśnienie, człowiek uczy się całe życie, artykuł przeczytam oczywiście. "Pobawiłem" się dziś jeszcze z czasami 1/15s, tym razem z lampą i bez lampy, potwierdziło się to co napisałeś. Bez lampy i włączonej stabilizacji już spore rozmycie (fociłem tekst drukowany), z włączoną stabilizacją OK, czyli przełącznik działa prawidłowo.
    PS
    Jeszcze miałbym jedno pytanie, chcę uaktualnić firmware (mam 1.0) na razie myślałem do wersji 1.2 , pobrałem z tej strony http://www.panasonic.pl/obsluga_klie...5&model=DMC-G1 panasonica, czy trzeba najpierw wgrać wersję 1.1, a później 1.2, czy wystarczy od razu 1.2, nie jestem pewny czy ta 1.2 zawiera także poprawki z 1.1 i czy nie ma ryzyka utraty polskiego menu w aparacie.

EuroLiberty
    Gość
    Jeszcze miałbym jedno pytanie, chcę uaktualnić firmware (mam 1.0) na razie myślałem do wersji 1.2 , pobrałem z tej strony http://www.panasonic.pl/obsluga_klie...5&model=DMC-G1 panasonica, czy trzeba najpierw wgrać wersję 1.1, a później 1.2, czy wystarczy od razu 1.2, nie jestem pewny czy ta 1.2 zawiera także poprawki z 1.1 i czy nie ma ryzyka utraty polskiego menu w aparacie.
    Ostatni firmware zawiera wszystkie wcześniejsze poprawki. Wgraj ostani.

rodzyn
    Gość
    ale bez możliwości używania obcych aku!
    1, 2 daje tą możliwość jest w temacie link do 1,3 była przez chwile -szybko zmieniona przez Panasa już na blokującą - mam wgraną wersje pierwszą bez blokady aku 1.3 i jest OK( teraz się śpieszę ale link pochodził od Jerry_R
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    udało mi się odszukać wpis z tym linkiem:

https://forum.olympusclub.pl/showthr...=14082&page=69
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 3.12.09 o 13:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    EuroLiberty, rodzyn, dzięki za odpowiedzi. Wgrałem wersję 1.2 i na razie przy tym zostanę. Pod tym podanym linkiem (i wchodząc dalej na następne), już zdaje się nie można pobrać tej 1.3 bez blokady obcych aku., albo ja nie znalazłem Na wersji 1.3 tak bardzo mi nie zależy, tam poprawiono zdaje się głównie współpracę z obiektywami innymi niż panasonica, jeśli coś dokupię to raczej tego panasa 45-200mm, a z tym będzie zapewne dobre współdziałanie.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.12.09 o 19:46

rodzyn
    Gość
    EuroLiberty, rodzyn, dzięki za odpowiedzi. Wgrałem wersję 1.2 i na razie przy tym zostanę. Pod tym podanym linkiem (i wchodząc dalej na następne), już zdaje się nie można pobrać tej 1.3 bez blokady obcych aku., albo ja nie znalazłem Na wersji 1.3 tak bardzo mi nie zależy, tam poprawiono zdaje się głównie współpracę z obiektywami innymi niż panasonica, jeśli coś dokupię to raczej tego panasa 45-200mm, a z tym będzie zapewne dobre współdziałanie.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
    jak co, to to 1.3 z obcymi aku mam u siebie na pulpicie- więc gdyby ktoś potrzebował to udostępnie .
    Pozdrawiam