A propos aparatu i mrozu to przypomina mi się jeden film...301 Moved Permanently
A propos aparatu i mrozu to przypomina mi się jeden film...301 Moved Permanently
OLYMPUS Your Vision, Our Future
Stało się,G1 wylądował w mojej torbiemam go niecałą dobę i jesteśmy na etapie gry wstępnej. Jak przystało na taką grę jest miło i nastrojowo
.Po tych kilku godzinach mogę powiedzieć,że zapowiada się całkiem udany mezalians....celowo piszę mezalians bo od lat jestem użytkownikiem luster.Aparacik już został okiełznany i wszystko ustawiłem pod swoje potrzeby,przyzwyczajenia i zachcianki.To maleństwo jest na prawdę bardzo elastyczne i w zasadzie ma wszystko co potrzeba.Co do ergonomii.Dla mnie jest ciut za mały no ale takie były założenia systemu.To,że jest mały nie ujmuje niczego z użyteczności G1 po prostu taki jego urok
Biorąc pod uwagę,że jest to system ukierunkowany dla rynku amatorskiego gdzie gabaryty,waga ma zasadnicze znaczenie to ocenę można dać tylko jedną 5+.Cały swój potencjał i możliwości skutecznego,dyskretnego i wygodnego użycia G1 okazuje użytkownikowi w trakcie pracy z genialnym wyświetlaczem lcd.Tak to ustrojstwo jest genialne z resztą jak chyba cały aparat,czy takim okaże się sytem,tego nie wiem ale bardzo na to liczę.Teraz zejdźmy na ziemię i troszkę konkretów :
Wizjer:
jako wieloletniu uzytkownik luster...mało tego użytkownik wychowany na wspaniałych skrzynkach analogowych takich jak F 1,T90,OM,OM4 itp wizjer ma olbrzymie znaczenie.reasumując: do tej pory zadowalały mnie wizjery sprzetu analogowego bądź wizjery FF w cyfrze.jak jest w G1 ?? Już odpowiadam jest dobrze,może nie genialnie ale dobrze.Napewno lepiej niż w tanich budżetowych lustrach.Ocena 4-
Auto focus:
tego sie obawiałem bo przyzwyczajony byłem do USM Canona.Szybkość zadowalająca.Ilość pomyłek w ustawieniu AF G1 jest znikoma a co najwązniejsze w zasadzie tan Af w G1 jest praktycznie bezgłosny.Tu wystawiam ocenę celującą 6.
Pomiar światła:
Bez zastrzeżeń choć muszę poznać jego specyfikę.Na chwilę obecną nic więcej napisać nie mogę.Ocena przynajmniej 5
Tryby automatyki i możliwości dostrojenia aparatu pod siebie :
Tu jest bardzo dobrze,wręcz genialnie z jednym dużym minusem a mianowicie brak czasu B.dlatego ocena nie może być inna niż 3 Czasem zdaża mi się robić zdjęcia w nocy i brak B ogranicza choć najdłuższym czasem jakim dysponuje G1 jest 60 sek co troszkę rekompensuje brak B
Jakość wykonania:
W zasadzie bez zastrzeżeń.Użyte materiały są dobrej jakości,dobrze spasowane a pokrycie korpusu G1 tworzywem przypominającym gumę podnosi walory organoleptyczne G1.Ocena 5.zabrakło do 6 minimalnie nie równo chowającą się wbudowaną lampę błyskową.Tzn po zamknięciu z jednej strony lampa wystaję nieco ponad krawędź (chciało by się napisać pryzmatu hahahaha ) powiedzmy to tak atrapy pryzmatu.Tak na oko jest to ok 0,3mm
Matryca:
Rozdzielczość mnie zadowala w zupełności.Co do jej szumów,przejść tonalnych to jest jeszcze zawcześnie na jakiekolwiek oceny.Tu chyba choć wiem,że to nie jest cechą matrycy wspomnę o możliwości fotografowania w kadrze o proporcjach 16:9 Każdy posiadacz współczesnego TV oferującego Full HD 1920x1080 doceni możliwość oglądania zdjęć na takim Tv w oferowanej proporcji kadru.Naprawdę wygląda to świetnie.
W zasadzie na chwilę obecną to tyle.Nie odważę się jeszcze na ocenę obiektywu.Po za tym poczekajmy jak w mojej torbie zagości 45-200mm.Wtedy potestuję je w jakiś weekend i wyrobię sobie jako taką opinię.Na sam koniec chciałbym dodac dla mnie rzecz dużej wagi a mianowicie sposób ręcznego ustawiania ostrości.Powiem krótko jest genialne i sprawdza się w 100% Oczywiście przy motywach statycznych takich jak choćby makrofotografia.Już teraz planuję zakup przejściówki m4/3-Fd i jakiegoś fajnego słoika w stylu 135/2 lub 200/2,8 co pozwoli mi szaleć w dziedzinie makro w moim stylu
To mniej więcej na chwilę obecną tyle.Moja ocena napewno nie jest obiektywna.Napewno nie jest pełna.Zapewne dla wielu osób G1 jest i będzie totalnym niewypałem ale jestem pewien,że dla wielu innych będzie też genialnym narzędziem które dostarczy nam wiele przyjemności z fotografowania.No i nie zapominajmy o najwązniejszym to My robimy zdjęcia a nie aparat...aparat taki jak G1,E-30,E3,1DsmkIII i inne maja tylko stanowić przedłużenie naszej percepcji i pozwalać rejestrować w kombinacji z naszą interpretacją to co nas zachwyca,ujmuję,etc,etc.O rany....ale się rozpisałem a chciałęm tylko napisać,że G1 jest OK
RE: usunąłem zbędne centrowanie.
Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 20.02.09 o 00:14
Witam!
Pozdrawiam
Polecam lekturę podręcznikaTryb B (bulb) jest - zresztą, czemu miałoby go nie być?
Max. czas trybu B to 4 min.
Nie do końca jest to atrapaPrzekrój G1 można znaleźć w necie i można na nim zobaczyć, że aż 3/4 tej tzw. atrapy zajmuje ... wizjer
Inna sprawa, że Panasonic celowo wybrał design lustrzanki ...
Witaj Witek w kompanii...
E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.
Cezar_ masz rację jest czas B nie wiem jakim cudem go wczoraj wieczorem nie widziałem ;D
W sklepie bodajże Komputronik przez jeden dzień (jak nie przez kilka godzin) była promocja : G1 + 2 obiektywy za.... 2200 zł. Znajomy się na to załapał i biega z dwoma kitami. Ech.........![]()
Witam po raz pierwszy na tym forum (linka dostałem dzięki uprzejmości Kolegi Jerry_R).
Jestem szczęśliwym posiadaczem G1 od maja br - udało mi się go kupić w promocji bez vat - 1505 zł. Potem dokupiłem jeszcze drugi obiektyw 45-200.
Ogólnie jestem b. zadowolony ze sprzętu, wcześniej używałem Lumixa FZ18 który również dobrze się sprawdzał ale tylko w dobrych warunkach oświetleniowych (miał ZNAKOMITY obiektyw) albo z lampą - brakowało mi możliwości robienia zdjęć dobrej jakości we gorszych warunkach bez lampy, a jednocześnie nie chciałem wielkiego rozmiarem sprzętu. G1 sprawdził się doskonale, chociaż teraz już pojawiły się jeszcze mniejsze sprzęty (EP-1, GF1), to na razie nie myślę o zmianie, zwłaszcza że ceny w/w są póki co zaporowe.
Trochę zdjęć dostępnych tutaj:
http://picasaweb.google.pl/TomaszHei...zczyt01092009#
http://picasaweb.google.pl/TomaszHeim/OrlaPerc20092009#
pozdrawiam wszystkich
Tomek
Jako, że swego czasu radziłem się o odnośnie zakupu aparatu czuję się zobowiązany do informacji o moim wyborze. No więc jest to Panasonic G1, odpuściłem sobie filmy (GH1) i pogodziłem się z używaniem dwu obiektywów (45-200mm w planie), nie ukrywam, że względy cenowe odegrały dużą rolę i na jakiś większy spadek cen GH1 raczej nie ma co liczyć. Za G1 dałem 1490zł, z "drugiej reki" używany był 2 miesiące, stan idealny jak nówka. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, po przesiadce z kompaktu, zaskakuje szybkość AF, brak opóźnienia po wciśnięciu spustu migawki, świetny wyświetlacz LCD, duży i wyraźny, szybszy dostęp do najważniejszych ustawień. Jak na moje amatorskie potrzeby super sprzęt.
Pozdrawiam.
gratuluję zakupu!
Dzięki rodzyn, miałbym pytanie do użytkowników G1, zastanawiam się nad czasem jaki ustawia aparat przy zdjęciach z wbudowaną lampą, a jest to u mnie bynajmniej zawsze 1/30s, nie zależy czy włączę stabilizację w obiektywie, czy bez, a także zmiana ogniskowej nie wpływa na czas. Zawsze myślałem, że taki bezpieczny czas aby nie poruszyć zdjęcie to 1/60s, przy krótkich ogniskowych obiektywu, dodam jeszcze, że wskaźnik lampy na ekranie LCD po naciśnięciu spustu migawki do połowy świeci na czerwono...., czy tak ma być?, czy coś namieszałem w ustawieniach, będę wdzięczny za odpowiedzi...