Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 180

Wątek: Panasonic G1 - opinie użytkowników

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A propos aparatu i mrozu to przypomina mi się jeden film... 301 Moved Permanently
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Stało się,G1 wylądował w mojej torbie mam go niecałą dobę i jesteśmy na etapie gry wstępnej. Jak przystało na taką grę jest miło i nastrojowo .Po tych kilku godzinach mogę powiedzieć,że zapowiada się całkiem udany mezalians....celowo piszę mezalians bo od lat jestem użytkownikiem luster.Aparacik już został okiełznany i wszystko ustawiłem pod swoje potrzeby,przyzwyczajenia i zachcianki.To maleństwo jest na prawdę bardzo elastyczne i w zasadzie ma wszystko co potrzeba.Co do ergonomii.Dla mnie jest ciut za mały no ale takie były założenia systemu.To,że jest mały nie ujmuje niczego z użyteczności G1 po prostu taki jego urok Biorąc pod uwagę,że jest to system ukierunkowany dla rynku amatorskiego gdzie gabaryty,waga ma zasadnicze znaczenie to ocenę można dać tylko jedną 5+.Cały swój potencjał i możliwości skutecznego,dyskretnego i wygodnego użycia G1 okazuje użytkownikowi w trakcie pracy z genialnym wyświetlaczem lcd.Tak to ustrojstwo jest genialne z resztą jak chyba cały aparat,czy takim okaże się sytem,tego nie wiem ale bardzo na to liczę.Teraz zejdźmy na ziemię i troszkę konkretów :

Wizjer:

jako wieloletniu uzytkownik luster...mało tego użytkownik wychowany na wspaniałych skrzynkach analogowych takich jak F 1,T90,OM,OM4 itp wizjer ma olbrzymie znaczenie.reasumując: do tej pory zadowalały mnie wizjery sprzetu analogowego bądź wizjery FF w cyfrze.jak jest w G1 ?? Już odpowiadam jest dobrze,może nie genialnie ale dobrze.Napewno lepiej niż w tanich budżetowych lustrach.Ocena 4-

Auto focus:
    tego sie obawiałem bo przyzwyczajony byłem do USM Canona.Szybkość zadowalająca.Ilość pomyłek w ustawieniu AF G1 jest znikoma a co najwązniejsze w zasadzie tan Af w G1 jest praktycznie bezgłosny.Tu wystawiam ocenę celującą 6.

Pomiar światła:
    Bez zastrzeżeń choć muszę poznać jego specyfikę.Na chwilę obecną nic więcej napisać nie mogę.Ocena przynajmniej 5

Tryby automatyki i możliwości dostrojenia aparatu pod siebie :
    Tu jest bardzo dobrze,wręcz genialnie z jednym dużym minusem a mianowicie brak czasu B.dlatego ocena nie może być inna niż 3 Czasem zdaża mi się robić zdjęcia w nocy i brak B ogranicza choć najdłuższym czasem jakim dysponuje G1 jest 60 sek co troszkę rekompensuje brak B

Jakość wykonania:
    W zasadzie bez zastrzeżeń.Użyte materiały są dobrej jakości,dobrze spasowane a pokrycie korpusu G1 tworzywem przypominającym gumę podnosi walory organoleptyczne G1.Ocena 5.zabrakło do 6 minimalnie nie równo chowającą się wbudowaną lampę błyskową.Tzn po zamknięciu z jednej strony lampa wystaję nieco ponad krawędź (chciało by się napisać pryzmatu hahahaha ) powiedzmy to tak atrapy pryzmatu.Tak na oko jest to ok 0,3mm

Matryca:
    Rozdzielczość mnie zadowala w zupełności.Co do jej szumów,przejść tonalnych to jest jeszcze zawcześnie na jakiekolwiek oceny.Tu chyba choć wiem,że to nie jest cechą matrycy wspomnę o możliwości fotografowania w kadrze o proporcjach 16:9 Każdy posiadacz współczesnego TV oferującego Full HD 1920x1080 doceni możliwość oglądania zdjęć na takim Tv w oferowanej proporcji kadru.Naprawdę wygląda to świetnie.

W zasadzie na chwilę obecną to tyle.Nie odważę się jeszcze na ocenę obiektywu.Po za tym poczekajmy jak w mojej torbie zagości 45-200mm.Wtedy potestuję je w jakiś weekend i wyrobię sobie jako taką opinię.Na sam koniec chciałbym dodac dla mnie rzecz dużej wagi a mianowicie sposób ręcznego ustawiania ostrości.Powiem krótko jest genialne i sprawdza się w 100% Oczywiście przy motywach statycznych takich jak choćby makrofotografia.Już teraz planuję zakup przejściówki m4/3-Fd i jakiegoś fajnego słoika w stylu 135/2 lub 200/2,8 co pozwoli mi szaleć w dziedzinie makro w moim stylu
    To mniej więcej na chwilę obecną tyle.Moja ocena napewno nie jest obiektywna.Napewno nie jest pełna.Zapewne dla wielu osób G1 jest i będzie totalnym niewypałem ale jestem pewien,że dla wielu innych będzie też genialnym narzędziem które dostarczy nam wiele przyjemności z fotografowania.No i nie zapominajmy o najwązniejszym to My robimy zdjęcia a nie aparat...aparat taki jak G1,E-30,E3,1DsmkIII i inne maja tylko stanowić przedłużenie naszej percepcji i pozwalać rejestrować w kombinacji z naszą interpretacją to co nas zachwyca,ujmuję,etc,etc.O rany....ale się rozpisałem a chciałęm tylko napisać,że G1 jest OK

RE: usunąłem zbędne centrowanie.
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 20.02.09 o 00:14

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam!
    Cytat Zamieszczone przez Witek@ Zobacz posta

Tryby automatyki i możliwości dostrojenia aparatu pod siebie :
    Tu jest bardzo dobrze,wręcz genialnie z jednym dużym minusem a mianowicie brak czasu B.dlatego ocena nie może być inna niż 3 Czasem zdaża mi się robić zdjęcia w nocy i brak B ogranicza choć najdłuższym czasem jakim dysponuje G1 jest 60 sek co troszkę rekompensuje brak B

Polecam lekturę podręcznika Tryb B (bulb) jest - zresztą, czemu miałoby go nie być?
    Max. czas trybu B to 4 min.

Cytat Zamieszczone przez Witek@ Zobacz posta
    Jakość wykonania:
    ... lampa wystaję nieco ponad krawędź (chciało by się napisać pryzmatu hahahaha ) powiedzmy to tak atrapy pryzmatu.
    Nie do końca jest to atrapa Przekrój G1 można znaleźć w necie i można na nim zobaczyć, że aż 3/4 tej tzw. atrapy zajmuje ... wizjer
    Inna sprawa, że Panasonic celowo wybrał design lustrzanki ...

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Thumbs up

Witaj Witek w kompanii...
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cezar_ masz rację jest czas B nie wiem jakim cudem go wczoraj wieczorem nie widziałem ;D

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W sklepie bodajże Komputronik przez jeden dzień (jak nie przez kilka godzin) była promocja : G1 + 2 obiektywy za.... 2200 zł. Znajomy się na to załapał i biega z dwoma kitami. Ech.........

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Witam po raz pierwszy na tym forum (linka dostałem dzięki uprzejmości Kolegi Jerry_R).
    Jestem szczęśliwym posiadaczem G1 od maja br - udało mi się go kupić w promocji bez vat - 1505 zł. Potem dokupiłem jeszcze drugi obiektyw 45-200.
    Ogólnie jestem b. zadowolony ze sprzętu, wcześniej używałem Lumixa FZ18 który również dobrze się sprawdzał ale tylko w dobrych warunkach oświetleniowych (miał ZNAKOMITY obiektyw) albo z lampą - brakowało mi możliwości robienia zdjęć dobrej jakości we gorszych warunkach bez lampy, a jednocześnie nie chciałem wielkiego rozmiarem sprzętu. G1 sprawdził się doskonale, chociaż teraz już pojawiły się jeszcze mniejsze sprzęty (EP-1, GF1), to na razie nie myślę o zmianie, zwłaszcza że ceny w/w są póki co zaporowe.
    Trochę zdjęć dostępnych tutaj:

http://picasaweb.google.pl/TomaszHei...zczyt01092009#
    http://picasaweb.google.pl/TomaszHeim/OrlaPerc20092009#

pozdrawiam wszystkich
    Tomek

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Jako, że swego czasu radziłem się o odnośnie zakupu aparatu czuję się zobowiązany do informacji o moim wyborze. No więc jest to Panasonic G1, odpuściłem sobie filmy (GH1) i pogodziłem się z używaniem dwu obiektywów (45-200mm w planie), nie ukrywam, że względy cenowe odegrały dużą rolę i na jakiś większy spadek cen GH1 raczej nie ma co liczyć. Za G1 dałem 1490zł, z "drugiej reki" używany był 2 miesiące, stan idealny jak nówka. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, po przesiadce z kompaktu, zaskakuje szybkość AF, brak opóźnienia po wciśnięciu spustu migawki, świetny wyświetlacz LCD, duży i wyraźny, szybszy dostęp do najważniejszych ustawień. Jak na moje amatorskie potrzeby super sprzęt.
    Pozdrawiam.

rodzyn
    Gość
    gratuluję zakupu!

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dzięki rodzyn, miałbym pytanie do użytkowników G1, zastanawiam się nad czasem jaki ustawia aparat przy zdjęciach z wbudowaną lampą, a jest to u mnie bynajmniej zawsze 1/30s, nie zależy czy włączę stabilizację w obiektywie, czy bez, a także zmiana ogniskowej nie wpływa na czas. Zawsze myślałem, że taki bezpieczny czas aby nie poruszyć zdjęcie to 1/60s, przy krótkich ogniskowych obiektywu, dodam jeszcze, że wskaźnik lampy na ekranie LCD po naciśnięciu spustu migawki do połowy świeci na czerwono...., czy tak ma być?, czy coś namieszałem w ustawieniach, będę wdzięczny za odpowiedzi...