Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Jaka ładowarka do enloop'ów

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    bc700 i bc900 mają zabiezpieczenie przeciw przegrzaniu ogniw wiec bez obaw. Jak aku ma za dużą temp to przerywaja ładowanie do czasu odpowiedniego spadku temperatury.
    Poza tym pamietajcie, ze 1/10 prądu godzinnego to absolutne minimum prądu ładowania.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    tak, na allegro był zestaw BC-700 + sanyo 2700 za 119zł. a rozprowadzał je sklep, który ma filie we Wrocławiu na ulicy Jaracza. W październiku pytałem się osobiście kiedy będą te zestawy w sklepie to pani powiedziała ze pod koniec listopada, później, że może w grudniu:/ W sumie bym już nie liczył na dostanie BC-700 przynajmniej w tym sklepie , są tylko BC-900.
    W Warszawie sklep na Wileńskiej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yac Zobacz posta
    j.w.
    używam BC700 do enelop`ów i ten zestaw jak najbardziej się sprawdza
    witam, ja tez korzystam z tej ładowareczki...jak najbardziej polecam...wygodna no i mozliwośc oddzielnego ustawienia ładowania każdego aku...sprawdzenia ogniw..a też używam aku enelop...są wporzo...

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja mam ładowarkę BC-700 i akumulatory Varta, które również spisują się bardzo dobrze. Ładuję je zazwyczaj prądem 0,2 A, gdy mi się spieszy to 0,5 A, jednak wtedy są już wyraźnie gorące. Nie wyobrażam sobie przepuścić przez nie np. 7 A, a takim prądem potrafią ładować niektóre, niby markowe ładowarki. Zabójca akumulatorów i nic więcej. Swoją drogą dziwne, że BC-700 zniknęły z Allegro, były podobno nowsze niż BC-900. Jest jeszcze wyższy model i prawdziwy kombajn - MH-C9000, ale to już koszt 200 zł..

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dla szybkiego ładowania lampy wróciłem do akumulatorków NC( 900mAH po 2zł/szt)
    - ciekawi mnie jaki opór wewnętrzny mają te ogniwa enloope... Przy Metzu 45 czas ładowania kondensatora dla NC (niklowo-kadmowych) wynosi 5s , a dla nowszych NIMH ok 8s...--warto chyba mieć oba zestawy ...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 11.12.08 o 17:33

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Tez uzywam starych typow o nizszej pojemnosci. Laduja szybciej lampe i trzymaja dluzej pojemnosc. Niklowo kadmowe sa pod tym wzgledem ok. 20% szybsze niz wodorkowe. Z tych ostatnich niezle dzialaja mi Philipsy takie zielone. Sa roznej pojemnosci, im mniej tym lepiej. Mozna kupic jeszcze kadmowe i te warto polecic do duzych lamp z wlasnym chlodzeniem, np. Metza, jesli istnieje potrzeba wykonywania duzej ilosci szybkich blyskow..
    Czesc.Ch

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Dla szybkiego ładowania lampy wróciłem do akumulatorków NC( 900mAH po 2zł/szt)
    - ciekawi mnie jaki opór wewnętrzny mają te ogniwa enloope... Przy Metzu 45 czas ładowania kondensatora dla NC (niklowo-kadmowych) wynosi 5s , a dla nowszych NIMH ok 8s...--warto chyba mieć oba zestawy ...
    To wynika bezpośrednio z zasady działania. Ni-Cd mają wydajność prądową ok. 3x większą od Ni-MH i 5x niż Li-Ion.