Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: W sumie na taki pomysł wpadłam

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

W sumie na taki pomysł wpadłam

Nie wiem sama czy do tego działu, ale jak nie do tego, to niech któryś mod przeniesie.

Dawno, dawno temu był taki super pomysł Suchara o przewodnikach po miastach: tutaj można poczytać. Niestety wyszło tak sobie, chociaż pomysł rewelacyjny.

Ja wpadłam na nieco inny, z dużą dozą obaw czy w ogóle ma to sens. Dużo wyjeżdżam, z wyjazdów mam masę notatek - mniej lub bardziej ciekawych. Nie umiem pisać systematycznych przewodników, mogę tylko opisywać miejsca, w których byłam. Zaczęłam od pierwszego - Kuźnicy, małej miejscowości na półwyspie helskim. Opis można przeczytać tutaj. Może komuś pomoże wybrać miejsce na wakacje.

Wszelkie uwagi są mile widziane. Borykam się z problemami typu ilość zdjęć, jakie powinny być dodawane. W końcu bardziej chodzi mi o relacje, niż fotostory.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Pomysł ciekawy. W takich relacjach dobrze zaznaczać miejsca, które warto zobaczyć, w którą dziurę zagląda najmniej turystów, gdzie najlepiej zjeść, itp.
    W podobny sposób polecam znajomym zwiedzanie Moraw.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Dzięki za wskazówki. Z jedzeniem może być o tyle problem, że znając polskie realia to się ciągle zmienia.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    ...Nie umiem pisać systematycznych przewodników, mogę tylko opisywać miejsca, w których byłam. Zaczęłam od pierwszego - Kuźnicy, małej miejscowości na półwyspie helskim. Opis można przeczytać tutaj. Może komuś pomoże wybrać miejsce na wakacje.

Wszelkie uwagi są mile widziane. Borykam się z problemami typu ilość zdjęć, jakie powinny być dodawane. W końcu bardziej chodzi mi o relacje, niż fotostory.
    IMHO pomysł jest wart uwagi Można by stworzyć oddzielny dział w forum ogólnym, lub jako podforum HydePark. Myślę, że mogłoby mieć zasady takie jak Giełda (możliwość dopisywania odpowiedzi tylko przez założyciela wątku lub modów), żeby nie przekształcało się to w jałową, zaciemniającą temat dyskusję...
    Może mogłoby się to nazywać Turystyka. Acha, i musiałoby zawierac oczywiście opis, dane, namiary, itp. A zdjęć niech se dodają ile wlezie Albo ograniczyć do powiedzmy 10 lub 15...

Tak bym to widział
    Ale to tylko moja koncepcja...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Można także dorzucać otagowane geograficznie zdjęcia lub same współrzędne dla danego miejsca - tak łatwiej będzie tam trafić posiadaczom odbiorników GPS
    Świetny pomysł.
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    A właśnie - ze współrzędnymi są problemy. Marzyło mi się, ale znalezienie współrzędnych dla niektórych punktów (nie miejscowości) graniczy z cudem.

| OlyJedi Awatar PiotrAntasik
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A google earth?
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    A właśnie - ze współrzędnymi są problemy. Marzyło mi się, ale znalezienie współrzędnych dla niektórych punktów (nie miejscowości) graniczy z cudem.
    Warto zainwestować w odbiornik GPS. Najlepiej z wbudowanym loggerem. Wtedy można automatycznie geotaggować fotki.
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Nie odbierajcie ludziom radości z odkrywania tych miejsc - na co mapki, na co jakieś rozkłady jazdy, odpisy z menu knajp, itp. Wystarczy wzmianka, parę zdjęć i już. Klimat, przekażcie klimat miejsca.

Żadne tagi, dżiperesy i inne cuda nie zastąpią ślęczenia nad papierową mapą, wyszukiwania w przewodniach, łażenia po okolicy.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Po części masz rację, ale jak już pomyślimy o większym mieście to także i problem ze znalezieniem czegoś jest większy. Potrzeba więcej czasu i kasy. Ale tak czy inaczej pomysł zacny.