Sasiadke podgladales?
A zdjecia takie same tylko chyba inne czasy naswietlania?
Bo szumow w takiej wielkosci nie widac
Tak sasiadke, zeby to jeszcze młoda byłaJedyny dom oswietlony widoczny z mojego tarasu w okolicy. Reszta sasiadow kladzie sie spac o 22:00 parodia
ale ogolnie, nie tylko czasy ale i rozne tutaj sa przysłony a ostatnie foto to auto-tryb nocny. Interesuje mnie, ktore foto jest najladniejsze z powyzszych
co bym wiedzial mniej wiecej na przyszlosc jaką przysloną zarzucic na sasiadów
![]()
Kondi - musisz sobie zadaj jedno z..... ważne pytane.....CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ NA ZDJĘCIU, a potem to zrobić.
Ty decydujesz co chcesz osiągnąć na zdjęciu. Jeśli te zdjęcia spełniają twoje wymogi to możesz je uznać za udane, lecz wierzę w Ciebie że ten efekt nie był twoim celem. Dlatego traktować je można tylko jako zdjęcia testowe.
Może spróbuj tak:
postaraj się zrozumieć jaka jest różnica w postrzeganiu otoczenia przez ludzi i aparat foto. My odbieramy rzeczywistość poprzez dotyk, węch, zapach i wzrok. Aparat ma tylko ŚWIATŁO. Jest to jedyny sposób jego (aparatu) postrzegania otoczenia. TY DECYDUJESZ co ma "zobaczyć" aparat i ile światła mu dostarczysz, jeśli mało to nie wiele zobaczy, jeśli dużo to oślepnie.
Technicznie:
jasno - duży otwór przesłony / mały otwór przesłony - ciemno
jasno - długi czas / krótki czas - ciemno
jasno - większe ISO / mniejsze ISO - ciemno
Masz aparat cyfrowy - testowanie nic cię nie kosztuje (oprócz czasu). Próbój różne czasy, wartości przesłony, ISO. Jeśli sam poznasz zależności pomiędzy nimi wszystko jest przed Tobą![]()
Uff... ale się rozpisałem![]()
Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net
Tio o czym piszesz...to juz wiem, ale nie o to mi chodziZamieszczone przez Arram
Mnie raczej interesowała odpowiedz typu : zła ostrosc, żle ustawione WB bo..., za duzy czas bo...itd itp
rozumiesz, techniczny odbior zdjecia
Ja nie mam porownania i nie wiem, co np. Ty wydusiłbys fotografując dom sasiada w nocy
Co innego jak zaczne wychodzic na miasto i focic np. zamek badz kosciólki, tutaj juz mozna wiele, bo wiecej jest mozliwosci, a tutaj mam jedynie 3 małe okienka
mimo to, zapytałem. Nastepnym razem wyskocze na miasteczko, sprobuje porobic zabytki w nocy, dam do oceny i moze wowczas ocenicie fotke zaskakująco nisko, co jest az wskazane, bowiem mam wowczas motywacje i checi na wiecej
Przedewszystkim ocenicie technicznie, czyli jak juz mowilem, ustawienia, korekcja, kadr, oswietlenie etc etc etc, bowiem na tym najbardziej mi zalezy
Was uwazam za profesjonalistow i przy boku takich osob chce poznawac tajniki fotografii
![]()
Prosze: zdjęcia nie doświetlone, widać praktycznie tylko przepalone okna, i zarysy budynku.Zamieszczone przez kondi
Co do porównania, jednym ze sposobów jest oglądanie dużej ilości zdjęć np. tutuaj.Zamieszczone przez kondi
Potraktuj dom sąsiada jak "zamek" i coś z niego "wyciągnij" (oby nie sąsiada), powtarzam raz jeszcze że to TY decydujesz jaki będzie efekt końcowy. Technika wykonania jest tylko narzędziem, TY masz mieć wizję "plastyczną", i tak wykorzystać technikę aby ją ukazać. Poćwicz z róznymi ustawieniam, zobacz jakie dają efekty.
Kondi, motywacje dałem ci wyżejZamieszczone przez kondi
Profesjonaliści to mocne słowoZamieszczone przez kondi
Sam napisałeś to ty chcesz POZNAWAĆ fotografię, więc jeszcze raz pawtarzam ćwiczenia.......
Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net
Oooooo wlasnie, o to mi chodziłoZamieszczone przez Arram
i tutaj wlasnie mamy polaczenie dwoch skrajnosci. Foto jest niedoswietlone a zarazem przepalone. Co zrobic aby okna tak nie swieciły a reszta była jasniejsza ?
Tutaj wlasnie pokazałem rozne przesłony i czasyZamieszczone przez Arram
Trening czyni mistrza. Okey, bede probował i dawał pod oceneZamieszczone przez Arram
Dziekuje.
Arram dobrze gada - dac mu wodki.
Kondi, akurat yen dom sasiada to chyb nie jest najlepszy obiekt do nauki a tym bardziej w nocy. Jezeli juz chcesz sie zabrac za nocne fotki, to wyskocz gdzies na miasto, niedaleko samochodu rozstaw statyw, zalatw sobie zabezpieczenie co bys nie dostal w leb i nie stracil aparatu i strzelaj rozne fotki tego samego kadru, pozniej z powiedzmy 40 zdjec wybierzesz metoda eliminacji 5 ktore wg Ciebie sa warte do pokazania i je tutaj umiesc, reszte zalatwia forumowicze. Wazne aby tematem fotki nocnej byl np dobrze oswietlony budynek.
Powodzenia i czekamy na efekty.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Dobzie dobzieJak tylko...to napewno...na forum oczywiscie
![]()